2008. augusztus 14. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

Jön az Opel Insignia kombi

A kocsi az Opelnél most bevezetett újszerű, lendületes, ugyanakkor elegáns formanyelvet képviseli.


Az Opel Insignia kombi világpremierje majd csak az októberi Párizsi Autószalonon lesz, de a németek úgy döntöttek, néhány előzetes adatot és képet már most feltesznek a sajtóoldalra. Az újdonság az Insignia Sports Tourer nevet viseli és elég tetszetős külsejű. De ezt döntsék el önök!


Az Insignia Sports Tourer jövő tavasszal kerül az európai piacokra. A kocsi az Opelnél most bevezetett újszerű, lendületes, ugyanakkor elegáns formanyelvet képviseli, s a gyár szerint nem csak egyszerűen egy kombivá alakított négyajtós, hanem önálló modell. A B-oszloptól hátrafelé a Sports Tourer karosszériája teljesen egyedi; a tervezők például különleges, egészen oldalra benyúló hátfalajtót készítettek a modellnek.

A beltér öt felnőttnek és csomagjaiknak biztosít elegendő helyet. A tervezők biztosra mentek: a tengelytáv maradt 2,74 méter, ám a limuzin hosszát 8 centiméterrel toldották meg, hogy végül 4,91 méteres hosszúságot kapjanak. Ezzel az Insignia Sports Tourer kategóriája leghatalmasabb járműve lett.


A négy- és ötajtós Insignia hétféle erőforrással vásárolható meg (1.6 115 LE, 1.8 140 LE, 2.0 Turbo 220 LE, 2.8 V6 Turbo 260 LE; továbbá 2.0 CDTI 110, 130 és 160 LE) ám a kombi további két új motort vezet be a palettára. Ezek egy kis lökettérfogatú turbós benzines, illetve egy turbódízel egység lesznek. A márkakereskedésekbe később bekerül az ecoFLEX variáns is, nagyon alacsony fogyasztással és károsanyag-kibocsátással.   


A Sports Tourerben mutatkozik be emellett a FlexRide adaptív lengéscsillapító rendszer, mely elektronikusan, folyamatosan szabályozza a csillapítás mértékét és háromféle vezetési módot kínál. A normál mellett a sofőr választhat komfortos és sportos beállítást is. Utóbbi esetben az Insignia aktívabbá válik, ugyanis a sport mód megváltoztatja a kormányzás, a gázpedál és a futómű karakterisztikáját, sőt, a műszerfal háttérvilágítására is hatással van. Újdonság emellett a választható, proaktív nyomaték-elosztással operáló négykerék-hajtás.


Extraként olyan berendezésekkel szerelhető fel az Insignia Sports Tourer, mint az “Opel Eye” kamera, amely leolvassa és memorizálja a közlekedési táblákat, továbbá figyelmezteti a sofőrt a sávelhagyásra, vagy a legújabb AFL világítási rendszer, mely kilencféle fényfunkciót tud.