/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Így befolyásolja az autó törését a rozsda – videó

2018. április 13. 12:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Aki azt hiszi, hogy a 10-15 évvel ezelőtti törésteszten jól szerepelt autója, ne legyen biztos abban, hogy 200 ezer kilométerrel később is hasonlóan megvédené, mint egy új, steril tesztnek alávetett testvérmodell a laborban a bábut.

Amíg új egy gépkocsi, minden megszokottan működik rajta és a lehető legjobb kondíciókkal várja egy esetleges baleset bekövetkeztét, azonban ahogy múlik az idő, nem csak az elektronika különböző részei romolhatnak el vagy indul kopásnak például az ülés, hanem a rozsda is ellenség lehet egy esetleges balesetnél.

Mára a biztonság lett az egyik legfontosabb tényező egy-egy új modell bevezetésekor: nem csak aktív ütközésvédő rendszerekkel tömik ki az autókat, hanem a passzív fronton is folyamatos fejlődést figyelhetünk meg. Így egy régebbi típus esetén – amelyet ráadásul nem a mai szigorú szabályok szerint tesztelték – egyáltalán nem biztos, hogy olyan jó esélyekkel indulnánk, mint ahogy az gyártásuk kezdetén volt. Ebben pedig kiveszi részét a rozsda is.

A csendes gyilkos, amely szép lassan megeszi az acél és vas alkatrészeket nem csak esztétikailag kellemetlen, de veszélyt jelent a bent ülőkre is, hisz sokkal kisebb erőhatásra is deformálódhat az adott alkatrész, ha egyre kevesebb anyag van benne.

Egy svéd nonprofit szervezet (Villaagarnas Riksforbund) két darab elsőgenerációs Mazda6-os és két Volkswagen Golf V modellt tört össze azért, hogy megvizsgálja, mennyivel romlottak az utasok esélyei egy rozsdás modellben.

A Mazda megjelenésekor gyenge 4 csillagot kapott az ötből 26 ponttal, ez most gyenge 3 csillagot ért volna 18 ponttal, ugyanis a kevésbé ellenálló vázszerkezet miatt a tesztbábu beütötte a fejét a B oszlopba, így nagyjából 20%-kal nagyobb esély van arra, hogy halálos sérülést szenvedjen egy ütközés során csak a rozsda miatt.

Ehhez képest a Golf, amely újkorában gyenge öt csillagot (33 pontot) szerzett, mindössze egy ponttal kapott kevesebbet, így erős négyesre vizsgázott, ugyanis a felületi rozsda a kasztnin nem befolyásolta a váz tartósságát.

Persze nincs két egyformán rozsdásodó autó, ám a teszt lényege a figyelemfelhívás volt, hogy bizony nem csak kényelmükből vesztenek idővel a négykerekűek, hanem ennél sokkal fontosabb tulajdonságukból is.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/