2022. január 19. 16:05   |   Autoblog
címkék:  

520 lóerős plug-in hibrid versenygépekkel veszi kezdetét a Rali Világbajnokság

A karácsonyi időszak és a téli tesztek véget értek. Itt van az új év és vele együtt elérkezett a FIA Rali Világbajnokság történelmének egyik legjobban várt új szezonja. Az úttörő hibrid technikával rendelkező Rally1 versenyautók január 20-án sorakoznak fel a Monte Carlo Rally rajtvonalára, hogy még nagyobb teljesítménnyel és még félelmetesebb tempóval kápráztassák el a verseny rajongóit.

wrc-2022-media-016

Az új gépek már 520 lóerős teljesítményre képesek és elképesztően gyorsan mozognak a rajttól egészen a célig. A teljesítményt egy konnektorról tölthető hibrid rendszer fokozza, amely a változatlan 1,6 literes turbómotor teljesítménye mellé még 136 lóerőt (100 kW-ot) állít hadirendbe. Az első futamon, Monte Carlóban ráadásul két legenda, a kilencszeres világbajnok Loeb és a nyolcszoros világbajnok Ogier is szembenéz egymással: a két pilóta ugyan nem lesz ott az idény minden futamján, ám egy-egy kiemelt versenyen idén is megméretiik magukat.

Az elmúlt években a Rali Világbajnokságban (WRC) sikert sikerre halmozó Toyota Gazoo Racing World Rally Team nem az egyetlen, aki a GR Yaris Rally1 révén egy hibrid versenygéppel vág neki az évadnak: a Rali Világbajnokság új korszakát fémjelző 2022-es szezonban minden csapat hibrideket állít csatarendbe, amelyek ráadásul kivétel nélkül 100 százalékban fenntartható módon készülő üzemanyaggal működnek. Amint a szezon elkezdődik, a hibrid hajtás hatása egészen nyilvánvalóvá válik: az új megoldás új definíciót kínál arra, hogy mit jelent a gyorsulás egy raliautóban, ez a plusz pedig már a legelső kigyorsításnál érződik majd. A Rally1 versenyautók teljesítményétől szem nem marad szárazon.

Ráadásul micsoda évkezdés várható! Az első forduló rögtön a legendás Monte Carlo Rally lesz – a sorozat egyik csúcspontja. De nem csupán az új korszak elérkezése jelent komoly izgalmakat, hanem a két francia pilóta jelenléte, akik összesen 17 világbajnoki címet tudhatnak magukénak. A két Sébastien összecsap: Ogier küzd majd Loeb ellen, a nyolcszoros világbajnok a kilencszeressel szemben. Ogier továbbra is a Toyota Gazoo Racing csapatát színesíti, akikkel már két világbajnoki címet is nyert, és jóllehet ezúttal egyikük sem az abszolút világbajnoki címért száll harcba, de a két legenda jelenléte és csatája garantáltan szolgál majd izgalmakkal.

A WRC nem csak az új plug-in hibrid elektromos hajtással tart a fenntartható jövő felé, hanem az üzemanyag-használat tekintetében is. A WRC történelmében először használt, 100 százalékban fenntartható új benzin szintetikus és bio forrásból származó alkotórészekből áll. Az úttörő technológiai előrelépés mellett néhány klasszikus visszatérő is lesz az idei szezonban, már ami a raliversenyeket illeti. Új-Zéland és Japán felettébb izgalmas helyszínként csatlakozik a sorozathoz. Különösen látványos lesz a Tasmán-tenger partján haladó nyomvonalak látványa, amelyet hosszan elnyújtózó fehér felhők kísérnek majd szeptemberben. A Japánban esedékes szezonzáró lenyűgöző, teljes mértékben aszfaltos finálét tartogat a motorsportok elkötelezett rajongói előtt.

Maguk a raliversenyek is változnak. Rögtön az első fordulónál költözik a bázis, méghozzá vissza Monacóba, de például a másodiknak érkező Svéd Rally is északra megy, a garantáltan havas Umeå térségébe. Az idei év főszereplői azért még így is az új autók lesznek. Az akkumulátorok hűtésére szolgáló kiegészítő légbeömlőkkel és a hatékony aerodinamikai elemekkel felvértezett Rally1 versenyautók lélegzetelállító megjelenéssel fokozzák az izgalmakat.