/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Scania Chimera – kamion a pokolból

2014. július 03. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

Svempa Bergendahl svéd kamionépítő negyedik műve egy minden eddiginél durvább Scania vontató, amely 1460 lóerős V8-as motorjával kevesebb mint 5 másodperc alatt gyorsul fel százra. A megjelenése is igen lenyűgöző.

Svempa csapata nagyjából öt évvel ezelőtt kezdte meg az autó tervezését. Mielőtt a végső változat elkészült, számos módosításon ment keresztül a dizájn. Végül egy modern kinézetű, versenykamionos jegyekkel felvértezett vontatót alkottak, amely közszemlére teszi brutális V8-as motorját. Fülkéjét a Laxå Special Vehicles készítette el a P fülke módosításával és az R fülke alkatrészeinek felhasználásával.

A járművet Kiméra után nevezték el, ami a görög mitológia szerint egy tűzokádó lény, egész pontosan egy oroszlán, egy sárkány és egy kecske keveréke, amelynek a farka helyén egy kígyó van. Ezt a lényt könnyű a Scania griffmadarával társítani.

A svéd gyártó 16,4 literes V8-as dízelmotorjára hat darab Holset turbófeltöltőt aggattak, amely így 1460 lóerőt ad le, ám később a teljesítményét 2190 lóerőre tornásszák fel. Az aggregáthoz egy módosított Allison hatsebességes váltó csatlakozik, ami bírja a hihetetlen nyomatékáradatot. Az acél csővázas tuning vontató súlya 4780 kilogramm, ám az irdatlan teljesítménynek köszönhetően 4,6-5 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára.

Az interlakeni bemutatkozó után a Chimera útnak indul, kiállítják a hollandiai Assenben július 26-27-én megrendezésre kerülő kamionos fesztiválon, majd augusztus 20-23. között a svédországi Jönköpingben tartandó Elmia Lastbil bemutatón. Innen Norvégiába megy tovább, ahol két kiállításon fog szerepelni, először szeptember 4-9. között Gardemoenben, egy héttel később pedig Seljordban tölt pár napot. Október 11-én és 12-én a Le Mans-i kamionversenyen lesz megtekinthető.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/