/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Alaposan megújult a Hyundai elektromos városi crossovere

2020. november 12. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

A Hyundai több ponton megújította tisztán elektromos városi crossoverét, a Kona Electric modellt. A modellfrissítés során a formatervre, a technológiai tartalomra és a praktikumra koncentráltak.

A modell 2018-as bevezetése óta minden várakozást felülmúló kereslet mutatkozik a Hyundai Kona Electric iránt, köszönhetően nagyteljesítményű elektromos hajtásláncának, hosszú hatótávolságának és divatos megjelenésének. Mindössze két év alatt több mint 120 000 példányt adtak el világszerte, ebből több mint 53 ezret Európában.

Az új Kona Electric külső formajegyei több ponton jelentősen módosultak. A letisztult, kecses megjelenést a városi szabadidőjárművek biztonságot sugárzó, merész karosszériaformájával kombináló modell egyrészt a kivételesen fejlett elektromos technológiát juttatja kifejezésre, másrészt minden eddiginél karakteresebb és könnyebben felismerhető.

Az új, zárt orrkialakítás letisztult stílust tolmácsol. Ezt a modern megjelenést erősítik a friss rajzolatú LED-es nappali fények is, kihangsúlyozva az autó széles kiállását. Az elöl, aszimmetrikusan kialakított töltőaljzat a Kona Electric jellegzetes stíluselemeként hívja fel a figyelmet a modell elektromos hajtásláncára. Az új, divatosabb kialakítású fényszórók átnyúlnak az oldalfalra. Az ultramodern fényszóró belső eleme többfelületű reflektor (MFR) technológiát alkalmaz.

A fényszórók a fényezett kerékív-borításokhoz kapcsolódnak. A kerékív-burkolat előtt kialakított, függőleges légbeömlők jelentős mértékben csökkentik az első kerékdobon belül és annak környékén kialakuló légörvényeket, és ezzel javítják az egész jármű aerodinamikáját. A lökhárító alsó részén kialakított, funkcionális légbeömlőt vízszintes, selyemfényű dekorsávok teszik hangsúlyosabbá. A hátsó lökhárítón megmaradtak a korábban is alkalmazott dekorsávok, míg a vízszintesen elnyúló hátsó lámpatestek az orr letisztult kialakítását tükrözik. Számos új karosszériaszín is megjelent a kínálatban, akár kontrasztos fényezésű tetőlemezzel is.

Az új Kona Electric újdonságként kapja meg a 10,25 colos digitális műszeregységet, míg az opciós 10,25 colos AVN képernyő a legutóbbi modellfrissítés során jelent meg a rendelhető tételek sorában. Az AVN képernyő olyan multimédiás és kényelmi funkciókat kínál, mint a Bluelink, a Hyundai LIVE szolgáltatások, vagy az Apple CarPlay és Android Auto. A 8 colos kijelzőt választó ügyfelek vezeték nélkül csatlakoztathatják a rendszerhez okostelefonjukat az Apple CarPlay és Android Auto funkciók révén.

A Remote Charging funkció lehetővé teszi, hogy az új Kona Electric vezetője a Bluelink alkalmazáson keresztül, egyetlen gombnyomással a távolból indítsa el, illetve állítsa le a töltési folyamatot. Hűvös időben a Remote Climate Control funkció lehetővé teszi, hogy a hálózati áramforrásra csatlakoztatott gépkocsi egy előre beprogramozott időpontban felfűtse az utasteret. A felhasználói profil alkalmazásával nem csak testre szabható a jármű, de a beállításokat minden olyan más Hyundai gépkocsiba is átvihetjük, amely rendelkezik ezzel a profil funkcióval.

Az online útvonaltervezés funkció a GPS alapján valós idejű, illetve korábban mért sebességadatok alapján, ötperces időközönként megjósolja a várható forgalmat. Ezzel pontosabban előre jelezhetők a forgalmi adatok, az érkezés várható ideje, illetve megbízhatóbban tervezhetők újra az útvonalak. A valós idejű parkolási információk segítségével a felhasználók kideríthetik a közelükben lévő parkolóhelyek helyét, illetve a parkolási díjakat. Ezen túlmenően a Bluelink legújabb frissítése már tartalmazza azt a szabad szavas keresés funkciót, amivel a felhasználók könnyedén vihetnek be a rendszerbe címeket vagy érdeklődésre számot tartó helyszíneket.

Elődjéhez hasonlóan az új Kona Electric is kétféle akkumulátoros elektromos hajtáslánccal elérhető. A nagy hatótávolságú változat 64 kWh kapacitású akkumulátora egy 204 LE (150 kW) csúcsteljesítményű villanymotort táplál, amellyel álló helyzetből 7,9 mp alatt gyorsul 100 km/órára a Kona Electric. Az alapváltozat akkumulátorának kapacitása 39,2 kWh, villanymotorjának teljesítménye 136 LE (100 kW), a nulla-százas gyorsulás pedig 9,9 másodpercet vesz igénybe. A nagy hatótávolságú akkumulátorral szerelt modellvariáns legnagyobb sebessége 167 km/óra, míg az alapverzióé 155 km/óra. Mindkét hajtáslánc 395 Nm maximális forgatónyomatékot ad le 0/perc fordulatszámtól, így az új Kona Electric az elindulás pillanatától fogva élvezetes vezethetőséget nyújt.

A Kona Electric 2018-as bevezetése óta a kategória leghosszabb hatótávolságával rendelkezik. Miután a 2020. modellévre új abroncsokat kapott, a 64 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt változat hatótávolsága kategóriaelső 484 kilométer (WLTP) lett. A 39,2 kWh-os modell maximális hatótávolsága 305 km (WLTP). A szabályozható erősségű, intelligens regeneratív fékrendszer lehetővé teszi, hogy az új Kona Electric automatikusan határozza meg a fékenergia-visszanyerés mértékét.

A lítium-ion polimer akkumulátor kb. 47 perc alatt 10-ről 80 százalékos szintre tölthető fel 100 kilowattos, egyenáramú gyorstöltő berendezés segítségével. A Kona Electric opciós 10,5 kW-os, háromfázisú fedélzeti töltője kompatibilis a nyilvános, háromfázisú váltóáramú töltőállomásokkal, illetve a megfelelő otthoni fali töltőboxokkal. A kábelbe épített vezérlőegységgel felszerelt ICCB vezetékkel akár hagyományos háztartási aljzatról is tölthető az autó.

Az új Kona Electric elődjénél is gazdagabb biztonsági felszereltséggel rendelkezik. Olyan új Hyundai SmartSense funkciókat kínál, mint a hátrameneti ütközéselkerülő támogatás vagy a holttéri ütközéselkerülő támogatás, amelyek nem csupán figyelmeztetik a vezetőt a veszélyre, de szükség esetén a fékeket is működésbe hozzák.

A Hyundai a közelmúltban jelentette be pán-európai integrált nyilvános töltési szolgáltatása, a Charge myHyundai bevezetését. Az új Kona Electric tulajdonosai ennek értelmében Európa-szerte több mint 170 ezer töltőponthoz férhetnek hozzá, a töltési költségeket pedig egyszerűen, egy mozdulattal fizethetik kártya vagy az alkalmazás segítségével.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/