/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Újrahasznosítható akkumulátorcellákat fejleszt a BMW

2022. szeptember 09. 17:40   |   Autoblog
címkék:  

A BMW Group meggyőződéssel vallja, hogy a személyes elektromos mobilitás jövőbeni sikerének kulcsát az erőteljes, innovatív és fenntarthatóan előállítható akkumulátorcellák adják. A 2025-ben debütáló Neue Klasse modellgenerációval a müncheni központú vállalatcsoport az elektromos mobilitás új korszakát hozza el a jelenbe – olyan új fejlesztésű, hengeres akkumulátorcellákat használva, amelyeket az új modellgeneráció járműszerkezeti adottságai szerint terveznek meg a mérnökök, most először.

A BMW Group már több mint tízmilliárd euró összértékben írt alá gyártási megállapodást partnereivel az új fejlesztésű akkumulátorcellák gyártására vonatkozóan. A müncheni központú vállalatcsoport képes volt jelentős mértékben csökkenteni a nagyfeszültségű akkumulátor előállítási költségét. Az aktuális piaci viszonyok ismeretében ez akár 50 százalékos csökkenés is lehet a jelenlegi, ötödik akkumulátorgenerációhoz viszonyítva. A BMW Group célul tűzte ki maga elé, hogy tisztán elektromos meghajtású modelljei gyártási költségeit a csúcstechnológiás belsőégésű erőforrásokkal szerelt modellek szintjére csökkentse.

Az akkumulátorcella a hálózatról tölthető autók olyan meghatározó tulajdonságaiért felelős, mint a hatótávolság, a menetteljesítmény és a töltési idő. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia hatodik, Neue Klasse modellgenerációban bemutatkozó nemzedékével a vállalatcsoport az alapoktól gondolja újra a cellaformátum és a cellakémia kérdésköreit. A Neue Klasse modellgeneráció járműszerkezeti adottságai szerint megtervezett, új fejlesztésű, hengeres akkumulátorcellákkal még a legmagasabb kategóriájú modellek tisztán elektromos hatótávolsága is jelentős mértékben, akár 30 százalékkal növelhető.

A BMW új fejlesztésű, hengeres akkumulátorcellái szabvány szerint 46 milliméter átmérővel, kétféle magasságban készülnek. A BMW ötödik generációs akkumulátortechnológiájának prizmatikus celláihoz képest a hengeres akkumulátorcellák katód oldalának nikkeltartalma nagyobb, kobalttartalma pedig kisebb. Az anód oldalon eközben a szilikontartalom magasabb. Mindez több mint 20 százalékkal nagyobb térfogati energiasűrűséget eredményez.

Az akkumulátor, a hajtáslánc-technológia és a járműtöltő technológia a Neue Klasse modellgenerációban ugyancsak magasabb, 800 Volt feszültségű lesz. Ez többek között a nagyteljesítményű, egyenáramú járműtöltő állomásokon történő energiafelvételt is optimalizálja, akár 500 amperes töltési kapacitást kínálva. Így az a töltési idő, amely alatt a jármű akkumulátorának töltöttségi szintje 10 százalékról 80 százalékra emelkedik, akár 30 százalékkal is csökkenhet.

A Neue Klasse modellgeneráció sorozatgyártásához szükséges akkumulátorcella-mennyiség zavartalan biztosítása érdekében a BMW Group már több mint tízmilliárd euró összértékben írt alá gyártási megállapodást a CATL és az EVE Energy vállalatokkal az új fejlesztésű akkumulátorcellák gyártására vonatkozóan. Kínában és Európában így mindkét partner két-két, egyenként akár 20 GWh maximális éves kapacitású gigagyárat fog felépíteni. A USMCA-régióban is tervben van további két akkumulátorgyár felépítése, ezeket azonban a partnerek még nem jelölték ki.

A BMW Group különös figyelmet fordít arra, hogy a gyártási folyamataiban felhasznált erőforrások emisszióját a lehető legnagyobb mértékben csökkentse, már a beszállítói hálózat legelső fázisától kezdve. Az akkumulátorcella-gyártók a termelés során jelentős arányban újrafelhasználják az olyan nyersanyagokat, mint a kobalt, a lítium és a nikkel – úgynevezett másodlagos anyagokként is, amely azt jelenti, hogy a gyártás során nem folyamatosan új, frissen bányászott nyersanyagokat dolgoznak fel, hanem olyanokat is, amelyek egyszer már bekerültek a láncba. Ehhez társul a zöld energia melletti kizárólagos elköteleződés, amely együttesen azt eredményezi, hogy a BMW Group az akkumulátorcella-gyártás során keletkező emissziót a jelenlegi, ötödik akkumulátor generáció károsanyag-kibocsátási mutatóihoz viszonyítva akár 60 százalékkal is képes csökkenteni.

A nyersanyagok újrahasznosítása az elektromos mobilitás jövőbeni sikerének egyik kulcsa lesz. A körforgásos gazdaság ugyanis nem csupán a sorozatgyártáshoz szükséges nyersanyagok mennyiségét, de a környezetvédelmi és társadalmi normák megsértésének kockázatát, illetve a teljes gyártási folyamatban keletkező emisszió mértékét is jelentős mértékben csökkenti. A BMW Group hosszú távú célja éppen ezért az, hogy sorozatgyártási folyamataiban kizárólag újrahasznosítható akkumulátorcellákat használjon. Kínában a vállalatcsoport mérnökei épp egy zárt alapanyag-körforgás véglegesítésén dolgoznak, amely során a nagyfeszültségű akkumulátorokban alapanyagként felhasznált nikkel, lítium és kobalt újrahasznosításával egy úttörő alapanyag-körforgás sarokköveit fektetik le.

A BMW Group folyamatosan továbbfejleszti energiatároló rendszereit. A hatodik generációs akkumulátortechnológia például arra is lehetőséget biztosít, hogy a mérnökök első ízben alkalmazzanak lítiumvas-foszfátból (LFP) készült katódot. Ez azt jelenti, hogy a katódanyag előállításához így egyáltalán nincs szükség olyan kritikus nyersanyagokra, mint például a kobalt és a nikkel. A BMW Group ráadásul ezzel párhuzamosan a szilárdtestes autó-kompatibilis akkumulátor (ASSB) fejlesztését is végzi. A vállalatcsoport célja, hogy az e típusú nagyfeszültségű akkumulátorokat már az évtized végére sorozatgyártásra késszé fejlessze. A forradalmi technológiával felvértezett prototípust a BMW még jóval 2025 előtt bemutatja.

Gyorsan növekvő modellpalettájával és töretlen ügyfélérdeklődéseivel a BMW Group célja, hogy 2025 végére több mint kétmillió darab tisztán elektromos meghajtású modellje guruljon a világ útjain. Az évtized közepétől a zéró emissziójú Neue Klasse modellgeneráció új lendületet ad majd a vállalatcsoport értékesítésének. Ez egyben azt is jelenti, hogy a BMW Group már 2030 előtt minden második új autóját tisztán elektromos meghajtással értékesítheti.

A 2030-as évek elejétől a MINI modellpalettáján kizárólag tisztán elektromos meghajtású modellek sorakoznak majd, a Rolls-Royce Motor Cars pedig 2030-tól tisztán elektromos márkává fejlődik. A BMW Motorrad a jövőben szintén kizárólag tisztán elektromos meghajtású modelleket kínál majd.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/