/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Az EX90 új fejezetet nyit a Volvo történetében

2022. november 09. 17:15   |   Autoblog
címkék:  

Egy tisztán elektromos szabadidőjármű hét, teljes értékű üléssel, amely a biztonság és a fenntartható életvitel minden eddiginél magasabb szintjét nyújtja: az új Volvo EX90 bemutatásával vadonatúj korszak veszi kezdetét a Volvo Cars történetében, amelyben egyértelműen a tisztán elektromos jövő felé vesszük az irányt.

A skandináv formatervezés új klasszikusaként a Volvo EX90 a „forma követi a funkciót” elvet testesíti meg. Olyan modern arányokkal rendelkező, sokoldalú és stílusos családi jármű, amely a legmodernebb központosított számítástechnikai, online kapcsolódási és elektrifikációs technológiákat alkalmazva optimalizálja a biztonság, a takarékosság és az esztétikum értékeit.

Az EX90 biztonsági alapfelszereltsége meghaladja minden eddigi Volvo modellét. Képes megérteni utasait és környezetét, és ezáltal vigyázni mindenkire. Ez azonban nem minden. Az idő előre haladtával egyre okosabb lesz, amint új adatokat gyűjt, és szoftverfrissítéseket tölt le.

A Volvo EX90-et a legújabb érzékelő technológiáknak köszönhetően egy láthatatlan külső és belső biztonsági pajzs veszi körül. Az NVIDIA DRIVE alapú, nagyteljesítményű központi számítástechnikai platform és a Volvo Cars házon belül kifejlesztett szoftvere olyan élvonalbeli kamerákat, radarokat és lidar érzékelőket működtet összehangolva, amelyek valós idejű, 360 fokos képet biztosítanak az autó számára környezetéről.

Az érzékelők pedig soha nem fáradnak el, és figyelmük sem lankad. Már akkor reagálnak és beavatkoznak, ha az autóvezető akár csak egy szempillantásnyit késlekedik. A lidar-szenzor az autó előtti útszakaszt figyeli, éjjel és nappal, akár autópálya-sebesség mellett is. Több száz méterről észleli akár az apró tárgyakat is, így bőven hagy időt a tájékozódásra, a cselekvésre és az elkerülésre. Ezek az érzékelők annak a Pilot Assist félautonóm vezetőtámogató szolgáltatásnak a megbízhatóságát és teljesítményét is javítják, amelyet immár sávváltást elősegítő kormányzási támogatás funkcióval is kiegészítettek.

Az utastérben szintén láthatatlan pajzs óvja a bent ülőket. Házon belül kifejlesztett algoritmusokat alkalmazó, különleges szenzorok és kamerák figyelik a vezető tekintetét. Ennek köszönhetően a Volvo EX90 felismeri, ha vezetője fáradt, figyelme elkalandozott, vagy bármely más okból nem tud a közlekedésre koncentrálni. Szükség esetén figyelmezteti vezetőjét – kezdetben diszkréten, ám ha ez hatástalan, erélyesebb hangnemre vált. Ha pedig bekövetkezik, amire senki nem számít, és a vezető elalszik vagy rosszul lesz a volánnál, a Volvo EX90 biztonságosan megáll, és segítséget hív. Emellett a lidar rendszert is magában foglaló, ultramodern érzékelő-készletnek köszönhetően a Volvo EX90 az első olyan Volvo, amelyet hardveresen felkészítettek arra, hogy a jövőben felügyelet nélküli autonóm üzemmódban közlekedjen.

Az NVIDIA DRIVE Xavier és Orin mesterséges intelligencia platformjaira, a Qualcomm Technologies Snapdragon Cockpit platformjaira, valamint a Volvo mérnökei által házon belül kifejlesztett szoftverre épülő, központosított vezérlő rendszer felel a jármű legtöbb alapvető funkciójának a működtetéséért, a biztonsági rendszerektől kezdve az infotainment szolgáltatásokon át az akkumulátor vezérléséig. Más szóval, a Volvo EX90 több mint egy vadonatúj autó: egy rendkívül fejlett, négykerekű számítógép.

A Snapdragon Cockpit platformok ultramodern számítókapacitását az Epic Games által kifejlesztett Unreal Engine 3D grafikai eszköz megjelenítési képességeivel társítva villámgyors, kiváló minőségű grafikákat élvezhetünk a fedélzeti képrnyőkön és a head-up kijelzőn.

A 14,5 colos központi képernyőn keresztül a ma létező egyik legkiválóbb, integrált Google funkciókkal felvértezett infotainment rendszerhez férhetnek hozzá az ügyfelek. Olyan előre telepített Google szolgáltatások állnak az utasok rendelkezésére, mint a hangvezérelt Google Assistant, a Google Maps navigáció, vagy a további, közkedvelt alkalmazásokhoz hozzáférést biztosító Google Play áruház. A Volvo EX90 kijelzőin mindig az adott pillanatban leginkább releváns információk jelennek meg. Emellett a Volvo EX90 a vezeték nélküli Apple CarPlay okostelefon integrációs szolgáltatást is támogatja.

Az alapkiépítésben kínált 5G mobil adatkapcsolat (ahol elérhető) jóvoltából gyorsan és egyszerűen telepíthetők a nyitóképernyőre a kívánt alkalmazások, vagy használható az ösztönösen kezelhető navigációs rendszer. A rendszer a zenei streaming szolgáltatást is támogatja az új, referencia minőségű Bowers & Wilkins audiorendszeren keresztül, amely a Volvo történetében először Dolby Atmos hangzást biztosít, miközben a még inkább magával ragadó hangzásról a fejtámaszokba integrált hangszórók gondoskodnak.

Szintén alapfelszerelés az okostelefonos nyitás és indítás funkció. Ha a vezető megközelíti járművét, a Volvo EX90 érzékeli okostelefonját, oldja a központi zárat, majd személyre szabott üdvözlő fényjátékkal köszönti gazdáját. Mire a sofőr helyet foglal a vezetőülésben, a fedélzeti rendszer automatikusan betöltötte személyes felhasználói profilját.

Mindehhez a modern technológiához a ma kapható egyik legkellemesebb, legelegánsabb utastéri környezet társul, amely bővelkedik a természetes és felelősségteljes forrásból származó anyagokban. Az utastér berendezése és anyaghasználata a Volvo Cars fenntarthatósági törekvéseit is tükrözi.

A Volvo EX90 szolgáltatásainak körét a Volvo Cars okostelefonos alkalmazás segít kiterjeszteni. Ez a mobil platform a tisztán elektromos családi szabadidőjármű által kínált, változatos szolgáltatásokat és funkciókat fogja össze egyetlen ponton. A nyilvános töltőpont keresésétől a töltés kifizetésén át az intelligens otthoni töltés szabályozásáig, az új vezeték nélküli szoftverfrissítés időzítésétől a központi zár kulcs nélküli oldásáig a Volvo Cars okostelefonos alkalmazás mindenre alkalmas, méghozzá egyszerűbben, mint valaha.

A piaci bevezetéskor megrendelhető dupla villanymotoros, összkerékhajtású kivitel 111 kWh kapacitású akkumulátora kettő állandó mágneses villanymotort táplál, amelyek a hajtáslánc nagyteljesítményű verziójában együtt 380 kW (517 LE) csúcsteljesítményt és 910 Nm maximális forgatónyomatékot biztosítanak. A vadonatúj futóművel társítva ez élvezetes, kiegyensúlyozott vezetési élményt biztosít. A WLTP szabvány szerint egyetlen feltöltéssel akár 600 emissziómentes kilométert megtenni képes Volvo EX90 akkumulátora 30 perc alatt tölthető 10-ről 80 százalékra.

A Volvo EX90 az első olyan Volvo modell, amelyet felszereltek a kétirányú töltés megvalósításához szükséges hardverrel. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az elektromos jármű akkumulátorát energiaforrásként hasznosítsuk, például háztartásunk vagy egyéb elektromos berendezések működtetésére, vagy egy másik tisztán elektromos Volvo gépkocsi akkumulátorának a töltésére. A kétirányú töltés szolgáltatás bevezetésére elsőként bizonyos kijelölt piacokon kerülhet sor.

Az EX90-essel kezdődően évente egy-egy új, tisztán elektromos modellt fog bemutatni a Volvo. Terveik szerint 2030-tól kizárólag tisztán elektromos járműveket fognak forgalmazni, 2040-re pedig teljes mértékben klímasemleges vállalattá válnak majd. A Volvo EX90-est 2023-tól az Egyesült Államokban, majd később Kínában is gyártják majd. Addigra mindkét gyártólétesítményt klímasemlegessé kívánják tenni.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/