/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Bemutatták az elektromos hajtású Ford Transitot

2020. november 12. 18:40   |   Autoblog
címkék:  

A haszongépjármű-piac vezető márkája, a Ford bemutatja az új E-Transit modellt, amely tisztán elektromos hajtásával, szoftveres megoldásaival, szolgáltatásaival és Pro Hardware Onboard opciójával még hatékonyabb munkavégzést kínál a fuvarozóknak.

Az új E-Transithoz stabil hátteret biztosít a Ford mintegy 1800 egységet számláló globális haszongépjármű márkakereskedő hálózata ahol könnyen elérhetők a szolgáltatások, és egyszerűen megvásárolhatók a járművek. Az E-Transit vásárlói emellett az átépítő szakműhelyek százainak együttműködésére is számíthatnak, amelyek a dízelmotoros Transitokhoz hasonlóan az új modellekhez is kínálnak majd kompatibilis felépítményeket és tartozékokat.

Miközben a haszongépjármű-piac új szereplői még mindig csak a prototípusoknál és a teszt-protokollok kidolgozásánál tartanak, a Ford haszongépjármű-ökoszisztémájában már megjelentek az elektromos hajtásláncot felügyelő szoftverek és azok a megoldások, amelyek révén e járművek zökkenőmentesen használhatók a mindennapok során.

A Ford emellett új szolgáltatásokat is kínál majd az E-Transit akkumulátor-technológiájának folyamatos állapotellenőrzéséhez és a praktikus feltöltéshez, amelyek ugyanolyan jól működhetnek a flottabázisokon, mint a nyilvános vagy az otthoni töltőpontokon. Ilyen például a Ford új megoldása, ami lehetővé teszi, hogy a flottás sofőrök egy töltőkártyával vagy a jármű érintőképernyőjét használva úgy is elindíthassák a töltést egy nyilvános töltőállomáson, hogy a fizetendő költség közvetlenül a flotta számláján jelenjen meg.

Európa és Észak-Amerika első számú haszongépjármű-márkája, a Ford kínálatában már 55 éve szerepel a Transit, és a vállalat 1905 óta gyárt áruszállítókat. Az európai vásárlóknak szánt E-Transit a törökországi Ford Otosan Kocaeli üzem külön erre a célra épített gyártósorán készül majd, a Transit Custom Plug-In Hybrid mellett. Az észak-amerikai piacra gyártott járművek a Kansas City összeszerelő üzemben készülnek a Missouri állambeli Claycomóban.

Az áruszállítás világszerte egyre fontosabbá válik, ám ennek ellenére – vagy éppen ezért – Londontól egészen Los Angelesig számos nagyvárosban hoznak létre emissziómentes zónákat, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását és a zajszennyezést.

2022-ig a Ford világszinten 11,5 milliárd dollár fektet be az elektromobilitás fejlesztésébe; az európai piacokon 2022 elején megjelenő E-Transit is ennek keretében születik meg. Ahogyan sok más modell is, hiszen a tisztán elektromos hajtású Mustang Mach-E már jövő év elején feltűnik az európai márkakereskedésekben, a szintén elektromos hajtású F-150 pedig 2022 közepétől lesz kapható Észak-Amerikában.

67 kWh hasznos akkumulátor-kapacitásával az E-Transit várható hatótávolsága 350 kilométer (WLTP ciklusban mérve), ami megfelelő hatótávolságot jelent a napi szintű feladatokhoz, de még a terhelési és az időjárási körülmények változását beleszámolva is elegendő kapacitást jelent. Ennek köszönhetően az E-Transit ideálisan használható a városi környezetben, a fix útvonalakon, illetve a zéró emissziós zónákban.

Az E-Transit olyan üzemmódokat kínál, amelyeket kifejezetten az elektromos hajtáslánchoz terveztek. Ilyen például az Eco üzemmód, ami 8-10 százalékkal csökkenti az E-Transit energiafogyasztását, amikor az autó nem szállít terhet, de a sofőr erősebb gyorsításokkal, vagy autópálya-sebességgel vezet. Az Eco beállítás lehatárolja a jármű végsebességét, szabályozza a gyorsulás mértékét és úgy vezérli a klímaberendezést, hogy az autó hatótávolsága a lehető legnagyobb legyen. Ugyancsak a megtehető távolságot növeli az Előre Ütemezett Klimatizálás: a légkondicionáló beprogramozható, hogy a beállított hőmérsékletre hűtse vagy fűtse a kabint, amikor az autó még a töltőre csatlakoztatva áll.

Az E-Transit nemcsak a vállalkozások fenntarthatóbb működésében segít, hanem számos, pénzben mérhető előnyt is kínál. Az autó szervizköltsége körülbelül 40 százalékkal alacsonyabb, mint a belsőégésű motorral hajtott modellek esetében, ami csekélyebb fenntartási költséget jelent. Az európai vásárlók egyéves, kilométer-korlátozás nélküli szervizintervallumának előnyeit élvezhetik, ami mellé nyolcéves, 160 000 kilométeres garanciacsomag jár az akkumulátorra és a nagyfeszültségű elektromos részegységekre.

Az ügyfelek töltési igényeinek kiszolgálására a Ford egy átfogó szolgáltatáscsomagot fejlesztett ki, amelynek ugyanúgy része a flottaszintű töltési igények elemzése, mint az, hogy tanúsítvánnyal rendelkező márkakereskedések látják el a vásárlókat alkatrészekkel, szolgáltatásokkal és a feltöltéshez szükséges tartozékokkal.

Az E-Transit váltóáramú csatlakozóról és egyenáramú gyorstöltőről is feltölthető. Az E-Transit 11,3 kW-os fedélzeti rendszerével 8,2 óra alatt tölthető fel 100 százalékra az akkumulátor. Egy nagy teljesítményű, 115 kW-os egyenáramú gyorstöltőre csatlakozva pedig 34 perc alatt tölthető fel az akku 15-ről 80 százalékra.

Az E-Transit opcionális tartozéka a Pro Power Onboard, amellyel az európai vásárlók mobil áramforrássá is alakíthatják járművüket, és így akár 2,3 kW teljesítménnyel működtethetik elektromos szerszámaikat és tölthetik a berendezéseiket – akár a munkavégzés helyszínén, akár menet közben. Ezt a megoldást elsőként a Ford kínálja az európai kishaszongépjármű-piacon.

Az alapáron beszerelt FordPass Connect modem akadálytalan konnektivitást kínál, hogy a haszongépjárművek tulajdonosai optimális hatékonysággal működtethessék flottájukat; ebben egy sor, kifejezetten az elektromos járművekhez kifejlesztett szolgáltatás segít, amelyek a Ford Telematika flottaszolgáltatáson keresztül használhatók.

Az E-Transit felszereltségében a SYNC 4 kommunikációs és szórakoztató technológia is szerepel, könnyen kezelhető 12 colos képernyővel, fejlett hangvezérléssel és felhőalapú navigációval. A SYNC rendszer vezeték nélküli frissítései révén az E-Transit szoftveréhez és SYNC technológiájához mindig rendelkezésre állnak a legújabb szolgáltatások és minőségi fejlesztések.

Az E-Transithoz számos technológia is megrendelhető, amelyekkel megelőzhetők a sofőrök által elkövetett hibák és az ezekből következő biztosítási káresemények. Jó példa erre a sávváltási figyelmeztetéssel és segítséggel kiegészített holttérfigyelő rendszer, a tolatási fékasszisztenssel összekapcsolt 360 fokos kamerarendszer, illetve az intelligens adaptív sebességtartó automatika.

A Ford mérnökei úgy tervezték meg az E-Transitot, hogy ne csökkenjen a rakodótér mérete, ezért az akkumulátor a karosszéria alatt kapott helyet. Ennek köszönhetően a raktér akár 15,1 köbméteres is lehet – vagyis ugyanakkora, mint a hátsókerék-hajtású, dízelmotoros Transitban. Az E-Transit hajtásláncának és hátsó futóművének áttervezése is a raktér optimális kialakítását szolgálta; a nagy teherbírású felfüggesztés emellett precízebb irányíthatóságot és jobb tapadást is eredményez.

Az európai vásárlóközönségnek szánt E-Transit hasznos teherbírása a dobozos kiviteleknél eléri az 1616, az önjáró alvázas kiviteleknél pedig az 1967 kilogrammot. A jármű villanymotorjának csúcsteljesítménye 198 kW (269 LE), forgatónyomatéka pedig 430 Nm, vagyis jelenleg ez a legerősebb villanymotor a tisztán elektromos hajtású áruszállítók európai kínálatában. A hátsókerék-hajtás kivételes tapadást biztosít, amikor az autó nagy terhet szállít.

Európában a Ford bőséges, 25-féle konfigurációból álló E-Transit kínálattal lép majd piacra, dobozos áruszállító, duplakabinos áruszállító és önjáró alvázas karosszériákkal, többféle hosszúsággal és tetőmagassággal, illetve 4,25 tonnáig terjedő megengedett össztömeggel, hogy a vásárlók minden igényéhez megfelelő járművet kínálhasson.

A Transit Custom Plug-In Hybrid modell sikeres városi tesztprogramjához hasonlóan a Ford 2021-től az E-Transittal is széles körű flottateszteket folytat majd a legfontosabb európai piacokon.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/