/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ilyen érzés vakon vezetni – videó

2021. április 13. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Milyen érzés lehet négy és fél másodpercen át vakon vezetni? A kérdés nem elméleti, hiszen akárhányszor a telefonunkhoz nyúlunk vezetés közben, ezt kockáztatjuk. A Lexus most meggyőző (és meglehetősen elgondolkodtató) választ adott a felvetésre.

Okos ember más kárán tanul – tartja a közmondás. A valóság azonban sajnos mást mutat: az emberek többsége bizony addig játszik a tűzzel, míg meg nem égeti magát. A világ országaiban sziszifuszi küzdelmet vívnak azért, hogy visszaszorítsák a figyelmetlen vezetés egyre súlyosbodó jelenségét; az autósok egy részét azonban sem a tragikus balesetekről szóló beszámolók, sem a büntetések nem tudják meggyőzni arról, hogy az autóvezetés és a telefon nyomkodása nem összeegyeztethető folyamatok.

Mi baj történhet, ha egy-két másodpercre leveszem a tekintetem az útról – kérdeznek vissza sokan. Egyrészt 50 km/h-s sebességnél másodpercenként közel 14 métert tesz meg az autó – ez nagyjából három, egymás mögött parkoló személyautó hosszának felel meg, amelyek mellett ilyen esetben úgy megyünk el, hogy észre sem vesszük, ha egy gyalogos kilép közülük az útra, vagy valamelyiknek kinyitják az ajtaját.

Másrészt a kutatások szerint átlagosan nem egy-két, hanem pontosan 4,6 másodepercet vesz igénybe, hogy a telefonunkra rápillantsuk, átfussuk a képernyőn megjelenő üzenetet, és akár csak egy OK-val reagáljunk rá. Városban 64 métert teszünk meg ennyi idő alatt, miközben a hatályos magyar jogszabályok szerint gyalogátkelőt és buszmegállót úgy lehet kialakítani, hogy az legalább 50 méterről látható legyen – elképzelhető tehát, hogy mire elküldtük a smiley-t, már a zebrán átkelő gyalogosok között száguldunk lassítás nélkül, körülbelül 50 km/h-s sebességgel…

Ez még mindig elvont információ azok számára, akik szerint belefér, ha oda-odapillantanak a telefonra vezetés közben. A Lexus ezért egy különleges kísérletet dolgozott ki: az NX szabadidőjármű egy példányának ablakfelületeit olyan speciális fóliával vonta be, amely alaphelyzetben teljesen átlátszó, ám gombnyomásra egy pillanat alatt elhomályosodik. Véletlenszerűen kiválasztott sofőröket hívtak meg, hogy próbálják ki az autót zárt tesztpályán, akadályok között manőverezve, majd egy váratlan pillanatban a távolból 4,6 másodpercre bekapcsolták a rendszert…

Az autósok reakcióit, illetve azt, hogy mi történt, miközben vakon haladtak, a fenti videó mutatja meg. A szituáció természetesen extrém, ám jól szemlélteti, hogy vezetés közben bármikor történhetnek váratlan helyzetek, amelyekre csak akkor van esélyünk reagálni, ha folyamatosan figyeljük a környezetünket – ha pedig ezt elmulasztjuk, gyakran már semmit nem tehetünk.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/