2023. január 09. 16:10   |   Autoblog
címkék:  

Villanyhajtású pickupot mutatott be a Ram

A világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállításán a Ram bemutatta jövőbe mutató elektromos hajtású pickup tanulmányát. A Ram 1500 Revolution BEV Concept a tisztán elektromos Ram 1500 modell előfutára, amely 2024-ben lép majd piacra.

A Ram 1500 Revolution BEV tanulmányt a Stellantis rugalmas STLA Frame EV platformjára építették. Az újfajta, intelligens biztonsági rendszerek és a kisebb, erőteljesebb villanymotorok alkalmazása révén a tervezők előrébb tolhatták és meghosszabbíthatták a kabint, amely így 10 centiméterrel hosszabb lett az aktuális szériamodellekénél. A brutális, ugyanakkor szép formatervű kisteherautó ajtói limuzin stílusban nyílnak és B-oszlopok hiányában óriási nyílást tárnak fel. Az első raktér fedele és a hátsó raktérajtó motorosan nyitható, de a fellépők is motorosan mozognak. A visszapillantó tükrök digitális kivitelűek. A kerékjáratokban hatalmas kerekek forognak, 24 colos felnikre 35 colos gumikat húztak.

A tanulmány pickup teljesen átjárható, rugalmasan alakítható utastérrel rendelkezik. Egyrészt a nyitható válaszfalra lehajtható plusz üléseket szereltek, amelyek alsó része leszedhető, másrészt akár 5,5 méter hosszú tárgyak is betolhatók az autóba, egészen az első csomagtartó széléig. Az integrált biztonsági övekkel és hangszórókkal rendelkező ülések sínen tologathatók és síkba dönthetők, de az igazán nagy dobás az, hogy a két 35 cm átmérőjű első kijelző közül az alsó több pozícióban rögzíthető, vagy tabletként, irányítópultként, illetve akár videójáték vezérlőként is használható az autóban.

A visszapillantó tükröt telezsúfolták csúcstechnikával, van benne 360 fokos látószögű okos kamera, hangszóró és az Alexa illetve Siri asszisztensekkel kompatibilis vevőegység. A digitális külső tükrök mellett kiterjesztett valóság szélvédő kijelző is van, a kormánykeréken pedig kapacitív vezérlőfelületek és kis digitális kijelzők kaptak helyet. A Ram 1500 Revolution BEV tanulmány legjópofább funkciója azonban az, hogy képes lassú tempóban követni a tulajdonosát, aki előtte sétál az úton.

A Ram 1500 Revolution BEV Concept adaptív légrugózással, négykerék-kormányzással és összkerékhajtással bír, hajtásáról pedig két villanymotor gondoskodik. Ezek teljesítményét, és az akkumulátor kapacitását nem árulták el, de a kocsi egy 800-voltos 350 kW-os DC töltőn keresztül 10 perc alatt 160 kilométerre elegendő energiát vehet fel.