2021. augusztus 21. 14:30   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a valaha épített leggyorsabb Škoda

Kevesen tudják, de a világ leggyorsabb 2 literes turbómotorral szerelt sorozatgyártású autója egy Škoda Octavia RS. A speciálisan felkészített RS modell éppen tíz évvel ezelőtt futotta meg azt a szárazföldi sebességi rekordot, amit azóta sem sikerült megdönteni. A 365 km/órás sebességre képes Octaviát pedig most a tíz éves évforduló alkalmából elővették és felújították.

A Bonneville sós síkságon 2011. augusztus 19-én Richard Meaden brit autós újságíró vezette azt az Octavia RS limuzint, amelyet 365,44 km/órás regisztrált sebességével a világ leggyorsabb 2 literes turbómotorral szerelt sorozatgyártású autójának kiáltottak ki. Az autót felkészítő Škoda UK eredeti célja az volt, hogy meghaladják a 200 mérföld/órás sebességet (322 km/óra), amit sikerült végül jócskán túlszárnyalni. Meaden a sós mederben egyik irányban 225,513, a másik irányban pedig 228,647 mérföld/órás sebességet ért el, aminek átlagolásával megszületett az új sebességi világrekord.

A ‘Bonneville special’ Octavia RS 2.0 TSI egy sajtóflottából kivont kocsi volt, amelyet átfogó módosításokkal tettek alkalmassá a rekordkísérletre. A szabályoknak megfelelően csak néhány módosítást engedélyezett a Southern California Timing Association (SCTA), s az építők dolgát nehezítette, hogy a vadonatúj 2 literes TSI motorhoz akkor még alig akadtak teljesítménynövelő megoldások. A lényeges módosítások között volt a befecskendező- és a hűtőrendszer átépítése, a vezérlőelektronika módosítása, továbbá az Octavia GreenLine modellből származó hosszabb áttételű váltómű beépítése. Ezenkívül a hagyományos fékrendszert leszerelték és ejtőernyőt erősítettek a jármű hátuljára.

A tíz éves évforduló alkalmából a Škoda UK komplett felújítást végzett a kocsin, pontosan olyan állapotúra állította vissza, mint amilyen a rekorddöntés idején volt. Gyorsan ki is vitték néhány körre a Millbrook Proving Ground versenypályára.

A sok próbálkozás ellenére ma is a Škoda birtokolja a G/PS kategória szárazföldi sebességi rekordját. A 600 lóerős Octavia vRS Bonneville Special pedig a Škoda UK történelmi flottáját gazdagítja.