2021. május 10. 18:40   |   Autoblog
címkék:  

Két év múlva érkezik az elektromos Porsche Macan

A Porsche már kivitte az utcára az elektromos hajtású Macan prototípusokat, amelyek még hárommillió tesztkilométert fognak megtenni a 2023-ban esedékes piaci bevezetésig. A belsőégésű motorokat sem hagyják el, a rendkívül népszerű kompakt SUV-t természetesen hagyományos erőforrásokkal is meg lehet majd venni.

A Porsche az elektromos hajtású Macan fejlesztése során digitális prototípusokat is alkotott, amelyekkel időt és pénz takarított meg. A számítógéppel megtervezett modellek ugyanis hűen, nagy pontossággal reprodukálják az eredeti jármű tulajdonságait és rendszereit. A Porsche eddig 20 digitális prototípust készített szimulációs célokra, amelyek az aerodinamika, az energiamenedzsment, a vezérlés és az akusztika területén bizonyultak hasznosak. A villanyhajtású Macan vadonatúj kijelző- és operációs koncepcióját is digitális modellek segítségével véglegesítették. Az első fizikai prototípusokat a szimulációk során szerzett adatok alapján építették meg, sokszor kézzel, speciális szerszámok használatával.

Az elektromos Porsche Macant a kompakt SUV-szegmens legsportosabb képviselőjének szánják, de műszaki adatokat még nem közöltek. A modell – első Porscheként – a Volkswagen Csoport prémium elektromos platformjára épül (PPE), a piaci bevezetését 2023-ban tűzték ki. A villanyhajtású modell mellett a Porsche továbbra is kínál majd belsőégésű motoros változatokat.