/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A legfontosabb tudnivalók használt elektromos autó vásárlásához

2022. november 08. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

Sok járművezetőnek egy használt elektromos autó vásárlása ugrás az ismeretlenbe. Miközben az elektromos járművek népszerűsége az elmúlt évtizedben növekedett, sok embernek fogalma sincs, mire kell figyelni egy használt elektromos autónál. Ez a carVertical autóipari szakértői által készített útmutató elmagyarázza, hogyan lehet problémamentesen használt elektromos járművet vásárolni.

Megéri elektromos autót venni?

A benzinárak emelkedésével egy elektromos jármű megvásárlása hosszú távon pénzt takaríthat meg. Bár az áram sincs ingyen, a becslések szerint a járművezetők akár 1000 dollárt is megtakaríthatnak évente egy elektromos jármű használatával. Az új elektromos járművek árai azonban még mindig magasabbak, mint a hagyományos autóké, ami jól mutatja, miért vonzó lehetőség a használt járművek vásárlása. Meglepő módon a használt elektromos járművek gyakran jobb állapotban vannak, mint a hagyományos járművek, mivel kevesebb mozgó alkatrésszel rendelkeznek.

A régebbi villanyautók esetében azonban van egy jelentős hátrány – az akkumulátor teljesítményének romlása, ami a hatótáv csökkenését eredményezi. A technológia fejlődésével az új elektromos kocsik nagyobb távot tudnak megtenni, mint az elődeik. Ez azt jelenti, hogy a használt autót választóknak gyakrabban kell tölteniük a járművüket.

Mennyi ideig használhatók az elektromos járművek akkumulátorai?

Akár benzinüzemű autóról, akár elektromos járműről van szó, az akkumulátor idővel gyengülni kezd, és ez ellen semmit sem lehet tenni. Többek között a hőmérséklet-változások, az ismétlődő töltés és a magas futásteljesítmény azok a tényezők, amelyek csökkentik az akkumulátor teljesítményét. A legtöbb autógyártó nyolc évig vagy 160 000 kilométerig ad garanciát az akkumulátorra. Ha egy jármű túllépte ezt a határt, nagy az esélye, hogy akkumulátor rosszabb teljesítményű lesz, mint egy új autónál.

Az akkumulátor állapota az éghajlattól is függ. Az elektromos járművekben található lítium-ion akkumulátorok nem viselik jól a meleg időjárást. Egy Dél-Spanyolországból származó használt jármű akkumulátorkapacitása csökkenhet, míg egy Hollandiából vagy Németországból származó autó akkumulátora sokkal jobb teljesítményt kínálhat. Az autó akkumulátorának cseréje költséges, ezért érdemes meggyőződni róla, hogy nincs-e elhasználódva.

Töltési infrastruktúra

Mielőtt elektromos autót vásárol, vegye figyelembe, mennyire van kiépítve a helyi töltési infrastruktúra. A háztulajdonosok a garázsban vagy kocsibeállóban is tölthetik az autójukat, de a lakásokban élőknek kevesebb töltési lehetőségük van. A legtöbb város nem rendelkezik megfelelő töltési infrastruktúrával, így komoly kihívást jelenthet töltőállomást találni. A benzintank feltöltése mindössze néhány percet vesz igénybe, egy elektromos jármű feltöltése viszont akár egy fél napig is eltarthat. Azok a sofőrök, akik távol laknak vagy dolgoznak a töltőállomásoktól, sok időt elpazarolhatnak az autójuk feltöltésére várakozva.

Miért fontos ellenőrizni az autó előtörténetét?

Minden autó más. Két ugyanolyan típusú, ugyanabban az évben gyártott jármű állapotában is nagy különbségek lehetnek. A vásárlóknak többek között figyelembe kell venniük a vezetési stílust, a baleseteket és a futásteljesítményt is.

Nem minden járművezető őszinte és hajlandó felfedni az autója összes titkát. Ha egy jármű balesetet szenvedett, maga a tény csökkenti az értékét. A legtöbb ember nem akar befektetni egy olyan autóba, amely súlyos balesetet szenvedett, mivel előfordulhat, hogy nem biztonságos vezetni, és a jövőben mechanikai problémák merülhetnek fel.

Néhány cég, például a carVertical egyszerű módszer kínál arra, hogy vásárlás előtt megvizsgálhassa az autó előtörténetét. A potenciális vásárlók az autó alvázszámának megadásával ellenőrizhetik, hogy a jármű szenvedett-e balesetet, nem hamisították-e meg a futásteljesítményét, nem lopták-e el, és megnézhetik a korábbi forgalomba helyezési információkat is. Az autó alvázszámának ellenőrzése során megismert információk az árról való alkudozás során is segítenek a vevőknek.

Egyéb tudnivalók használt elektromos autó vásárlásához

Fékek. Amikor egy elektromos jármű nem gyorsít, regeneratív fékezéssel lassítja a járművet, ami csökkenti a fékek használatát. Ha azonban a fékek elhasználódtak, az azt jelentheti, hogy az autót sokat használták, és alapos átnézést igényel.

Szoftverfrissítések. Az elektromos járművek, mint minden más rendszer, rendszeres szoftverfrissítéseket kapnak. A fejlesztők kijavítják az ismert hibákat, és új funkciókat vezetnek be az autó teljesítményének javítása érdekében. Az emberek azonban gyakran elhalasztják a frissítéseket, így nem ritka, hogy egy elektromos járműben egy régi szoftververzió fut. Ez arra utalhat, hogy a tulajdonos nem gondoskodott megfelelően az autójáról, és a jövőben problémák merülhetnek fel.

Karbantartás. Nem minden szerelő képzett az elektromos járművek javítása terén, így nehéz lehet megbízható autószervizt találni. Az elektromos járművek szakértői azt javasolják a tulajdonosoknak, hogy ragaszkodjanak a hivatalos márkakereskedésekhez, mivel eredeti alkatrészeket használnak, és garanciát nyújtanak a munkájukra. Használt elektromos jármű vásárlása előtt a járművezetők ellenőrizhetik, hogy az összes javítás megfelelő szervizben történt-e.

A választék hiánya. Miközben több ezer különböző benzin- és dízelüzemű autó létezik, az elektromos járművek piaca egészen máshogy néz ki. A helyzet lassan javul, ahogy a gyártók az elektromos járművek felé fordulnak, és a modellek száma folyamatosan nő. A használt elektromos járművek piaca azonban sokkal korlátozottabb, így nehéz lehet 5–10 éves városi terepjárót vagy családi kisbuszt találni.

Az első elektromos jármű megvásárlása

Mint minden használt járműnél, az elektromos járművek vásárlásánál is van néhány dolog, amit figyelembe kell venni. Ugyanakkor ha egy autó előtörténete tiszta, az akkumulátora pedig jó állapotú, érdemes ilyet választani. Bár sok sofőr még mindig szkeptikus a használt elektromos kocsik megvásárlásával kapcsolatban, nem kell aggódni.

Vásárlás előtt elengedhetetlen, hogy elvigye az autót egy szerelőhöz átvizsgálásra. Ha minden jónak tűnik, itt az ideje, hogy hozzászokjon a csendes vezetéshez és az ingyenes parkoláshoz!

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/