/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elektromos MINI-vel a világ legjobb útján

2019. szeptember 20. 19:15   |   Autoblog
címkék:  

A brit prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású modellje a Kárpátokat keresztülszelő Transzfogarasi úton bizonyította, hogy legalább annyira rátermett hegymászó, mint sportautó.

Mondjuk ki nyíltan: a vezető és a navigátor is felhők feletti extázisba került, amikor a Căpățănenii Ungureni névre keresztelt, idilli kis román falucskában beültek a tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper SE volánja mögé. A háromajtós újdonság jellegzetes, alig hallható bizsergéssel adta a legénység tudtára, hogy az összes fedélzeti rendszer indulásra készen áll, a padlólemezbe „T” alakban beépített, újratölthető akkumulátor pedig a töltöttségi szint digitális kijelzője szerint 250 kilométer tisztán elektromos hatótávolságot garantált.

Biztos ez? Itt, Románia legmeredekebb, hegyi hágóhoz vezető útján? Jeremy Clarkson, a legendás Top Gear autós műsor sztárja a Transzfogarasi utat nemes egyszerűséggel „a világ legjobb útjának” titulálta, miután a rövid szakaszokon belüli 1400 méteres szintkülönbség-váltakozásokat egy telivér szupersportautóval habzsolta. Hogy jön ahhoz az ikonikus brit márka tisztán elektromos újdonsága, hogy egy ilyen élmény nyomdokaiba eredjen?

Könnyedén! A 2019-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon bemutatott MINI Cooper SE számára a Romániában húzódó Transzfogarasi út – amely mintegy 90 kilométeren keresztül szeli ketté a Dél-Kárpátokat – kínálja a lehető legjobb terepet arra, hogy megvillantsa kvalitásait. Az igazság ugyanis az, hogy a magashegységek és az elektromos autók kiválóan kiegészítik egymást, épp úgy, mint a hegyek és a völgyek.

A MINI Cooper SE első és hátsó tengelye közötti szinte tökéletes, 54:46 arányú terhelés-elosztásnak köszönhető úttartás és a padlólemezbe épített akkumulátor következtében rekord alacsonyra került súlypont kettőse valóságos vidámparkká varázsolja a megszámlálhatatlan hajtűkanyarral vívott harcot. S a 184 lóerős elektromos MINI egyébként is csak 145 kilogrammal nehezebb, mint a Cooper S modell.

A festői panorámával és vérpezsdítő vezetési élménnyel kecsegtető úton az első 30 kilométert pihenő követte – nem a MINI, sokkal inkább a vezető és a navigátor számára, akik letértek az épített útról és egy hamisítatlan hegyvidéki faluba tettek kitekintést. Az utak itt jellegzetesen kelet-európaiak és néhol szinte járhatatlanok.

A kalandtúra tagjait temérdek hely várta a Vidraru Dam gát előtti parkolóban, ahol a magával ragadó kilátás újabb megállóra csábította a legénységet. A csapat elővette a piknikes kosarat a csomagtartóból – amelynek alapesetben 235 liter, a hátsó ülések ledöntésével azonban egészen 731 literig bővíthető térfogata pont olyan tágas, mint a belsőégésű erőforrással szerelt testvérmodelleké –, majd készített néhány emlékezetes fényképet, háttérben a hegységgel és a felszálló köddel – amely valójában nem is köd, sokkal inkább felhőfoszlány. Nem hiába hivatkoznak a Transzfogarasi útra „a felhőkbe vezető útként”.

A 2042 méteres magasságban fekvő hágócsúcs előtt már a MINI Cooper SE hőmérője alig kúszott 0 Celsius fok fölé, így okkal vetődött fel a kérdés: ideje óvatoskodni és visszavenni a tempóból? Szó se róla, hiszen ha nem tapossuk padlóba a gázpedált, nincs ok az aggodalomra.

A hágót követő látványos, kellően meredek lejtőkön a hajtáslánc olyan sok fékezési és lassulási energiát táplált vissza a nagyfeszültségű akkumulátorba, hogy a völgybe érkezve annak töltöttségi szinte ismét megközelítette a maximumot. Az intenzív emelkedőket követő meredek lejtők ilyen jótékony hatással vannak az elektromos hajtásláncra. A MINI Cooper SE vezetője ráadásul az energia-visszatáplálás intenzitását is meghatározhatja.

A több mint 90 kilométernyi kalandtúra után a MINI Cooper SE a korábban Hermannstadt néven ismert romantikus kisvárosban, Sibiu-ban fordult vissza. Az akkumulátor töltöttségi szintje még csak felére sem csökkent, így a visszaút is intenzív vezetési élményekben gazdagon telt. Egy dolog pedig azonnal nyilvánvalóvá vált az út végén: a MINI Cooper SE számára könnyű túra volt. A modell így hasonlóképpen megteheti például a Hamburg – Travemünde (81 kilométer), a München – Chiemsee (87 kilométer) és a Frankfurt – Heidelberg (90 kilométer) retúr utakat, vagy egyhuzamban elutazhat Hamburgból Warnemünde-be (192 kilométer), Kölnből Frankfurtba (190 kilométer), Stuttgartból Friedrichshafenbe (206 kilométer), Münchenből Passauba (192 kilométer) vagy akár Berlinből Drezdába (192 kilométer) is.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/