2022. július 06. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

Kassa mellett építi fel új gyárát a Volvo

A Volvo Cars egy harmadik gyártóüzemet létesít Európában. Az új, korszerű és klímasemleges üzemben kizárólag elektromos autókat gyártanak majd. A vállalat ezzel azon törekvését erősíti meg, hogy 2030-ra teljes mértékben elektromossá és 2040-re klímasemlegessé váljon, valamint azt, hogy globális gyártókapacitását a növekedési törekvéseinek megfelelően bővítse tovább.

Azzal, hogy a Volvo Cars Szlovákiát választotta új üzemének helyszínéül, a legnagyobb értékesítési régióját lefedő, európai gyártási háromszögét hozza létre – kiegészítve a Nyugat-Európában található genti (Belgium) és az észak-európai, Torslanda gyártóegységet (Svédország).

Az új létesítmény mintegy 1,2 milliárd eurós beruházással készül, és Kassa közelében, Szlovákia keleti részén helyezkedik majd el, ahol jól kiépített autóipari beszállítói lánc előnyeit élvezheti, mivel ez lesz az ötödik autógyár az országban.

A Volvo Cars határozott célja, hogy az évtized közepére évi 1,2 millió személygépkocsi értékesítését érje el, amelyet Európára, az Egyesült Államokra és Ázsiára kiterjedő globális gyártási tevékenységével kíván elérni.

A kassai üzem építése a tervek szerint 2023-ban kezdődik el, a berendezéseket és a gyártósorokat pedig 2024-ben helyezik üzembe. A következő generációs, tisztán elektromos Volvo személygépkocsik sorozatgyártása pedig az ütemterv alapján 2026-ban indul.

A Volvo Cars azon törekvésével összhangban, hogy 2025-re klímasemleges gyártási tevékenységet folytasson, az üzem kizárólag klímasemleges energiát használ majd. Emellett a tervek szerint optimalizált elrendezéssel és logisztikai áramlással tölt be vezető szerepet a fenntartható és hatékony, prémium elektromos autók gyártásában, miközben a Volvo a legmagasabb globális energia- és környezeti hatékonysági szabványok betartására törekszik.

Ami a helyszínt illeti, Kassa rendkívül jó logisztikai és közlekedési összeköttetéseket kínál Európa többi részével, és kiváló hozzáférést biztosít a beszállítói bázishoz. A szlovák kormány által kínált ösztönzők szintén kulcsfontosságú tényezőt jelentettek az üzem Kassára telepítése melletti döntésben.

A létesítményt évi 250 000 személyautó gyártására tervezik, és várhatóan több ezer új munkahelyet teremt majd a régióban. Adottságainak köszönhetően a telephely a jövőben az üzem további bővítését is lehetővé teszi.

A kassai üzem a Volvo első új európai gyártási helyszíne közel 60 esztendő után. A torslandai üzemet 1964-ben nyitották meg, a genti gyár pedig egy évvel később követte. Ezek a létesítmények együttesen évi 600 000 személygépkocsi gyártására képesek.