2022. szeptember 19. 15:30   |   Autoblog
címkék:  

Hidrogénhajtású és elektromos vontatók új családját mutatta be a Quantron

Az idei IAA Transportation kiállításon mutatkoztak be a világ legnagyobb hatótávolságú hidrogén üzemanyagcellás és elektromos hajtású vontatói. A hidrogén üzemanyagcellás Quantron vontatók 1500, a tisztán elektromos modellek pedig 350 kilométert képesek egy feltöltéssel megtenni.

A Quantron AG dízel járművek akkumulátoros elektromossá és hidrogén üzemanyagcellás elektromossá átépítésével foglalkozik, de megkezdte a saját fejlesztésű villamos hajtásláncaival mozgatott nehézvontatók forgalmazát is. A hannoveri IAA Transportation kiállításon felvonultatott új teherautók hatótávolsága a legjobbak között van a piacon.

Quantron QHM FCEV

A Quantron új hidrogén üzemanyagcellás nehézvontatót fejlesztett ki a terület szakértőjével, a Ballard Power Systems-zel együtt. A vontatóba vadonatúj fejlesztésű FCmove-XD 120 kW üzemanyagcellákat építettek be, az Allison cég pedig a legkorszerűbb eGen Power 130D elektromos tengelyekkel szállt be a projektbe. Mindemellett a hidrogénhajtású vontatóhoz aero készlet is rendelhető, amely további 10 százalékkal növeli a hatótávolságot.

A Quantron QHM FCEV 44-1000 modell tartályaiba 54 kilogramm hidrogén fér, hatótávolsága így 700 kilométer. A QHM FCEV 60-2000 és QHM FCEV 44-2000 modellekbe azonban már több mint kétszer ennyit, 116 kg hidrogént lehet tankolni . A tartályokat ez esetben is tökéletesen integrálták az alvázba, illetve helyezték el a fülke mögött. Egyetlen feltöltéssel ez a vontató 1500 kilométert tud megtenni, ami rekord ebben a műfajban.

A villanymotor teljesítménye állandó 400 kW (544 LE) / csúcs 550 kW (748 LE), az üzemanyagcellák teljesítménye 240 kW, az akkumulátor kapacitása pedig 118 kWh.

A 2- és 3-tengelyes Quantron QHM FCEV vontatók már megrendelhetők, kiszállításaik jövő tavasszal indulnak.

Quantron QHM BEV

A Quantron új, elektromos hajtású nyerges vontatóját is bemutatta az IAA Transportation kiállításon. A 375 kW/510 LE teljesítményű Quantron QHM BEV vontatóként vagy önjáró alvázként is elérhető. A beépített akkumulátorok kapacitása elérheti a 392 kWh-t, az újratöltés pedig történhet akár 350 kW-os egyenáramú gyorstöltővel is. A telep 20-ról 80 százalékra töltése így kevesebb mint 1 órát igényel. A hatótávolság ellenben nem haladja meg a 350 kilométert.

A Quantron QHM BEV típuscsalád máris megrendelhető.