/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A legdestruktívabb youtuber sem tudta elpusztítani a Toyota Hiluxot – videó

2021. június 16. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

Egy évtized alatt teljesen átalakultak médiafogyasztási szokásaink; a legnézettebb műsorok ma már nem a televízióban, hanem az interneten találhatók. Ideje volt tehát, hogy ennek megfelelően újraforgassák a világ leghíresebb tartóssági tesztjét.

A szórakoztatási célú autós újságírás egyik legkorábbi, azóta is felülmúlhatatlan példája volt a Top Gear magazin Toyota Hilux-tesztje, amelyben a szerkesztők a létező legotrombább tiszteletlenséggel igyekeztek elpusztítani a japán kisteherautót, az pedig jámbor kitartással állt ellen egyre kreatívabb – és egyre kétségbeesettebb – próbálkozásaiknak. Mintha egy alternatív történetű gyerekdalt írtak volna, lépcsőn zötyögtették, fának ütköztették, dagályban áztatták, falnak vezették, ízzé-porrá törték, majd felrobbantották, az autó azonban nem volt hajlandó elpusztulni.

Mindez 2010-ben történt, Nagy-Britanniában. 11 évvel később, a Föld másik felén, a WhistlinDiesel YouTube csatorna gazdája, Cody Detwiler szintén szert tett egy öreg, piros Hiluxra – vagy, ahogy Észak-Amerikában nevezték, Toyota Truckra. A japán importból származó, jobbkormányos autó egy következő generációs (1989-es gyártású) példány volt, és a Top Gear lekoszlott Toyotájával szemben kiváló állapotnak örvendett. Olyannyira, hogy egy szerető gyűjtő kezei között illett volna megöregednie – ám az amerikai fiatalembernek más tervei voltak az autóval…

A WhistlinDiesel csatorna mintegy 2,5 milliós előfizetői bázisa és napi egymilliós nézettsége kellő reklámbevételt ad ahhoz, hogy Cody a legelképesztőbb autókat vásárolja meg, tesztelje, építse át és tegye tönkre életvitelszerűen. Sem a BBC stábja, sem az az infrastruktúra nem áll azonban rendelkezésére, így tesztjeit a lakóhelyéhez közeli erdős, mocsaras vidéken – nevezzük nevén: a semmi közepén – volt kénytelen rögtönözni.

25 évnyi rendeltetésszerű használat tíz percbe sűrítve – ez volt a kísérlet mottója. Első körben a nyílászárók tartósságát vizsgálta a klasszikus ólajtó módszerrel. Bár az első utasoldali ajtó zárszerkezete néhány próbálkozás után meghibásodott, a hátsó ajtó ezer nyitást és becsapást követően is tökéletesen működött, még ha a díszlécek és a belső burkolópanel le is váltak róla – a teszt kíméletlenségére jellemző, hogy nemcsak ajtólemez, de maga a fülke is behorpadt a rá mért csapások alatt. Ezt követően hasonlóan tudományos próbának vetették alá a hátfalat, majd kezdődhettek az igazi tesztek.

Vásároltak egy raklap falazóelemet, hevederrel rögzítették a platón, majd – a sorozat egyetlen felelősségteljes momentumaként – trélerrel a tesztek helyszínére szállították a Toyotát. Itt a terhelt járművel végighajtottak ugyanazon a mély pocsolyákkal nehezített, felázott erdészeti úton, amelyen korábban már nagy sebességgel kipróbálták a Hiluxot. Ezt követően egy kompaktrakodóval megemelték, néhányszor odacsapták, majd végül a platóra borították a falazóelemeket. Az ekkor már enyhén meghajlott gerincű Toyotával a legszebb természetfilmek ihlette képkockákon suhantak végig a tájban – bízunk benne, hogy a hatalmas szökellések utáni földet éréskor lepotyogó betonelemeket összeszedték a forgatás után.

Maradék rakományával ezt követően bevette magát egy sűrű erdőbe a Toyota, ahol környezeti szempontból teljesen felelőtlenül utat tört magának az autó. Ezt követően a belső tér elemeinek tartósságát vizsgálták, majd reprodukálták a Top Gear ikonikus tesztjének legellentmondásosabb pillanatát: nagy sebességgel nekihajtottak egy fának. Az ütközés hatására az alváz meghajlott, így a vezető oldali ajtót nem lehetett becsukni.

A második epizódban, ha lehet, még magasabbra tették a lécet. Fekvőrendőrt építettek kivágott fatörzsekből, és ezen nagy sebességgel hajtottak át, egy gyors kanyarban felborították a Hiluxot, amelynek a tetőkerete megroppant, a szélvédője pedig betört, ám a sérült oldalon lévő elektromos tükör sértetlenül vészelte át a borulást, a vezető oldali ajtó pedig innentől fogva ismét csukható volt.

A Hilux vontatóképességének vizsgálatához vonógömböt rögzítettek a platóra, majd egy alacsony alvázkeretű pótkocsit kötöttek a jármű mögé, amelyet összesen 13,4 tonnával(!) – az ötödik generációs (1988-1997) Hilux hivatalos vontatókapacitásának közel kilencszeresével – terheltek meg. A Hilux – felezővel első fokozatban – nemcsak elindult a szerelvénnyel, de a göröngyös talajon (ahol leértek a pótkocsi emelőtalpai) meg is fordult vele, majd Cody egy emelkedőn haladva második fokozatba kapcsolt, és így is probléma nélkül haladt tovább. Annak ellenére, hogy a végletekig terhelt hátsó kerekeken a felniig lapultak az abroncsok, a plató pedig behorpadt a hatalmas teher alatt; a laprugók azonban sérülés nélkül viselték a megpróbáltatást.

Ezt követően már csak olyan rutinfeladatokra került sor, mint a kötélhúzás egy konkurens sport-pickuppal (amiben a kézi sebességváltó ellenére derekasan helyt állt a Hilux) vagy a mindennapi használat során előforduló, apróbb koccanásokat szimuláló manőver (többször egymás után teljes erővel nekihajtottak egy pusztulásra ítélt teherautónak). Szintén sikeresen végezték el a forró nyári időjárásban fenyegető túlmelegedést szimuláló gyakorlatot (negyed órán át hajtották a Toyotát leengedett hűtővízzel), illetve a megismételt, kettes szintű utastér-tartóssági vizsgálatot, amely az „ideges ötéves a kocsiban” munkacímet kapta.

A monstre tesztsorozat harmadik – és minden bizonnyal utolsó előtti – részében az észak-amerikai offroaderek Mekkájába, Utah államba szállították a Hiluxot. Miután életvédelmi megfontolásból kiegyenesítették a tetőkeretet és eltávolították a szélvédő maradványait, nekivágtak a Hell’s Revenge-nek – a világ talán legismertebb és legkegyetlenebb offroad útvonalának, amely az autóktól és a vezetőktől is a maximumot követeli meg.

A Toyota azonban nem illetődött meg, és nem csupán lépést tartott az épített offroad-szörnyekkel, de olykor még ki is húzta őket szorult helyzetükből. Itt kapóra jött, hogy a kísérlet kezdetén lehegesztették a hátsó differenciálművet, így a széria dízelmotor és a kézi sebességváltó ellenére nem ismert lehetetlent az autó.

A hosszú tortúra eredményeként meghajlottak az első laprugók, így az orr egyre közelebb került a talajhoz, amit Cody sajátos módszerrel kompenzált: igyekezett nagy sebességgel haladni, hogy ballonos abroncsaival egyszerűen átugráljon az akadályokon a Hilux.

Ugyancsak a gyors tempó bizonyult megoldásnak olyankor, amikor a hűtőventilátor megolvadt vezetéke miatt a radiátort csak a menetszél hűtötte: a túra utolsó öt kilométerét így tették meg a hegyről lefelé, ám miután a célba érve hagyták kihűlni, pöccentésre indult a dízelmotor… Mindemellett nem csak a légkondicionáló működött tökéletesen, de a hajtáslánc és a kormánymű elemei is zokszó (azaz rezgés, törés és olajfolyás) nélkül tűrték a megpróbáltatásokat.

Cody és kísérői ezen a ponton elpusztíthatatlannak kiáltották ki az autót, amiről rögtön bűnös gondolatok jutottak az eszükbe. Már csak ezért is félő, hogy a sorozat negyedik, még be nem mutatott része egyben az utolsó is lesz. Erre utal az is, hogy a Hilux orrára még a kezdet kezdetén olyan, masszív vonószemeket hegesztettek, amelyeknél fogva „akár egy helikopter is felemelheti a pickupot,” az előzetesben pedig arról beszéltek, hogy a Toyota nem csak felmegy 3500 méterre, de villámgyorsan le is jut onnan…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/