/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Az M3/M4 vezetési élményét hozza majd az elektromos BMW i4

2021. január 22. 19:20   |   Autoblog
címkék:  

A BMW 3-as sorozat és a BMW 4-es sorozat a menetdinamika és az utazási komfort optimális egyensúlyát tekintve is mérceként szolgál a prémium szegmensben, a hamarosan bemutatkozó BMW i4 pedig készen áll arra, hogy eme előkelő szerepkört a hálózatról tölthető modellek mezőnyében töltse be. A BMW első tisztán elektromos meghajtású, négyüléses Gran Coupé modellje a zéró emissziójú mobilitást a vezetés színtiszta élményével egyesíti.

Néhány hónappal világpremierje előtt a BMW i4 a sorozatgyártást megelőző utolsó menetdinamikai teszteket futja, amelyek célja, hogy a mérnökök tökéletes harmóniába hangolják a modell hajtáslánc- és futómű-technológiáját. Tekintve, hogy az elektromos motor késlekedés nélkül, már álló helyzetből is képes leadni maximális teljesítményét, elengedhetetlen, hogy a futómű-technológia minden vezetési szituációban precíz irányíthatóságot és vérpezsdítő kanyarsebességet, a legszélsőségesebb időjárási körülmények és útviszonyok közepette pedig tökéletesen kiegyensúlyozott menetdinamikát és utazási komfortot garantáljon.

390 kW/530 lóerő maximális teljesítményével a BMW i4 letaglózó gyorsulásra képes: a modell álló helyzetből mindössze 4 másodperc alatt sprintel 100 km/órás sebességre. A gyorsulásnál azonban még megdöbbentőbb a hajtáslánc rendszerreakciója. A karosszériadőléseket típus-specifikus lengéscsillapító-technológia csökkenti, miközben a BMW által kifejlesztett, rendkívül gyorsan és pontosan beavatkozó hajtásfüggő kipörgés-korlátozás (ARB technológia) minden vezetési szituációban optimális tapadást és tökéletes menetstabilitást garantál – még csúszós útfelületen is. Ez teszi a BMW i4 által kínált gyorsulási élményt egyszerre izgalmassá és megnyugtatóvá, hiszen a sprint intenzitását sem a kerekek kipörgése, sem a korrigáló kormánymozdulatok nem csökkentik.

A letaglózó gyorsulás ugyanakkor csak egy a BMW i4 kimagasló menettulajdonságai közül, hiszen a modell hajtáslánca a vezető minden mozdulatára azonnal reagál – legyen szó akár a gázpedálról, akár a kormányműről, akár a fékrendszerről. A kerékfelfüggesztéseket és a lengéscsillapítókat a folyamatos, optimális úttartás szempontjai szerint tervezték meg, állították be és hangolták tökéletesre. A gyakorlatilag hangtalan hajtáslánc és a kifinomult futómű ugyanakkor így még magasabb sebességnél is könnyed, szinte lebegő haladási élményt kínál, amelyet sem az úttest egyenetlenségei, sem a tapadási nehézségek nem befolyásolnak.

A BMW i4 mindezek ellenére játszi könnyedséggel irányítható – még a legtempósabb vezetési szituációkban is. A kormánymű természetes irányfelismerő viselkedése és a fékrendszer erőteljes, pontos adagolhatósága mellett kulcsfontosságú e téren a kormány áttételezése is: a BMW i4 már a kormánykerék legkisebb megmozdítására is pontosan reagál, miközben minden vezetési szituációban hajtási befolyásoktól mentesen ad visszajelzést a vezetőnek. A sávváltások még magasabb sebességnél sem megerőltetőek.

A BMW i4 magával ragadó menetdinamikai tulajdonságainak egyik alappillére, hogy a teljesítmény nem megy az utazási komfort rovására. A tisztán elektromos meghajtású Gran Coupé a hétköznapokban is kompromisszumok nélkül használható. A modell padlólemezébe épített akkumulátor egyetlen feltöltéssel akár 600 kilométer hatótávolságot is garantál (WLTP), a hosszúra nyúló, kényelmes utazásokban pedig a futómű is maximálisan partner.

A BMW müncheni gyára már megkezdte az i4 tömegtermelésének előkészítését.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/