/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ennyit fejlődött a biztonság 17 év alatt – videó

2017. május 19. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

A biztonságon nem szabad spórolni, halljuk minduntalan, s ezt a videót látva a kijelentés azonnal értelmet nyer. Az ANCAP fogyasztóvédelmi szervezet által közzé tett felvételen egy 1998-as és egy 2015-ös Toyota Corollát ütköztetnek 64 km/órás sebességgel, az eredmény pedig döbbenetes. Míg az idősebb autóban utazók valószínűleg nem élték volna túl az ütközést, addig a friss modellből karcolás nélkül szálltak volna ki.

Az ausztrál-ázsiai ANCAP szervezet töréstesztje azért született, mert a statisztikák szerint Új-Zéland útjain közlekedési balesetben elhunytak több mint fele 2000 előtt gyártott autóban lelte a halálát. Idén májusban ezért egy 1998-as és egy 2015-ös Toyota Corollát eresztettek egymásnak 64 km/órás sebességgel, átfedéssel, hogy rávilágítsanak, mennyivel nagyobb az esély a túlélésre egy korszerű, modern autóban.

Az új Corolla példás eredménnyel végzett, frontrésze teljes mértékben felfogta és elnyelte az ütközés erejét, a kabinja egyben, az ajtaja nyitható maradt. Az utasokat szíjfeszítők tartották az ülésben és légzsákok vigyáztak a testi épségükre. Az idősebb Toyota orr-része ezzel szemben összecsuklott, a jobb első kerék az utastérbe nyomult, de a kormány és a műszerfal is komoly sérüléseket okozott. A kabin integritása is sérült, az ajtókat nem lehetett nyitni; ebből a kocsiból minden bizonnyal rohammentő vitte volna az utasokat kórházba. Az új Corolla 5, míg a régi 0 csillaggal zárta a vizsgálatot.

Hihetetlen, hogy tizenhét év alatt mennyit fejlődött a technika, s a személyautók biztonsága. Ráadásul ma már a passzív elemek mellett egy sor aktív biztonsági szerelvény is helyet kapott a fedélzeten, amelyek igyekeznek elkerülni a baleseteket, vagy csökkenteni azok súlyosságát. Lehetőségeinkhez mérten tehát mindig válasszuk a fiatalabb, így biztonságosabb, lehetőleg ötcsillagos értékeléssel bíró autót.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/