/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Salakpályán driftelnek a BMW-k – videó

2014. október 16. 21:15   |   Autoblog
címkék:  

Azon a bizonyos hétfő reggelen miután Németország előző este legyőzte Argentínát a 2014-es futball világbajnokság döntőjében, egy rendkívüli sport megmérettetésnek lehetett szemtanúja a Bajorországban található landshuti versenypálya közönsége. Ez volt az első alkalom, hogy egy vezető német autómagazin képviselője elvitt egy BMW M235i M Performance kiegészítőkkel szerelt autót és drift versenyben mérte össze tudását a négyszeres salakmotor világbajnokkal illetve BMW motorkerékpár kereskedővel, Karl Maierrel, aki salak-versenymotorjával állt rajthoz a 400 méter hosszú versenypályán.

A kiindulási alapok nem is lehettek volna ennél különbözőbbek. A BMW M235i M Performance modell háromliteres biturbó motorja 326 lóerő és 450 Nm leadására képes, saját tömege 1470 kg és közel négy és fél méter hosszú. A salakmotor eközben a – hivatalos versenyszabályzatnak megfelelően – egy egyhengeres, 500 cm3-es, léghűtéses motorral szerelt, mindösszesen 80 kg súlyú, egysebességes versenygép, amelyen nincs semmiféle fékberendezés. A speciális tervezésű metanol üzemanyaggal működő gép 80 lóerő leadására képes és kifejezetten a versenypályán való használatra építették.

Az eredeti M Performance kiegészítőkkel szerelt BMW M235i tökéletes alany volt arra, hogy a landshuti salakversenypálya, nagyjából 12 méter széles kanyarjaiban folyamatosan keresztben drifteljen. Az 50-50 százalékos súlyelosztás, az alacsony súlypont, a BMW M Perfomance sport felfüggesztés (20 mm-rel alacsonyabb a standard beállításhoz képest), a mechanikus önzáró hátsó differenciálmű és a kovácsolt, 19 colos könnyűfém keréktárcsák adják az alapját annak a vezetési dinamikának, amiről a BMW jól ismert. A motor 450 Nm-es csúcsnyomatékát 1300-as és 4500-as fordulat között adja le, így folyamatos erőt biztosít a teljes fordulatszám-tartományban.

Annak ellenére, hogy két teljesen eltérő karakterű gép állt rajthoz, mind a két pilótának sikerült végrehajtani a kitűzött célt: 5 órányi „hamísítatlan drift élményt” a legszűkebb versenypályán. Az ötórányi, megszakítás nélküli motorozás sem volt elég Karl Maier számára, hogy csillapítsa szenvedélye, a driftelés iránti „étvágyát”, így a korábbi világbajnok egy speciálisan átalakított, bütykös gumikkal szerelt S1000 RR motort is a pályára vitt pár kör erejéig. Az RR egy 193 lóerő leadására képes szupersport-motorkerékpár, amelynek súlya teli tank esetén is alig több, mint 200 kg. De a gép stabil iránytartása, kiváló kezelhetősége és pontos visszajelzései lehetőséget adtak Maier számára, hogy könnyedén sodródhasson keresztben a versenypályán, lezárva egy meglehetősen különleges napot.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/