/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nagy lejtők legjobb találmánya mentett meg egy kamionost – videó

2020. augusztus 21. 10:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Magyarországon sose fogunk találkozni az alábbi videóhoz hasonló menekülőúttal, amely egy fékhibás kamion elszabadulását gátolta meg Amerikában. A hosszú, meredek lejtők mellé épített sóderágyas menekülőutak még az ilyen monstrumokat is hamar megállítják.

Hiába a motorfék, a több tíztonnás kamionok rendes fékezés nélkül könnyen elszabadulnak egy lejtőn. A rendes fék azonban pont a legrosszabb helyen hajlamos beadni a kulcsot, egy autópályás süllyedés pedig ez esetben könnyen halálos kimenetelű balesetté fajulhat.

Ennek súlyosságára már rég rájöttek az amerikaiak, ahol nem kevés út vezet át hatalmas hegységeken, így gyakoriak a meredek emelkedők vagy lejtők, ahol a hatalmas monstrumok a leginkább ki vannak téve a meghibásodás veszélyének. Míg felfelé menet kevésbé életveszélyes adott esetben a motor meghibásodása, lefelé menetben az elromlott fékrendszer halálos kimenetelű baleset okozója is lehet. Egy nagyon egyszerű találmánnyal azonban sikerült ennek esélyét minimalizálni: enyhe emelkedővel egybeépített sóderágy nyeli el a bajba jutott szállítókat.

Erről láthatunk két videót, az első egy kaliforniai megmenekülést mutat be a közelmúltból, ahol a láthatóan füstöt eresztő kamion halad el egy másik mellett vészvillogózva, majd választja a bajbajutottak sávját, ahol néhány tíz méter alatt meg is áll.

A második videón összehasonlításképp egy coloradói esetet láthatunk 2019-ből, melynek során a kevésbé szerencsés sofőr annyira felgyorsult a lejtőn, hogy épp csak a kiépített menekülőút végén áll meg. Belegondolni is rossz, mit élhetett át emberünk…


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/