/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

7 kilométert tettek meg a víz alatt (!) egy autóval – videó

2023. augusztus 03. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

A Mudcrab (Sárrák) becenevű, 1978-as Toyota Land Cruiser nem kevesebb mint 7 km-t tett meg 30-35 méteres mélységben a Timor-tengerben, Észak-Ausztráliában, Mandorahból indulva a Fannie-öböl túlpartjáig, Darwinig, megdöntve ezzel a víz alatti vezetés távolsági és mélységi rekordját.

landcruiser-underwater_2

A több gépészmérnökből, búvárból és más szakemberekből álló csapatot egy hasonló mutatvány inspirálta, amelyet 1983-ban próbáltak meg a darwiniak. Akkor egy 60 méteres sznorkellel felszerelt J40-es Land Cruiserrel próbáltak meg átkelni az öböl két partja között, de sajnálatos módon a terepjáró 3 km megtétele után egy sziklának ütközött, amitől a szigetelése megsérült és a benzinmotorja vizet szívott és lefulladt, és már nem is tudták újraindítani.

Az új rekordkísérlet résztvevői egyrészt a hagyományok tisztelete, másrészt a könnyű szerelhetőség miatt döntöttek úgy, hogy ők is egy klasszikus, J40-es Land Cruiserrel próbálkoznak, de egy kis csavarral: a 40 évvel ezelőtti kudarc megismétlődésének elkerülése érdekében egyszerűen megszabadultak a klasszikus terepjáró benzinmotorjától, és azt egy erős villanymotorral helyettesítették. Egyszerre három felújítást-átépítést kellett végrehajtaniuk: először az üzemképtelen autót menetképessé varázsolták, aztán elektromossá alakították, végül pedig felkészítették a tengerfenéken való közlekedésre. A pénzhiány miatt több mint fél évig tartott a jármű átépítése és ugyanennyi időt vett igénybe a projekt szervezése is.

A csapat a víz alatti ROV-ok (távirányítású járművek) világából merítve ihletet, az elektromos motort, a vezérlőt és az akkumulátorokat szilikonolajba burkolta, hogy elkerüljék a rövidzárlatot és az áramütésveszélyt.

Darabonként 150 liter vízzel töltötték meg a hatalmas, terepmintás gumiabroncsokat, hogy azok megbirkózzanak a víznyomással, és segítsék a mélyben való haladást és tapadást. Annak ellenére voltak biztosak abban, hogy a hajtáslánc bírni fogja majd a víznyomást, hogy a darwini rekorddöntési kísérlet előtt csak egyszer volt alkalmuk sós vízben tesztelni a felkészített autót.

Végül 2023. július 29-én szombaton, helyi idő szerint 9 óra körül indult el a Toyota. Kezdetben arra számított a csapat, hogy délután 4 óra körül elérik vele az öböl túlpartját. Bár az elektromos Land Cruiser jól bírta a vizet, a tengerfenék laza iszapjában többször is elakadt, ami lelassította a haladását, a csörlőt és az összkerékhajtást is használni kellett, mint egy rendes terepezéskor. Minden alkalommal, amikor végképp elakadt a veterán Toyota, levegővel teli gömböket kellett ráerősíteni, hogy azok kiemeljék az iszapból.

Szintén nehezítette a haladást, hogy egy gázvezeték fölötti, hasonló technikával végrehajtott áthaladás is a vártnál tovább tartott, ráadásul az út során gyakran kellett vezetőt cserélni. Nem kevesebb, mint 30 képzett búvárból állt a sofőrök csapata, azért kellett ilyen sok ember, mert a rendkívül nagy, 4 atmoszférás víznyomás miatt egyszerre csak 15 percet tudtak a volán mögött tölteni. Ráadásul állandó veszélyben voltak, mert fennállt a veszélye annak, hogy találkozhatnak egy kíváncsi cápával vagy egy, a sós vizekben élő bordás krokodillal.

Szerencsére az elhúzódó menet ellenére a csapat nem szembesült komoly problémákkal. Nem sokkal este 9 óra előtt, 12 órával a lemerülés után a narancssárga színű Land Cruiser elő is bújt a mélyből a Fannie-öböl túloldalán, és a várakozó nézőkkel teli partra hajtott, akik a csapattagokkal együtt ünnepelték meg a rekorddöntést. Érdekesség, hogy az út 48-szor hosszabb ideig tartott, mintha a helyi komp szolgáltatását vették volna igénybe az átkeléshez.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/