2023. január 20. 18:10   |   Autoblog
címkék:  

Közúton is elérhető abronccsal nyerték meg az idei Dakart

Ismét Goodyear abroncsokkal versenyző csapat nyerte meg a kamionos kategóriában a Dakar-ralit. A 2023-as megmérettetésen 16 megterhelő nap során 9000 kilométert teljesítettek a csapatok sziklás, homokos és sáros talajon, amiből 5000 kilométer volt a szelektív szakasz. A holland De Rooy istálló első, harmadik és negyedik helyet is bezsebelő Iveco kamionjai nemcsak a Goodyear gumijait használták, hanem a gyár új, guminyomás-monitorozó rendszerének is hasznát vették.

Stage 10 Haradh - Shaybah

A brutálisan erős versenykamionok és a szaúdi sivatag változatos terepe között az abroncs teremti meg az összeköttetést, ezért a megfelelő gumi kiválasztása kulcsfontosságú a versenyre való felkészüléskor. A holland De Rooy versenyistálló a Goodyear Offroad abroncsait választotta a kihívás teljesítésére, a Goodyear mérnökei pedig a csapattal szorosan együttműködve dolgoztak az eseményt megelőző felkészülés során, hogy minden eshetőségre készen álljanak.

Az erőfeszítések meghozták a gyümölcsüket: a csapat színeiben versenyző Janus Van Kasteren 1 óra 14 perces előnnyel nyerte meg a viadalt az 502-es rajtszámú, „Boss Machinery Team De Rooy” néven futó Iveco kamionnal, segédpilótái, Darek Rodewald és Marcel Snijders segítéségvel. Csapattársai, Martin és Mitchel Van Den Brink pedig a 3., illetve 4. helyen végeztek.

Stage 5 Ha'il - Ha'il

A Goodyear zsinórban másodszor tarolt a Dakaron a kamionos kategóriában, tavaly egy másik csapattal a dobogó mindhárom fokát megszerezte. A Goodyear Offroad abroncsai nemcsak a kemény sivatagi ralin bizonyultak sikeresnek az elmúlt években, hanem a közutakon is: megegyező specifikációval állnak rendelkezésre a flottakezelők számára Európa-szerte. Az abroncsot úgy tervezték meg, hogy alacsony melegedés mellett tegye lehetővé a magas sebességet. A Goodyear Offroad abroncsai terepen is alkalmazható futókeverékkel, valamint mély, csúszásmentes futófelülettel rendelkeznek, és még jobban ellenállnak a vágásoknak, ezért ideális választásnak bizonyultak a Dakar előre nem látható körülményeihez.

A Goodyear Offroad abroncsai mellett a De Rooy csapat a cég abroncsnyomás-figyelő rendszerét (TPMS) is használta. Ez a fedélzeti technológia egy gumiba helyezett szenzor segítségével figyelmezteti a jármű vezetőjét az abroncsnyomással kapcsolatos rendellenességekre a kamion műszerfalán található kijelzőn. Sziklás talajon és kihívást jelentő sivatagi felületeken az abroncs hőmérsékletét és nyomását érintő korai figyelmeztetés értékes időt spórolhat meg a csapat számára a problémák kiküszöbölésében. Az európai utakon ugyanilyen technológia segít a flottakezelőknek időt megtakarítani, növelni a hatékonyságot és javítani a flottaműveletek biztonságát.

Stage 8 Al Duwadimi - Riyadh

A De Rooy csapat támogatása a Dakar-ralin újabb bizonyíték arra, hogy a Goodyear elkötelezett a kamionversenyek iránt. 2022-ben a Goodyear meghosszabbította régóta fennálló partneri kapcsolatát, és a top kamionverseny, a FIA Kamion Európa-bajnokság (ETRC) hivatalos szponzora lett. A bajnokság május 21-én az olaszországi Misanóban indul el, a magyar Kiss Norbert címvédőként kezdi a szezont.