2022. október 18. 16:10   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: Fittipaldinak állít emléket a világ legerősebb szériaautója

A világ legerősebb sorozatgyártású autója, a Lotus Evija most még különlegesebbé és vonzóbbá vált. Bemutatkozott az Evija Fittipaldi kivitel, amely a Formula 1 egyik legnagyszerűbb autó-sofőr párosának állít emléket.

A pilóta természetesen Emerson Fittipaldi, a fiatal brazil versenyző, aki csatlakozott a Lotushoz és legenda vált belőle. A Lotus Type 72 volánjánál beírta magát a motorsport történelembe; az 1972-es F1 évad 11 versenyéből ötöt megnyerve megszerezte az egyéni, a Lotusnak pedig a konstruktőri világbajnoki címet. Most, éppen 50 évvel később a Lotus Evija Fittipaldi ennek a feledhetetlen párosnak állít emléket. Csak 8 darabot építenek belőle, és már mindegyiknek megvan a gazdája.

A Lotus Evija Fittipaldi a híres fekete-arany festést vonultatja fel, amelyet kézzel visznek fel a karosszériára. A karosszéria mellett a központi csavaros kerekek és a féknyegek is fekete-arany színben pompáznak, s a hátsó sárvédőkön Emerson Fittipaldi felirat olvasható. Az 1972-es futamgyőzelmekről és bajnoki címekről a hátsó légterelő szárny emlékezik meg. A B-oszlopon a 8-as szám látható, Fittipaldi versenyautójának a rajtszáma is ez volt a 72-es szezonban.

A bőrbe, Alcantara szövetbe és szénszálba csomagolt utastérben aranyszínű díszvarrások, dekorelemek és pedálok mutatják a különleges kivitelt; a mennyezetbe a Type 72 versenyautó felülnézeti rajzát hímezték, a műszerfalon pedig Fittipaldi aláírását látjuk. Az érzelmekkel leginkább átitatott részlet mégis a lebegő középkonzol forgókapcsolója, amelyet Fittipaldi Lotus Type 72 versenyautójának egyik alumínium alkatrészéből faragtak ki.

A Lotus Evija Fittipaldi műszaki paraméterei megegyeznek a normál modellével, amely jelenleg a világ legerősebb sorozatgyártású autója. Négy villanymotorjának összteljesítménye eléri a 2039 lóerőt (4 x 375 kW), nyomatéka pedig az 1700 Nm-t. Az összkerékhajtású hiperautó 3 másodperc alatt sprintel százra és 9 másodperc alatt eléri a 300 km/órás sebességet, ami lélegzetelállító. Csúcssebessége 350 km/óra. Az Evija karbon monocoque szerkezetébe ágyazott akkumulátora 93 kWh kapacitású, az egy töltéssel megtehető távolság 402 kilométer. A telep akár a 350 kW-os gyorstöltést is elviseli, ekkor 18 perc is elég a teljes újratöltéshez.

A Lotus Evijából 130 darabot fognak készíteni, a Fittipaldi verzióból azonban csak 8 darabot szerelnek majd össze.