/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Mélyen ül, magasra tör: ilyen a Lexus LS VIP

2020. május 14. 18:50   |   Autoblog
címkék:  

Eredetileg csak egy átlagos optikai tuningról volt szó, aztán mégis önálló életre kelt a projekt. Az így létrejött LS minden téren kivételes képességekkel bír – és közben még a szemet is gyönyörködteti.

VIP szedán: így nevezik az autóépítés világában azokat az ültetett, szélesített, rendszerint negatív kerékdőlésű nagy limuzinokat, amelyeknek japán zászlóshajók adják az alapját. Ezek lehetnek belpiacos szedánok, mint a Toyota Crown vagy Century, de Észak-Amerikában, ahonnan cikkünk főhőse származik, japán márkák helyi gyártású csúcsmodelljei is – jelen esetben a Lexus LS – szóba jöhetnek.

Egy gyógyszergyártó cég termelési felügyelőjének lenni felelősségteljes ugyanakkor nem túl izgalmas munkakör. Nem csoda, hogy a kaliforniai Nat Huynh szabadidejét valami egészen őrült, felszabadult és felelőtlen tevékenységnek kívánta szentelni. Így kezdett el érdeklődni az épített autók iránt. Néhány éve állt már a garázsában egy szélesített Lexus SC430, amikor úgy döntött, ideje átnyergelni a VIP szedán műfajára.

Hatalmas méretek, kimagasló megbízhatóság, bársonyos légrugózás, nagyszerű komfort – ezek voltak azok az érvek, amelyek a Lexus LS felé tolták a fiatalembert. Beszerzett tehát egy 2007-es gyártású, negyedik generációs, nyújtott tengelytávú Lexus LS 460L modellt, és megkezdődött az átalakítás. Merész optikai csomag, nagy kerekek, ültetés – már kész is volt az autó.

Ha ezen a ponton megáll, most aligha írnánk róla, hiszen a katalógusból összeválogatott optikai átalakításban nincs nagy kihívás. Huynh úr azonban úgy gondolta, a motort sem kellene gyári állapotában hagyni. Szerencsétlenségére egy megszállott tuningművészhez fordult tanácsért, aki rábeszélte, hogy kezdjenek bele egy sokkal ambiciózusabb, egyedibb és értékesebb átalakításba.

A végső cél a teljesítménynövelés volt, ám előbb a megfelelő külcsínről gondoskodtak. A Black Pearl radikális légterelő csomagját a Wald International áttört sárvédőjével kombinálták, és felszerelték hozzá a 2015-ös LS F-Sport orrát. Ez utóbbi egyszerűen hangzik, de valójában rengeteg alkatrészt kellett kicserélni az új fizimiska illesztéséhez. A kerékívek szélesítéséhez műanyag helyett fém toldatokat használtak, a fényezéssel pedig fityiszt mutattak a VIP stílusnak: az ott szokásos fekete, ezüst vagy fehér helyett burgundi vörös színben pompázik az ültetett szedán.

A külső után jöhetett a belső tér: az üléseket, a padlókonzolt, de még a csomagteret is kéttónusú steppelt bőrbe burkolták. Bőrből vannak a padlószőnyegek is, a fejtámlák alatt pedig nyakpárnákat találunk – ki gondolta volna, hogy ez is fontos eleme a VIP-műfajnak? Hátul nemesfa bárpulttal választották el egymástól a két ülést, és már készen is volt a tökéletes hosszú távú utazógép.

A Lexus mindig is híres volt igényes audiorendszereiről, Mr. Huynh azonban úgy gondolta, nem luxusautó az a luxusautó, amelynek a csomagtartójából nem dübörög a muzsika. Két 10 colos mélynyomó és egy 32 colos televízió kapott helyet leghátul: nagyméretű táskák szállítására így alkalmatlan az LS, viszont elég felnyitni a csomagtér ajtaját, és máris indulhat a party.

Ezzel elértünk a végére, azaz a hajtáslánchoz. Mr. Huynh szerencséjére a HKS éppen akkoriban vezette be a japán piacon a helyi LS460-hoz tervezett kompresszorát, ezért rögtön rendeltek is belőle egyet. Mivel azt a jobbkormányos modellhez tervezték, egy kicsit aggódtak a beépítés miatt, ám végül zökkenőmentesen a helyére került minden, és beüzemelhették a feltöltőt. A becslések szerint a teljesítmény mintegy száz lóerővel nőtt a gyárihoz képest – nem mintha egy VIP szedánnak féktelenül kellene száguldoznia, de azért jó érzés, hogy vannak benne tartalékok.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/