Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A világ leglassabb gyorsulási versenye – videó

2018. július 10. 12:58   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Egy Ford Model A és egy Model T tart rögtönzött gyorsulási versenyt Amerikában a 66-os úton fényes nappal. Végül a fiatalabb, kétszer olyan erős autó győz körülbelül egy hossznyival, de a tempó alapján a verseny végén talán még egy traffipax se büntette volna meg őket.

Bár az alábbi videón látható gyorsulási verseny nem vonul be a rekordok könyvébe, érdekes látni, mennyit fejlődött az autógyártás az elmúlt, nagyjából 90 évben.

Az egyik résztvevő egy 1927 előtt gyártott Model T, a másik pedig az őt felváltó – tehát ’27 után készített – Model A. A legnagyobb különbség a két autó között a motorerőben rejlik, ugyanis előbbit egy 20 lóerős négyhengeres aggregát hajtja, míg a másikban egy 40 paripás benzinmotor dolgozik. A gyengébb „T” végsebessége új korában 72 km/óra körül mozgott, míg a háromfokozatú sebességváltóval szerelt „A” képes volt elérni a 104 km/órát is.

A felvételen nehezen tudunk különbséget tenni a két autó között, ám amikor a kamera előtt elhaladnak, egyértelműen látszik a Model A előnye, bár a tempó aligha nevezhető szélsebesnek – maximum egy üdítő nyári szellőével lehet egyenértékű. Így bár nem is sodorják veszélybe a szemből jövő autós társat, nem volt túl illő a közúton fényes nappal így kakaskodni.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Még nem érkezett hozzászólás.

Videók

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!