/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Concept Recharge, a Volvo fenntarthatósági kiáltványa

2021. november 18. 17:35   |   Autoblog
címkék:  

A Volvo Concept Recharge bemutatja azokat a lépéseket, amelyeket a Volvo Cars a tisztán elektromos járművek fejlesztése terén tenni szándékozik annak érdekében, hogy csökkentse járműveinek, illetve tevékenységeinek teljes szénlábnyomát. A vállalat célkitűzése, hogy 2030-tól kizárólag tisztán elektromos járműveket forgalmazzon, és 2040-re teljes mértékben klímasemlegessé és körkörössé tegye a vállalata egészének működését.

Az utastérben alkalmazott fenntartható anyagok, az újrahasznosított és megújuló anyagokból készített abroncsok, a kedvezőbb aerodinamika és egyéb megoldások révén a Volvo már magán az autón keresztül hatalmas lépéseket tehet szénlábnyomának csökkentése érdekében.

Ha ezekhez a megoldásokhoz tiszta energia alkalmazása társul, méghozzá a dekarbonizált beszállítói lánc és a gyártási folyamat minden pontján, valamint a jármű használata során egyaránt, a Volvo meggyőződése szerint 80 százalékkal csökkenthető a gépkocsi teljes életciklusára vetített CO2-kibocsátás (a 2018. modellévi Volvo XC60-hoz viszonyítva), méghozzá anélkül, hogy le kellene mondani a Volvo járműveire jellemző prémium, karakteres tulajdonságokról. Ez azt jelenti, hogy a Concept Recharge teljes életciklusára vetített CO2-lábnyom nem érné el a 10 tonnát sem, amennyiben a járművet 100%-ban megújuló forrásból származó energiával töltik.

A Volvo vezető szerepet tölt be a fenntartható és természetes anyagok autóipari felhasználása terén, és a Concept Recharge újabb bizonyítéka annak, hogy a jövőben is meg kívánja őrizni elsőségét ezen a téren. A belső tér bővelkedik fenntartható – természetes vagy újrahasznosított – anyagokban, a felelősségteljes gazdálkodásból származó svéd gyapjútól kezdve a környezettudatos szövetanyagokon át a természetes alapanyagokból gyártott, kis tömegű kompozit anyagokig.

A felelősségteljes gazdálkodásból származó svéd gyapjúból teljesen természetes, lélegző szövetanyag készül, amely egyáltalán nem tartalmaz adalékokat. A meleg, puha anyag az ülés háttámláját és a műszerfal tetejét borítja. A padlót és az ajtók alsó felét ugyanakkor 100%-ban gyapjúból készített szőnyeg borítja.

Az üléspárnák, valamint az ajtók gyakran megérintett felületei környezettudatos anyagból: cellulóz tartalmú Tencel rostokból készültek. Ez a szövet rendkívül tartós, mégis puha tapintású. A fokozottan víz- és energiatakarékos gyártási folyamat során készülő Tencel rostok alkalmazása lehetővé teszi a Volvo tervezői számára, hogy kevesebb műanyagot használjanak fel az utastéri alkatrészek előállítása során.

Az ülések háttámláját, a fejtámaszokat, valamint a kormánykerék egy részét a Volvo Cars által kifejlesztett új anyag: a Nordico borítja. A fenntartható svédországi és finnországi erdőkből származó, természetes és újrahasznosított alapanyagokból gyártott, puha tapintású anyag CO2-lábnyoma 74 százalékkal alacsonyabb, mint a bőré.

A Concept Recharge utasterének más pontjain, így az alsó tárolókban, a fejtámaszok hátoldalán, valamint a lábtámasznál a Volvo Cars beszállítóinak bevonásával kifejlesztett len kompozit anyagot alkalmaztak. A lenmagrostok és kompozit anyagok keverékéből erős és könnyű, ugyanakkor tetszetős és természetes hatású anyagot állítanak elő. Ugyancsak len kompozitból készülnek az első és hátsó lökhárítók, valamint a külső küszöbtoldatok. A len kompozitok külső és belső használata révén jelentősen csökkenthettük a műanyagok alkalmazását.

Amint a tisztán elektromos hajtásláncok átveszik a stafétát a belső égésű motoroktól, minden eddiginél fontosabb szerep jut az abroncsoknak. A Concept Recharge különleges Pirelli abroncsai egyáltalán nem tartalmaznak ásványi olajakat, és 94 százalékban nem ásványi eredetű anyagokból, hanem olyan újrahasznosított és megújítható anyagokból készülnek, mint a természetes gumi, a bio-szilíciumdioxid, a műselyem vagy a biogyanta.

A Volvo Concept Recharge olyan innovatív aerodinamikai funkciókat vonultat fel, mint a légáramlatokat elsimító külső formai elemek, az új kialakítású keréktárcsák, az alacsonyabb tetővonal, valamint a függőlegeshez jobban közelítő far. Mindezen megoldások jóvoltából a tanulmányautó a klasszikus szabadidőjárműveknél kedvezőbb áramlástani jellemzőkkel bír. Ennek köszönhetően hosszabb hatótávolságot kínál, a tisztán elektromos hajtásláncnak és az abból adódó, alacsonyabb padlólemeznek köszönhetően eleve kimagasló helykínálat mellett.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/