/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Concept Recharge, a Volvo fenntarthatósági kiáltványa

2021. november 18. 17:35   |   Autoblog
címkék:  

A Volvo Concept Recharge bemutatja azokat a lépéseket, amelyeket a Volvo Cars a tisztán elektromos járművek fejlesztése terén tenni szándékozik annak érdekében, hogy csökkentse járműveinek, illetve tevékenységeinek teljes szénlábnyomát. A vállalat célkitűzése, hogy 2030-tól kizárólag tisztán elektromos járműveket forgalmazzon, és 2040-re teljes mértékben klímasemlegessé és körkörössé tegye a vállalata egészének működését.

Az utastérben alkalmazott fenntartható anyagok, az újrahasznosított és megújuló anyagokból készített abroncsok, a kedvezőbb aerodinamika és egyéb megoldások révén a Volvo már magán az autón keresztül hatalmas lépéseket tehet szénlábnyomának csökkentése érdekében.

Ha ezekhez a megoldásokhoz tiszta energia alkalmazása társul, méghozzá a dekarbonizált beszállítói lánc és a gyártási folyamat minden pontján, valamint a jármű használata során egyaránt, a Volvo meggyőződése szerint 80 százalékkal csökkenthető a gépkocsi teljes életciklusára vetített CO2-kibocsátás (a 2018. modellévi Volvo XC60-hoz viszonyítva), méghozzá anélkül, hogy le kellene mondani a Volvo járműveire jellemző prémium, karakteres tulajdonságokról. Ez azt jelenti, hogy a Concept Recharge teljes életciklusára vetített CO2-lábnyom nem érné el a 10 tonnát sem, amennyiben a járművet 100%-ban megújuló forrásból származó energiával töltik.

A Volvo vezető szerepet tölt be a fenntartható és természetes anyagok autóipari felhasználása terén, és a Concept Recharge újabb bizonyítéka annak, hogy a jövőben is meg kívánja őrizni elsőségét ezen a téren. A belső tér bővelkedik fenntartható – természetes vagy újrahasznosított – anyagokban, a felelősségteljes gazdálkodásból származó svéd gyapjútól kezdve a környezettudatos szövetanyagokon át a természetes alapanyagokból gyártott, kis tömegű kompozit anyagokig.

A felelősségteljes gazdálkodásból származó svéd gyapjúból teljesen természetes, lélegző szövetanyag készül, amely egyáltalán nem tartalmaz adalékokat. A meleg, puha anyag az ülés háttámláját és a műszerfal tetejét borítja. A padlót és az ajtók alsó felét ugyanakkor 100%-ban gyapjúból készített szőnyeg borítja.

Az üléspárnák, valamint az ajtók gyakran megérintett felületei környezettudatos anyagból: cellulóz tartalmú Tencel rostokból készültek. Ez a szövet rendkívül tartós, mégis puha tapintású. A fokozottan víz- és energiatakarékos gyártási folyamat során készülő Tencel rostok alkalmazása lehetővé teszi a Volvo tervezői számára, hogy kevesebb műanyagot használjanak fel az utastéri alkatrészek előállítása során.

Az ülések háttámláját, a fejtámaszokat, valamint a kormánykerék egy részét a Volvo Cars által kifejlesztett új anyag: a Nordico borítja. A fenntartható svédországi és finnországi erdőkből származó, természetes és újrahasznosított alapanyagokból gyártott, puha tapintású anyag CO2-lábnyoma 74 százalékkal alacsonyabb, mint a bőré.

A Concept Recharge utasterének más pontjain, így az alsó tárolókban, a fejtámaszok hátoldalán, valamint a lábtámasznál a Volvo Cars beszállítóinak bevonásával kifejlesztett len kompozit anyagot alkalmaztak. A lenmagrostok és kompozit anyagok keverékéből erős és könnyű, ugyanakkor tetszetős és természetes hatású anyagot állítanak elő. Ugyancsak len kompozitból készülnek az első és hátsó lökhárítók, valamint a külső küszöbtoldatok. A len kompozitok külső és belső használata révén jelentősen csökkenthettük a műanyagok alkalmazását.

Amint a tisztán elektromos hajtásláncok átveszik a stafétát a belső égésű motoroktól, minden eddiginél fontosabb szerep jut az abroncsoknak. A Concept Recharge különleges Pirelli abroncsai egyáltalán nem tartalmaznak ásványi olajakat, és 94 százalékban nem ásványi eredetű anyagokból, hanem olyan újrahasznosított és megújítható anyagokból készülnek, mint a természetes gumi, a bio-szilíciumdioxid, a műselyem vagy a biogyanta.

A Volvo Concept Recharge olyan innovatív aerodinamikai funkciókat vonultat fel, mint a légáramlatokat elsimító külső formai elemek, az új kialakítású keréktárcsák, az alacsonyabb tetővonal, valamint a függőlegeshez jobban közelítő far. Mindezen megoldások jóvoltából a tanulmányautó a klasszikus szabadidőjárműveknél kedvezőbb áramlástani jellemzőkkel bír. Ennek köszönhetően hosszabb hatótávolságot kínál, a tisztán elektromos hajtásláncnak és az abból adódó, alacsonyabb padlólemeznek köszönhetően eleve kimagasló helykínálat mellett.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/