/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Már driftelni is tud a teljesen önvezető GR Supra – videó

2022. február 10. 18:05   |   Autoblog
címkék:  

A japán autógyártó egy újabb mérföldkőhöz ért az autonóm vezetés területén. Bár a driftelő robotpilóta látszólag csak szórakoztatásra jó, valójában az aktív biztonság fokozása érdekében fejlesztették ki.

A közlekedési balesetek minden évben 5-600 halálos áldozatot követelnek Magyarországon, és körülbelül 1,35 milliót világszerte. Bár a legtöbb ütközés hétköznapi helyzetekben következik be, bizonyos szélsőséges helyzetekben előfordulhat, hogy a sofőröknek olyan manővereket kell végrehajtaniuk, amelyek során a járműveik megközelítik, néha pedig át is lépik a normál kezelhetőségük, tapadásuk határait. A Toyota Kutatási Intézet (TRI) azért kísérletezik önvezető autók irányított sodródásra, azaz driftelésre tanításával, hogy a jövőben el lehessen kerülni olyan, az átlagos képességű sofőrök számára ma még nagyrészt elkerülhetetlen baleseteket, amelyek hirtelen felbukkanó akadályok vagy veszélyes útviszonyok, például tükörjég miatt következnek be.

Az intézet legújabb videójában látható az a speciálisan átalakított, autonóm vezetésre alkalmas GR Supra, amelyet a mérnökök sikeresen programoztak be arra, hogy képes legyen önállóan driftelni egy zárt pályán – a világon először. A Nemlineáris Modell Előrelátó Vezérlés (Nonlinear Model Predictive Control, NMPC) szemléletmód az autó dinamikájának és irányítástervezésének mélyreható ismeretét ötvözve terjeszti ki a GR Supra működési tartományát a tapadáshatáron túlra. Az új vezérlő szoftver fokozatos átmenettel, simán tud átállni a dinamikus sodródásról a hagyományos, tapadáskorlátos vezetésre, miközben figyelembe veszi az autó környezetét, beleértve az útpadkákat is. Másodpercenként hússzor teljesen új íveket, nyomvonalakat számol ki, hogy kecsesen egyensúlyban tudja tartani az autót, miközben az kilinccsel előre halad a pályán. Ez az eredmény közelebb viszi a TRI kutatóit a járműképességek teljes spektrumának megértéséhez.

A felvételeken látható prototípust kifejezetten az autonóm vezetéssel kapcsolatos kutatásokra alakították át úgy, hogy számítógép-vezérelt kormányművel, fojtószeleppel, tengelykapcsolóval, szekvenciális sebességváltóval és minden keréknél egymástól függetlenül vezérelhető tárcsafékekkel látták el. De ez nem volt elég, a kormányzását, felfüggesztését, motorját, sebességváltóját, futóművét és biztonsági rendszereit (pl. bukókeret, tűzoltó berendezés) is olyanra alakították át, hogy azok hasonlóak legyenek a Formula Drift versenyeken használtakhoz.

Egy évvel ezelőtt a TRI és a Stanford Egyetem Dinamikus Tervezés Laboratóriuma az aktív biztonság új szintjének elérését tűzte ki célul, hogy elkerülhetők legyenek az ütközések, és megelőzhetők a sérülések, halálesetek. A most bemutatott videó – amely a GReddy autós tunigncég és a driftlegenda, Ken Gushi segítségével jött létre – egy fontos lépcsőfok az ehhez vezető úton. Azáltal, hogy a profi pilótákhoz hasonló készségekkel rendelkezik, az új technológia felerősítheti és kibővítheti az átlagos sofőrök azon képességét, amely meghatározza a reakciójukat a veszélyes és szélsőséges helyzetekre.

A videón látható kísérletet adatgyűjtés céljából hajtották végre ellenőrzött körülmények között Kaliforniában, a Sacramentótól északra fekvő Thunderhill Raceway versenypályán.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/