/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

2026-tól csak tisztán elektromos modelleket dob piacra az Audi

2023. március 01. 16:15   |   Autoblog
címkék:  

Teljes mértékben elkötelezett az elektromos mobilitás mellett az Audi: 2026-tól a négykarikás márka kizárólag tisztán elektromos új modellekkel kíván megjelenni a világpiacon, 2033-ig pedig fokozatosan leállítja belsőégésű motorral készülő modelljeinek gyártását.

Az Audi bemutatta a jövő gyártására vonatkozó terveit - fordjav

Ezen egyértelmű döntése alapján és „Vorsprung 2030” vállalati stratégiája keretében az Audi lépésről-lépésre minden termelési helyszínét az elektromos autók gyártására készíti elő. Ellentétben számos vetélytársával, e folyamat során az Audi világszerte már meglévő termelési hálózatára alapoz.

Jelen évtized végére az Audi világszerte minden termelési helyszínén készít majd elektromos hajtásrendszerű modelleket. Két helyszínen – Böllinger Höfe és Brüsszel – már ma is sorozatban készülnek tisztán elektromos autók, Ingolstadtban pedig az Audi Q6 e-tron révén jövőre gördül le először a gyártósorról tisztán elektromos hajtásrendszerű jármű. Az elkövetkező évek során Neckarsulmban, San José Chiapában és Győrben is fokozatosan beindul a tisztán elektromos autók gyártása, 2029-re pedig már minden gyártóüzem legalább egy teljesen elektromos modellt is készít majd. A fennmaradó, belsőégésű motorral szerelt modellek gyártása a helyi viszonyoktól függően a következő évtized elejére fokozatosan szűnik meg.

Új üzemek csakis ott létesülnek, ahol további kapacitásokra van szükség. Jelenleg az Audi – FAW partnerével alapított kooperációs vállalat keretében – a kínai Csangcsunban létesít üzemet a Prémium elektromos platform (Premium Platform Electric; PPE) műszaki alapjaira épülő modellek helyi gyártására. 2024 végére itt épülhet fel az első olyan kínai autógyár, ahol kizárólag tisztán elektromos Audi-modellek gördülnek le a szerelőszalagról.

Az üzemek villamosítása azonban csupán az egyik szempont a jövő Audi-gyártása felé vezető úton. A jövőre felkészített Audi termelési hálózatnak gazdaságosnak, fenntarthatónak, vonzónak és rugalmasnak kell majd lennie. Négy alapvető célkitűzés, ambiciózus sarokszámokkal: Annak érdekében, hogy a jövőben is gazdaságosan termelhessen, az Audi 2033-ra felével tervezi csökkenteni éves gyártási költségeit.

Ennek szolgálatában mindenütt csökkenteni kell a járművek komplexitását, ahol nem jelent előnyt az ügyfelek számára, s ennek szellemében a jövőben már az egyes modellek fejlesztésének korai szakaszában is a lehető legkarcsúbb gyártási folyamatban kell gondolkodni. Emellett például termelése digitalizálását is elő kívánja mozdítani a prémiumgyártó, egyebek mellett a helyi szerverekre épülő EdgeCloud4Production megoldással.

Ily módon lecserélhetők a költséges ipari PC-k, ami nagyban csökkenti az olyan informatikai ráfordításokat, mint például az új szoftverek bevezetése és az operációs rendszerek váltása. Szintén új fejlesztés az ütemezésfüggetlen moduláris összeszerelés, amelyet termékei nagyfokú sokféleségének egyszerűbb kezelése érdekében alkalmaz a jövőben az Audi. A virtuális összeszerelés-tervezés nemcsak anyagi erőforrásokat takarít meg, hanem már ma is újszerű, rugalmas és az egyes termelési helyszíneken átívelő együttműködést tesz lehetővé.

Annak érdekében, hogy még rugalmasabban reagálhasson az ügyféligények és a gyártási program ingadozásaira, az Audi még flexibilisebbé alakítja termelési folyamatait. Ezért például az új Audi Q6 e-tron kezdetben ugyanazon az ingolstadti szerelősoron készül majd, mint az Audi A4 és az A5, a későbbiekben pedig az elektromos modellek fokozatosan váltják fel a szalagokon a belsőégésű motorral készülő változatokat.

A termelés és a logisztika ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében az Audi még 2019-ben indította el Mission:Zero környezetvédelmi programját, amelynek fő célja, hogy az Audi világszerte összes termelési helyszíne már 2025-re mérleg szerint széndioxid-semlegesen működjön. A brüsszeli és győri, valamint a Neckarsulm-közeli Böllinger Höfe területén működő üzem már sikerrel hajtotta végre ezt az átállást. A környezetvédelmi program emellett a természeti erőforrások és a vízkészletek hatékony kiaknázásának, valamint a biológiai sokféleség védelmének és megőrzésének szakterületeire is kiterjed.

Termelése ökológiailag súlyozott vízfogyasztását például 2035-re a mai mennyiség felére tervezi mérsékelni a vállalat. Az Audi México a világ első prémiumgyáraként készít már 2018 óta teljes mértékben szennyvízmentesen autókat, a neckarsulmi termelési helyszínen pedig egy kísérleti projekt keretében alakítottak ki vízkörforgást az üzem és a szomszédos települési szennyvíztisztító között. Ezzel a jövőben több mint 70 százalékkal mérsékelhető a tisztavíz-felhasználás.

Az Audi az eddigieknél is ambiciózusabb fenntarthatósági célokat tűzött ki a 360factory felé vezető útján: a primerenergia-fogyasztás, az erőművi kibocsátások, a széndioxid-ekvivalens értékek, a légszennyező anyagok, a helyi vízkockázat, valamint a szennyvíz- és hulladékmennyiség területein a vállalat 2030-ra felével kívánja csökkenteni abszolút környezetterhelését a 2018-as mutatókhoz viszonyítva. Ennek során egyaránt meghatározó tényezők a megújuló forrásokból származó energiák házon belüli előállítása, valamint a mindinkább körkörös – vagyis az erőforrásokat zárt ciklusokban felhasználó – értékteremtési folyamat érdekében alkalmazott, innovatív technológiák.

Az Audi 360factory része továbbá, hogy a vállalat befelé és kifelé, így termelésében is vonzó munkáltató lehessen. Ennek szellemében az Audi jelenleg olyan koncepciókon is dolgozik, amelyekkel még az ütemezésfüggő területeken is rugalmasabbá tehető a munkaidő. Az Audi emellett a munkakörnyezetet és a pihenőhelyiségeket is kényelmesebbé teszi munkatársai számára. Az Audi azonban nem csupán járműgyártói, hanem folyamattechnológia-fejlesztői tevékenységet is folytat.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/