Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Milyen együtt élni a Ford GT fura ajtóival? – videó

2018. szeptember 16. 12:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Talán egyikünket sem fenyegeti a veszély, hogy egy Ford GT tulajdonosa legyünk, de Doug DeMuro bemutatja, mire ügyeljünk, ha veszünk egy előző generációs modellt, melynek egyik legérdekesebb, de egyben legidegesítőbb designeleme a tetővel rendelkező ajtók.

Igencsak atletikus képességekkel szükséges rendelkeznie annak, aki be akar ruházni egy előző generációs Ford GT-be, az autónak ugyanis épp az a legnagyobb hibája, ami a legérdekesebb is egyben.

Ez pedig nem más, mint a tető egy részével együtt nyíló ajtópár. A Lamborghini felfelé nyíló, a Mercedes sirályszárnyas vagy épp a Rolls-Royce visszafelé működő hátsó ajtóihoz képest a Ford nyitási mechanikája hagyományos, a lényeg a vezető és az utas feje fölött van. Amikor ugyanis mozgásba lendül az ajtó, akkor a tető egy része is vele operál, ami sajnos megannyi kínos és abszurd helyzetet képes generálni.

Rögtön ott a veszély, hogyha valaki túl közel áll hozzánk, gyakorlatilag csak guggolva és tekeregve tudjuk bepréselni magunkat egy fél perces szenvedés árán, persze ez a probléma egy egyszerű garázsban is jelentkezhet, amely az átlagosnál nem szélesebb. A következő gond a kiszállással egyrészt lehet ugyanez, másrészt amennyiben teljesen ki tudjuk tárni az ajtót, akkor is megfeledkezhetünk a tényről, hogy a tető még mindig felettünk lesz, amikor már állnánk fel, így a fejünk bánhatja a műveletet. Ez utóbbi probléma 100%-ban garantált az anyósülésen utazóknak, akiket minden kiszállás előtt figyelmeztetni kell a veszélyre.

A következő gond abból fakad, hogy a klasszikus, 1960-as években versengő GT40-es tiszteletére készített ajtók teteje üreges (akkoriban az igen alacsony magasság miatt minden centiméter, amit a vezető és a fején levő bukósisaknak nyerni tudtak a mérnökök, aranyat élrt), így egy magasabb ember is jól elfér utazás közben, viszont becsukáskor ismét a fejünk bánhatja az ajtóéllel történő találkozást, tehát egyfajta tisztelgésként, az autónak fejet hajtva tudjuk csak magunkra csukni az ajtót. Végül, amit ugyan Doug DeMuro nem említ, nem szabad elmenni a tény mellett, hogy esős időben nem kevés víz juthat közvetlenül a bőrülésre, ami nem csak az anyagot károsítja, de ruhánkat is eláztathatja.

Ebből is látszik, hogy nem minden, motorsportból átvett tulajdonság lehet a való életben hasznos, persze ettől még a Ford GT egy ikonikus példánya az autógyártás történetének, s aligha tántorít vissza bármely rajongót egy esetleges vásárlástól – ráadásul a legújabb modell már nem rendelkezik efféle „hibával”.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Még nem érkezett hozzászólás.

Videók

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!