/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
| Több

Ilyen közlekedési lámpák kellenének Magyarországra is – videó

2016. július 04. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Ismét bebizonyították a hollandok, miért alkalmas az egész ország a hatalmas méretű biciklis tömeg kezelésére, s egyúttal hogyan kell redukálni a lámpáknál a várakozási időt a közlekedésben résztvevők számára néhány okos trükkel.

Egyszerre keltenek biztonságérzetet és nyugtalanságot az emberben a közlekedési lámpák, mert ha zöldet kapunk, örülünk a biztosított haladásnak, viszont amikor lemaradunk róla, a piroshoz megérkezve csak arra várunk, hogy ismét mozgásba lendülhessünk.

Ennek a bosszantó időtartamnak a rövidítését célozták meg Hollandiában, ahol az autósok és a gyalogosok mellett a biciklisek is teljesen egyenrangú közlekedő félnek számítanak, így a kiépített, széles kerékpárutakba érzékelőket helyezve már akkor sikerül beazonosítania a rendszernek az áthaladni készülő tömeg tempóját és mennyiségét, mielőtt az a lámpához érne. Ez összeköttetésben áll az autók és a gyalogosok által küldött jelekkel, így mindig azok kapnak zöldet, ahol egyébként a legtöbben állnak vagy készülnek áthaladni, miközben a várakozókat különböző módon tájékoztatja a még hátralevő időről.

Az okos rendszert Hollandia déli részén, a 150 ezer fő lakosú s-Hertogenbosch-ban kezdték el aktívan használni a közlekedők nagy örömére. Az újítás lévén lehetőség nyílt arra, hogy akár egyetlen autót vagy biciklist is átengedjen a rendszer csupán 4 másodperces zöld lámpával, hisz egy külön jelzés előre felkészíti a várakozót az indulásra. Csupán 1-1 másodpercet nyerve az ilyen helyzetekben több tucat közlekedő pontos és helyes átengedését teszi lehetővé a különböző algoritmusokat figyelő rendszer, ezzel például óránként 300-350 méternyi autóval rövidítve a sort.

Persze akadnak türelmetlenkedők, ám a piroslámpán áthajtást már így is a felére sikerült csökkenteni, s további jó hír, hogy az okos kereszteződésekben kamerák figyelik a közlekedőket, így pontosan tudható egy esetleges balesetnél, hogy ki hol hibázott. Az ország tervei között szerepel, hogy a jelenleg 5500 körüli számmal rendelkező lámpás kereszteződésekből 1250-1300-at szeretnének kiokosítani 2018-ra a helyi hatóságok, így is csökkentve a balesetek számát, a légszennyezést és a türelmetlenség okozta stresszt.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

peklit
2016-07-04 - 10:37

Fölosleges pénz kidobás lenne nálunk a kerépárosok nem állnak meg a piros lámpánál .


*/