/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Bemutatkozott a SEAT első villanyautója

2021. május 28. 19:10   |   Autoblog
címkék:  

A 2019-ben debütált SEAT el-Born tanulmány mostanra vált sorozatéretté, és Cupra Born néven kerül forgalomba a jövő év folyamán. A Volkswagen konszern MEB architektúrájára épülő Cupra Born háromféle teljesítménnyel és akkumulátorral lesz elérhető, maximálisan 540 kilométeres hatótávolsággal.

A Cupra Born a Volkswagen Csoport MEB platformjára épül, tehát műszaki alapjai közösek a Volkswagen ID.3-éval és ID.4-ével, valamint a Skoda Enyaqéval. Ezt azt jelenti, hogy elöl MacPherson, hátul többlengőkaros felfüggesztést találunk, a tengelyek között elhelyezett akkumulátor pedig közel tökéletes súlyelosztást eredményez. A Cupra Born esetében a vezetési élményt az elektronikusan vezérelt adaptív lengéscsillapítás is fokozhatja.

A Cupra Born kifejezetten kompakt méretű jármű, tulajdonképpen akkora, mint egy ötajtós SEAT Leon. 4322 mm hosszú, 1809 mm széles, 1537 mm magas, a tengelytávja pedig 2767 mm-es. Jellegzetes stílusjegyei és rézszínű díszítései azonnal Cupra modellként azonosítják. Új tervezésű full LED fényszórói, “morcosított” motorházteteje és rézkeretes alsó légterelője kifejezetten szigorú tekintettel ruházzák fel. A Born sziluettje dinamikus, és élénken emlékeztet a Volkswagen ID.3-ra. A fekete oszlopok miatt a tető lebegni látszik. A kerekek mérete 18 és 20 col között szóródhat. A far érdekessége az egy darabból álló lökhárító és a SEAT/Cupra modelljeire jellemző vízszintes fénycsík. A választható hat karosszériafényezési árnyalat közül új a képeken is látható Aurora kék.

A sofőr a digitális műszerfalról és a kiterjesztett valóság szélvédő kijelzőről tájékozodik, az infotainment rendszer központi eleme pedig a vezető felé fordított, 30,48 cm átmérőjű, 1560 x 700 pixel felbontású érintőképernyő. A vezérlés érintéssel, fizikai gombokkal és hangparancsokkal is lehetséges. A személyi asszisztens gombnyomással vagy a “Hola, Hola” szavakkal aktiválható. Az okoseszközök vezeték nélkül tölthetők. A beépített eSIM kártya állandó online jelenlétet biztosít. A csomagtartó 385 literes.

A Cupra Born négyféle hajtáslánccal lesz megvásárolható. Az alapkivitelt 150 lóerős és 310 Nm nyomatékú villanymotor mozgatja, amelyet egy 45 kWh kapacitású akkumulátor lát el energiával. A nulla-százas gyorsulás 8,9 másodperc, a WLTP szerinti hatótávolság pedig 340 kilométer. Választható 204 lóerős kivitel is, amiben már 58 kWh-s akkumulátor szolgáltatja az energiát. A gyorsulás itt már 7,3 másodperc, a hatótáv pedig 420 kilométer. Opcióként a Born e-Boost kiegészítővel is rendelhető, amivel 231-re nő a lovak száma és 6,6 másodpercre csökken a százas sprint (0-50 km/óra 2,6 mp). Ezenkívül elérhető egy nagyobb, 77 kWh kapacitású akkumulátor, amely 540 kilométerre emeli a maximálisan megtehető távolságot. A legnagyobb akksi a 125 kW-os gyorstöltést is elviseli, ilyenkor 7 perc alatt 100 kilométerre elegendő töltés vételezhető.

A Cupra Born gyártása idén szeptemberben kezdődik a Volkswagen zwickaui üzemében.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/