/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Gyorsulási verseny V12-es luxusautókkal – videó

2022. július 26. 16:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Vajon a Toyota Century, a Rolls-Royce Phantom vagy a Maybach 57S a 400 méteres gyorsulás bajnoka? Mindegyiket V12-es motor hajtja automataváltón keresztül a hátsó kerekeken át és mindegyik a 2000-es évek elejéről származik, de bőven akadnak különbségek…

A luxusautók sosem voltak a gyorsulási versenyek királyai, de presztízsből így is mindig nagy és erős motorokat kaptak, hisz a sok extrával kitömött kasztnikat mégiscsak illő megfelelően mozgatni.

Ezek a monumentális négykerekűek bőven két tonna feletti tömeggel rendelkeznek, így nem véletlen, hogy a legtöbb esetben – a mára kihalóban levő – 12 hengeres benzines erőforrásokhoz nyúltak a mérnökök. Ám ezek között is lehet elég nagy különbség sok tekintetben.

A Throttle House csapata három V12-essel szerelt luxuslimuzint engedett egymásnak egy kifutópályán, hogy kiderüljön, melyik a legjobb sprinter. Ugyan mindegyik a kétezres évek elejéről származik és mind hátul hajt, a hasonlóságok nagyjából itt véget is érnek. A mezőny leggyengébb, ám egyúttal legkönnyebb tagja a Toyota Century, mely 2004-ben látta meg a napvilágot és 5.0 literes szívó benzinmotorja 280 lóerővel, nos nem épp egy izompacsirta, viszont így is 461 Nm csúcsnyomatékot termel, ráadásul „csak” 2050 kilogrammot kell mozgatnia.

Ehhez képest a 2005-ös Rolls-Royce Phantomban a BMW által gyártott 6.75 literes, szintén szívó aggregát 459 lóerőt képes leadni 720 Nm kíséretében, viszont ez a teljesítmény már 2530 kilót kell, hogy kezeljen. A mezőny legerősebb és legnehezebb tagja azonban a Mercedes-Benz által 2007-ben gyártott Maybach 57S, aminek 6.0 literes duplaturbós erőforrása 612 lóerő mellett bődületes, 1001 Nm nyomatékot tud termelni, igaz itt már 2744 kilogrammra oszlik a ménes.

Nem meglepő módon a Toyota a trió legolcsóbb járgánya, ám mielőtt túl hamar leírnánk, említsük meg, hogy a legmegbízhatóbb is egyben. Nem úgy a Rolls-Royce… A többi a videóból kiderül:

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/