/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Beárazták a BMW új villanyautóját

2021. március 18. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

A BMW iX, a bajor prémiumgyártó új technológiai zászlóshajója már rendelhető hazánkban. A BMW iX xDrive40 és a BMW iX xDrive50 indulóára bruttó 27 990 000, illetve 33 990 000 forint. Az első autókat az ügyfelek várhatóan az év végén vehetik át.

A BMW iX újraértelmezi a Sports Activity Vehicle (SAV) járműkoncepciót. Ez a BMW Csoport első modellje, amely a vállalatcsoport új, moduláris, széles tartományban alkalmazható eszköztárára épül. A BMW iX fejlesztési és gyártási folyamatait minden részletre kiterjedő fenntarthatósági szemlélet övezi, a nyersanyagok kitermelését szabályozó szigorú környezetvédelmi és emberjogi elvárások betartásától kezdve, a megújuló erőforrások felhasználásával előállított energián keresztül, egészen az újrahasznosított anyagok széleskörű alkalmazásáig. A BMW iX emissziós lábnyomát független elemzők tanúsítványa hitelesíti, amely szerint az iX xDrive40 modell globális felmelegedésre gyakorolt hatása 200 000 kilométer megtétele alatt 45 százalékkal alacsonyabb, mint egy hasonló teljesítményű dízelmotorral szerelt SAV modellé.

Az akkumulátorcella-gyártó vállalatokhoz történő leszállítás előtt a BMW lépésről lépésre végigköveti Ausztráliában és Marokkóban a nagyfeszültségű akkumulátorok sorozatgyártásához szükséges kobalt és lítium kitermelési folyamatait. Akárcsak a vállalatcsoport dingolfingi üzeme, úgy a BMW Csoport akkumulátorcella-gyártó partnerei is kizárólag zöld energia felhasználásával állíthatják elő késztermékeiket. 2021 februárja óta ráadásul a vállalatcsoport a tömegtermeléshez szükséges alumíniumot is napenergia-hasznosítással működő létesítményből szerzi be.

Véges erőforrásaink megőrzésének fontosságát a BMW iX sorozatgyártásában a másodlagos alumínium és az újrahasznosított műanyag egyre nagyobb arányú alkalmazása is nyomatékosítja. A modell utasterében FSC-jóváhagyott faanyagot, cserzett olajlevél-kivonattal finomított bőrt és más természetes anyagokat használtak. A padlóborításhoz és a szőnyegekhez használt nyersanyagok között újrahasznosított halászhálók is megtalálhatók.

A BMW iX elektromos motorjait mindezeken felül úgy alkották meg a tervezők, hogy előállításukhoz nincs szükség ritkaföldfémekre. Az erőforrások szinkronmotor-alapelv szerint működnek: a rotort nem állandó mágnesek hozzák mozgásba, hanem közvetlenül a villamosenergia. Mágnesek hiányában így a motorok előállításához szükséges ritkaföldfémekre sincs szükség.

A BMW iX xDrive50 modell hajtáslánca – amely mindkét tengelyen egy-egy villanymotorral dolgozik – több mint 500 lóerő maximális teljesítmény leadására képes, amellyel az autó kevesebb, mint 5 másodperc alatt felgyorsul álló helyzetből 100 km/órás tempóra. A BMW iX xDrive40 modell maximális teljesítménye hozzávetőlegesen 300 lóerő, amely így valamivel több, mint 6 másodperc alatt tudja le a nulla-százas sprintet.

A BMW iX elektromos motorját, váltóját és vezérlőelektronikáját egyetlen házba integrálták a tervezők, ez a fajta kompakt kialakítás pedig a hajtáslánc hatékonyságára is jótékony hatással van. Ennek, optimalizált aerodinamikai tulajdonságainak és az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés alapelveinek köszönhetően a BMW iX kimagasló hatékonysággal büszkélkedhet szegmensében: az iX xDrive50 modell a WLTP mérései szerint 100 kilométeren kevesebb, mint 21 kilowattóra kombinált energiafogyasztással, a BMW iX xDrive40 modell pedig kevesebb, mint 20 kilowattóra kombinált energiafogyasztással kecsegtet.

Az iX xDrive50 modellbe több mint 100 kWh, míg az iX xDrive40 modellbe több mint 70 kWh bruttó energiateljesítményű akkumulátort építettek. Az előbbi így a WLTP mérései szerint egyetlen feltöltéssel akár 600, míg az utóbbi több mint 400 kilométer megtételére képes. Az iX xDrive50 modell esetében 200 kW, míg az iX xDrive40 modell esetében 150 kW maximális töltési teljesítménynek köszönhetően a modellek 10 perc alatt akár 120, illetve 90 kilométerre elegendő energiát is képesek magukhoz venni. Az akkumulátor 10 százalékos töltöttségi szintjéről így mindkét modell 40 perc alatt képes elérni a 80 százalékos töltöttségi szintet.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/