/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ember és robot együtt dolgozik – videó

2016. július 26. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

Több mint egy évszázaddal azután, hogy Henry Ford futószalagjáról legördült az első autó, a Ford Motor Company most újra forradalmasítja a munkavégzést: a vállalat dolgozói robotokkal együttműködve gyártják az autókat.

Az új együttműködő robotok – más néven co-botok – most először álltak munkába, hogy segítsenek a Fiesta modellek lengéscsillapítójának beszerelésénél, mivel ez a feladat rendkívüli pontosságot, erőt és nagyfokú ügyességet igényel. A munkások kéz a kézben dolgoznak a robotokkal, hogy minden egyes munkafázis tökéletes legyen.

A Ford németországi, kölni összeszerelő üzemében folyó próba szerves részét képezi a vállalat Industry 4.0 nevű projektjének, ami valójában egy negyedik ipari forradalom, hiszen egyesíti az automatizálást, az adatcserét és a gyártási technológiákat.

Az egy méter magas új robotok két munkaállomáson is szorosan együttműködnek a szerelőszalag munkásaival. A nehéz lengéscsillapító és a beszerelő készlet kezelése helyett a munkások immár a robot segítségével emelik fel és illesztik a helyére a lengéscsillapítót a kerékjáratban, majd egyetlen gombnyomással végzik el a beszerelés műveletét.

A hi-tech szenzorokkal felszerelt robotok azonnal leállnak, ha mozgásirányukban egy emberi kezet vagy akár csak egy ujjat is érzékelnek, teljes biztonságot szavatolva ezzel a munkások számára. Ugyanilyen technológiát használ a gyógyszeripar és elektronikai ipar is. A két éves fejlesztő munkával megvalósult robotprogramban a német robotgyártó, a KUKA Roboter GmbH volt a Ford partnere.

A Ford most további felhasználási területeket keres az együttműködő robotok számára, amelyek a kávéfőzéstől a kézfogásig bármire beprogramozhatók.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/