/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

E85Comfort: sokat ígérő magyar fejlesztés

2011. augusztus 29. 14:52   |   Autoblog
címkék:  

Közismert tény Magyarország kötelezettségvállalása, miszerint 2020-ig a hazánkban értékesített megújuló üzemanyagok energiatartalomra vetített részaránya el kell érje a 10%-ot. Ráadásul a fosszilis üzemanyagok árának megállíthatatlan emelkedése a gépjárművezetők számára egyre szélesebb körben teszi vonzóbbá az olcsóbb, hazai előállítású bioüzemanyagok használatát.

Többek között ezek a trendek indokolták a Rubin Informatikai Zrt. és a Szent István Egyetem uniós társfinanszírozással létrejött tudományos fejlesztési projektjének elindítását, amelynek célja egy olyan hazai fejlesztésű elektronikus adapter kifejlesztése, amely alkalmassá teszi a benzinmotoros gépkocsikat tetszőleges arányú benzin-alkohol keverékkel történő üzemelésre, a megszokott komfort mellett, kiküszöbölve az ismert problémákat.

Zergi András, a Rubin Informatikai Zrt. projektvezetője a projekt bejelentő sajtóeseményén hangsúlyozta: „A kutatás-fejlesztési projekt célja, egy olyan termék prototípusának kifejlesztése, amely a tudományos kísérletek eredményei alapján biztonsággal használható bármely gépkocsiban hosszabb távú negatív hatások nélkül is. Majd hozzátette: „(…) előzetes kutatásaink alapján a prototípus célcsoportját elsősorban azok az autótulajdonosok alkotják majd, akik az egyre magasabb fosszilis üzemanyagárak, vagy környezetvédelmi szempontok miatt használt autójukat szeretnék átalakítani alkohol-benzin keverékű működtetésre.

A kutatás-fejlesztési projekt újszerűsége abban áll, hogy a fejlesztés során kiemelt figyelmet szentelnek a megbízhatóságnak, így az etanolüzemnél ismert problémák kiküszöbölésével a gépkocsi eredeti használati kényelmével megegyező komfortot biztosítanak télen-nyáron. Az elektronikus vezérlésű hajtóanyag-ellátó rendszerű motorokon a különféle arányú E85 és benzin keverékekhez a flexibilis alkalmazkodást egyszerűen csatlakoztatható egységgel oldják meg. A kifejlesztésre kerülő flex-fuel adapterrel nem csak a befecskendezett hajtóanyag mennyiségét, de az előgyújtási szöget és más paramétereket is úgy módosítják, hogy a motor tetszőleges arányú E85 üzemanyag és benzin keverékével is megfelelően üzemeljen. Mindezt kiterjedt tudományos kutatással és tartós, műszeres tesztekkel valósítják meg egyetemi partner bevonásával.

A termékfejlesztés sikeréhez elengedhetetlen a képzett, megbízható szervizpartnerekkel való szoros szakmai és kereskedelmi együttműködés, így már a fejlesztés kezdeti szakaszában fontos szempont a tőlük érkező javaslatok és a beszerelési tapasztalatok integrálása a prototípusba. A Rubin Informatikai Zrt. folyamatosan keresi a kapcsolatot az együttműködésre kész partnerekkel és a projekt keretében képzéseket szervez, ezzel is támogatva a hazai szervizek munkáját.

A fejlesztés 2012 első negyedévében zárul és a tervek szerint 2012-ben piacra is kerül a termék, melyet elsősorban szerződött szervizpartnereken keresztül és on-line módon kívánnak értékesíteni itthon és külföldön egyaránt.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/