/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Minden, amire oda kell figyelni autófóliázás előtt

2020. november 16. 10:15   |   Autoblog
címkék:  

Az autófóliázás manapság a legkedveltebb tuningformák közé sorolható Magyarországon. Óriási a szórás azonban a fóliázáshoz kapcsolódó indokok kapcsán, hiszen valaki az autója színével nem elégedett, más egy kicsit feldobná a jármű megjelenését, míg olyan is akad, aki inkább az eredeti fényezés, illetve a karosszéria védelmében dönt az extra réteg alkalmazása mellett.

Car wrapping, protective foil or film coating

Tudni kell azonban, hogy autófólia és autófólia között gyakran óriási különbségek lehetnek, így kifejezetten nagy odafigyeléssel kell eljárnunk abban az esetben, ha egy prémium kategóriás gépjárművön szeretnénk alkalmazni, hiszen egyetlen rossz döntés és búcsút mondhatunk a karosszéria fényezésének, illetve esztétikus megjelenésének egyaránt. Lássuk, hogy mit kell feltétlenül figyelembe vennünk, ha autófóliázás előtt állunk!

A dekorfólia nem autófólia

 Az első és legfontosabb tudnivaló az autófóliázás kapcsán, hogy sajnos Magyarországon még mindig nagyon sok helyen dekorfóliát melegítenek rá az a gépjárművek karosszériájára ezen a címen, amiről nem árt tudni, hogy dekorációs célokra ugyan tökéletes, de egy festett fémváz tartós védelmére és borítására – pláne nagy sebesség mellett – alkalmatlan. Se szeri, se száma azoknak a videóknak a világhálón, melyek arról szólnak, hogy egy egyszerű hőlégfúvó, egy éles szike, valamint egy bankkártya segítségével komplett autókat alakítanak át dekorfólia segítségével, ami abban a pillanatban valóban kiválóan néz ki.

Csakhogy az autófóliázás célja nem az, hogy pár napig látványos legyen, annak hónapok, sőt évek múltán is ugyanolyan megjelenést és protekciót kell biztosítania, mint a felhelyezéskor. A dekorfólia azonban erre nem alkalmas, hiszen professzionális felvitel esetén is rendkívül rosszul reagál az időjárás hatásaira. A napsugárzás például már néhány hét alatt képes megfakítani bizonyos pontokon, a hajtásoknál pedig nyúlás nyomait figyelhetjük meg a későbbiekben, melyekhez repedések társulhatnak, tehát az autó esztétikai értéke drasztikusan leromlik, még a korróziónál is rosszabb hatást keltve.

Még nagyobb probléma, hogy a dekorfóliát eredendően nem arra szánták, hogy egy autó karosszériáján teljesítsen. A kisebb kövek tartós kárt tehetnek benne, a karcolások ellen egyáltalán nem nyújt védelmet, de amiért különösen óvá kell inteni tőle az autótulajdonosokat, az leginkább az, hogy néhány hónap alatt a fényezésben is kárt tehet, ha megpróbáljuk eltávolítani, foltokban felszedheti a felső lakkréteget vagy a teljes fényezést, amivel több százezres kárunk keletkezhet. Ezért sem szabad prémium kategóriás autótulajdonosokként dekorfóliát választanunk, ha a jármű elemeit szeretnénk fóliával fedni.

 Milyen a jó autófólia?

 A jó autófólia ismérve a minőség, de adja magát a kérdés, miről lehet felismerni ezeket a típusokat? Mint a legtöbb tuningterméket, úgy természetesen ezt is alapvetően meghatározza a márkanév, így például olyan gyártók termékeivel, mint a 3M, a Hexis vagy az Avery, nem dönthetünk rosszul. Hogy mégis mit tudnak ezek az autófóliák a dekorfóliákhoz viszonyítva?

„Már vastagabb, rugalmasabb, hajlításra és húzásra sem torzuló alapanyagukban észrevehető a magasabb minőség, hiszen egy specifikus autófólia tökéletesen követi az autó vonalait, és a visszahajtásoknál sem törik, nyúlik vagy színeződik el. Mindezt nemcsak néhány hétig, hanem évekig képes biztosítani a jármű számára, miközben az UV-sugárzás sem tud kárt tenni benne, nem fakul, nem sül rá a karosszériára, nem repedezik meg, tehát később sem kell szégyenkeznünk miatta.” – jegyzi meg Kemecsei Imre, a Premium Car Design tulajdonosa.

Mindemellett a célzott autófóliák között egyszerűbb valódi fémszínű, azaz fémhatású típusokat találnunk – biztosan nem néz ki tőle az autó úgy, mintha a cirkuszi felvonuláshoz tartozna –, ezen felül pedig több év után is úgy eltávolítható, hogy az nem befolyásolja az eredeti fényezést még a legfelső lakkréteg tekintetében sem. Ezen felül egy prémium kategóriás autófólia számos extra tulajdonságot képes biztosítani a jármű számára. Példának okáért védi a karosszériát a kisebb-nagyobb kavicsfelverődésektől, illetve a karcolásoktól, de vannak olyan speciális típusok, melyek vissza tudják verni a napsugárzást, ezzel csökkentve például a nyári időszakban az utastér kellemetlen felmelegedését.

Ma már léteznek továbbá kifejezetten a karosszéria, vagy az üvegfelületek védelmét célzó, teljesen átlátszó autófóliák is. Ezek a protekciós megoldások a felhelyezést követően teljesen láthatatlanok, az autó megőrzi eredeti, torzulás nélküli árnyalatát, de nem kell félnünk a felverődő kavicsoktól, a parkolóban meghúzott lökhárítóktól vagy a bevásárlókocsival megkarcolt ajtóktól, ami egy többmilliós prémium gépkocsi esetében igencsak fontos szempont lehet.

A minőségi munkavégzés is fontos a tartósság tekintetében

Természetesen közel sem csak az anyagminőség az, ami meghatározza az autófóliázás minőségét, illetve tartósságát, hanem a munka minősége is. Ahogyan finom alapanyagokból lehet pocsék ételt főzni, úgy egy 3M autófóliát sem nehéz pontatlanul, rosszul vagy szakszerűtlenül felrakni a karosszériára. Emiatt lényeges, hogy olyan helyre vigyük autónkat, ahol kifejezetten prémium kategóriás tuningra és makulátlan minőségű munkavégzésre szakosodtak.

A megfelelő autófóliázáshoz ugyanis gyakorlatilag darabokra kell szedni az autó karosszériáját minden érintkezési pontnál, legyen szó fémelemekről, lökhárítókról, lámpákról, kilincsekről vagy éppen légterelőkről. Erre azért van szükség, mert nem elég csak a kérdéses elemeknél elvágni a fóliát, rendkívül lényeges bevezetni alájuk és mögéjük is az anyagot, hiszen csak így alakíthatók ki makulátlan illesztések. Mindez olyan kényes pontokon sem kivétel, mint például az autó alváza vagy a kerékjáratok! Az igényes tuningműhelyek még ezeken a helyeken is gondoskodnak a fólia makulátlan eldolgozásáról, hogy például emelés során se kelljen meglepetésekkel találkoznia a tulajdonosnak.

Ezen felül azért is megfontolandó, hogy kinek a kezébe adjuk az autónkat, mert a karosszéria szétszerelésekor mindig eltörik egy-egy bolha vagy műanyag tartóelem. Ezt sok helyen gyorskötözővel vagy más alternatívával oldják meg, ami azért nagy probléma, mert sem a tartósság, sem az esztétika terén nem számíthatunk egy ilyen megoldástól ugyanolyan minőségre, mint a gyári alkatrészek használata esetén. Márpedig egy Audi, egy BMW vagy egy Mercedes kapcsán nem mindenhol tartanak gyári rögzítőket vagy csavarokat, ha tehát prémium végeredményt szeretnénk, akkor ahhoz megfelelő szakemberek kezébe is kell adnunk az autónkat.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/