Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
| Több

Így leheli ki stílusosan a lelkét a Wankel-motor – videó

2017. december 09. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A Mazda híres felépítésű benzinmotorja az egyik legszebben daloló belsőégésű egység a Földön – amíg működik. Ám nem feltétlen szeret mindenfajta megpróbáltatást, az alábbi erőmű például üresben csúcsra járatva adta be a kulcsot, és robbant fel.

Gyönyörű hangja, selymes járáskultúrája, illetve megbízhatatlanságából és magas üzemanyagfogyasztásából adódó ritkasága miatt imádják sokan a Mazda bolygódugattyús egységeit.

A fanatikusok pedig olykor-olykor összegyűlnek, hogy büszkén mutogassák egymásnak és a tömegnek, hogy mit tud saját kedvencük. Ám a showműsor nem mindig sül el jól: egyesek túlvállalva saját és autójuk képességeit ütköznek, míg mások anyagfáradás miatt sérülnek le.

Így járt az a sárga oldschool Mazda tulaja is, aki a Sydney-ben tartott Rotary Revival 6 rendezvényén egy hangerő-verseny mérésén pörgette tízezres fordulatig az egységet, ám az nem bírta, és egy nagy durranással kilehelte lelkét.

Jó kérdés, hogy a motor felrobbanása számít-e végeredményben, mert ha igen, biztosan ő nyert. Az alkatrészek egyik fele felfelé próbált távozni (némelyik majdnem át is jutott a motorháztetőn), míg másik felük a padlóra került – ahogy valószínűleg a kocsi gazdája is, mikor tudatosult benne, mi történt.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Bereczk János
2018-01-07 - 07:34

Már csak ilyen a világ! A fizika törvénye nem véletlen, ahogy Szentgyörgyi professzor úr mondaná, a forgó testekre ható erők, összeadódnak,
hozzáteszem ha valaki ezt nem érti, az eredmény itt látható!
A forgódugattyús motoroknál ez egy természetes hiba, a megtermelt
energiát, le kell kötni!
Fűtéseknél szoktam írni, a HÁZ leégetése, csak egy alkalomra fűtés!!!
Informatikus erre azt írja: “A legjobb takarékosság, ha a megtermelt energiát, nem használjuk fel!” Az energiát, hagyjuk a hordozójában, az
takarékosság, de ha már megtermeltük, gondoskodjunk, a hasznosításáról! Persze nem úgy, mint az autóknál, hogy a hűtőben,
visszahűtjük.