/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A Honda akkumulátormegosztó szolgáltatást indít elektromos riksák számára

2021. október 28. 17:45   |   Autoblog
címkék:  

A Honda 2022 első félévében útjára indítja a háromkerekű elektromos taxik (elterjedt nevükön „riksák”) akkumulátormegosztó szolgáltatását Indiában. A könnyű járművek áramellátásáról a Honda Mobile Power Pack e: (MPP e:), azaz a Honda vadonatúj, hordozható és cserélhető akkumulátora gondoskodik.

350643_Honda_to_Begin_Battery_Sharing_Service_for_Electric_Tricycle_Taxis_in_India

Az indiai gazdaság növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb mennyiségű energiára mutatkozik igény, és ezzel együtt drasztikusan nő a légszennyezés. Hogy úrrá legyenek a problémán, országos szintű erőfeszítéseket tesznek a megújuló energia felhasználásának elterjesztésére és a közlekedési ágazat villamosításának folytatására. Utóbbira azért is van nagy szükség, mert a közlekedés felelős az ország üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 20 százalékáért.

Indiában nem kevesebb mint 8 millió motoros riksa fut az utakon, és e járművek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az emberek mindennapi közlekedésében. A városi területeken elsősorban CNG-vel, azaz sűrített földgázzal hajtott háromkerekűeket használnak, melyek villamosítása kulcsfontosságú lenne a légszennyezés visszaszorítása érdekében.

A jelenleg elérhető elektromos mobilitási eszközökkel kapcsolatban jellemzően három ellenérv merül fel: rövid hatótávolság, hosszú töltési idő és drága akkumulátor. A Honda szeretne megoldást kínálni ezekre a problémákra cserélhető akkumulátoraival és azok megosztásával, hogy felgyorsítsa Indiában a villamosítást és szélesebb körben elérhetővé tegye a megújuló energia használatát. Ezért a Honda – az MPP e: egységekkel – 2022 első felében elindítja elektromos riksák számára létrehozott akkumulátor-megosztási szolgáltatását.

Ebből a megfontolásból 2021 februárjában nagyszabású tesztet indított az országban, melynek keretében 30 elektromos riksát használtak összesen több mint 200 000 km-en keresztül. A próbasorozattal sikerült feltárniuk a megoldandó feladatokat, ráadásul meggyőződhettek arról, hogy üzleti szempontól is életképes az elgondolás.

A Honda szolgáltatását igénybe vevő riksavezetők megállhatnak a városban útjukba eső, legközelebbi akkucserélő állomásnál, hogy a lemerült MPP e: egységet teljesen feltöltöttel váltsák fel. Így a sofőröknek nem kell aggódniuk a menet közben kimerülő telepek miatt, továbbá azért sem, hogy az akkumulátorok töltésére elvesztegetett idő miatt elpártolnak tőlük az utasok.

Emellett a Honda leányvállalatot hoz létre Indiában, hogy elindíthassa jövőbemutató üzletágát. Az új társaság számos Honda Mobile Power Pack Exchanger e: egységet telepít, mely nemcsak akkumulátorcsere-állomásként működik majd, hanem akkumulátor-megosztási szolgáltatást is nyújt az előzetesen kiválasztott városokban. Továbbá a Honda együttműködésre lép a helyi elektromosriksa-gyártókkal, és arra készül, hogy fokozatosan újabb és újabb településeken tegye elérhetővé egyedülálló programját.

350676_Honda_Introduces_Initiatives_for_the_Utilization_of_Honda_Mobile_Power_Pack

Kétségtelen, hogy napjainkban az okozza a legnagyobb problémát, hogy a megújuló energiaforrásokból nyert áram mennyisége nincs egyensúlyban a pillanatnyi igényekkel. Elvégre a fogyasztás mértéke folyamatosan változik, csakúgy, mint a termelés intenzitása – utóbbira egyaránt hatással van az időjárás, az éghajlat, sőt az egyes napszakok változása is.

Márpedig, ha az áramtermelés nem tudja kielégíteni az igényeket, az áramkimaradásokat okozhat. Fordítva sem jobb a helyzet, ha túl sok a megtermelt energia, ugyanis ez túlterhelheti az elektromos hálózatot, ami úgy kerülhető el, ha még betáplálás előtt felhasználják a kinyert áramot. Erre nyújt megoldást a már említett, kulcsfontosságú „pufferfunkció”, mely segítségével egyensúlyba hozható a villamosenergia-kereslet és -kínálat. Röviden összefoglalva ez a rendszer képes átmenetileg tárolni az adott pillanatban felesleges áramot, hogy az akkor álljon rendelkezésre, amikor a fogyasztóknak szüksége van rá.

Ennek eredményeként könnyebbé válik az időjárás-érzékeny, megújuló energia felhasználása. Talán a legjobb példa erre a reggeltől estig megtermelt, napenergiából származó áram, ami eltárolhatóvá válik. Így aztán késő délután, amikor a pillanatnyi villamosenergia-kínálat nem elégíti ki a keresletet, az MPP-be napközben feltöltött áram felhasználható. Ez kettős előnnyel jár, hiszen egyaránt csökkenti a villamosenergia-hálózat terhelését a nappali és az esti órákban.

Ez egyaránt hasznos lehet a háztartásokban, valamint a villanyautók és -motorok használata közben. Ezen túlmenően az MPP lehetőséget nyújt az embereknek, hogy akár másokkal is megosszák a korábban megtermelt áramot, azaz kölcsönösen kielégítsék villamosenergia-szükségleteiket, legyen szó autókról vagy háztartásokról.

Az MPP e: főbb jellemzői

350642_Honda_to_Begin_Battery_Sharing_Service_for_Electric_Tricycle_Taxis_in_India

A Honda Mobile Power Pack e: (MPP e:) egy hordozható és cserélhető lítium-ion akkumulátor, mely nagy mennyiségű, több mint 1,3 kWh elektromos áram tárolására képes, amivel lényegesen felülmúlja az MPP előző változatát.

Amellett, hogy az MPP e: megoldhatja a mobilitási eszközök energiaellátását, számos eszköz áramforrásaként is alkalmazható. A folyamatos kisütések során jelentkező hőleadás megakadályozza a túlmelegedést, ráadásul az eszköz megfelel a rezgés-, ütés- és vízállósági elvárásoknak is. A beépített vezérlőegység felismeri az MPP e: üzemi körülményeit, és rögzíti az összes paramétert. Ezeket az adatokat az MPP e: töltése során, a csatlakozókábelen keresztül gyűjtik össze, később pedig az akkumulátormegosztási műveleteknél és egyéb, másodlagos céloknál használják fel.

Az MPP e: kezdetben csak bérleti konstrukcióban lesz elérhető, mégpedig olyan vállalati ügyfeleknek, akik Honda e: üzleti célra fejlesztett motorkerékpárokat üzemeltetnek. Természetesen később más cégek is igénybe vehetik ezt a szolgáltatást, ha olyan terméket gyártanak, melynek áramellátásáról MPP e: gondoskodik.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/