/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Érkezik a következő elektromos Lexus, egy hétszemélyes szabadidő-autó

2023. július 26. 17:50   |   Autoblog
címkék:  

A Toyota-csoport eddig ismeretlen típusjelzéseket szabadalmaztatott Európában. Ezek egy vadonatúj Lexus modell érkezését vetítik előre, amely akkumulátoros elektromos hajtást kap, és nagyobb lesz, mint az RZ.

lexus-bev_6

Habár lírainak nem nevezhető, vannak előnyei annak, ha egy autógyártó modellnevek helyett kódokkal azonosítja egyes típusait. Így tesz a Lexus is, méghozzá a kezdetektől fogva, és egyetlen (illetve most már kettő) kivételtől eltekintve két-két betű kombinációja jelzi a járműveket, méghozzá meglehetősen kiszámítható módon. Így amikor új típuscsalád jelenik meg a palettán, az (legalábbis részben) besorolható a meglévő modellmátrixba.

A tavasszal bemutatott TX-ről például már azelőtt tudhattuk, hogy szabadidőjármű lesz, hogy a méretével tisztában lettünk volna, a Lexus RZ bevezetése óta pedig azt is tudjuk, hogyan tervezi jelezni tisztán elektromos, használat közben zéró károsanyag-kibocsátású modelleit a márka.

lexus-bev_2

Mindennek az adott apropót, hogy a Lexus idén július 19-én négy kódsort jegyeztetett be a szellemi termékek európai uniós hivatalánál, az EUIPO-nál. A TZ 450e és TZ 550e kódokra önmagukban, illetve a Lexus előtaggal együtt kért védelmet a Toyota-csoport, ami arra enged következtetni, hogy hamarosan bemutatkozik egy, az RZ-nél nagyobb, tisztán elektromos szabadidő-autó, amely várhatóan akár három üléssoros lesz, akárcsak a Lexus TX.

Ez valójában nem meglepő, hiszen a Toyota-csoport már korábban bejelentette, hogy legnagyobb gyártólétesítményében, az észak-amerikai Kentucky államban működő üzemében 2025-től megkezdi egy három üléssoros, akkumulátoros elektromos szabadidőjármű gyártását. A cégcsoporton belüli szinergiákat ismerve még az sem váratlan, hogy ez a típus mindkét márka, azaz a Toyota és a Lexus számára elérhető lesz. Az azonban komoly újdonság, hogy a Lexus a jelek szerint Európába is el kívánja hozni felsőkategóriás SUV-ot.

lexus-bev_1

A vélhetően vadonatúj, tisztán elektromos platformra épülő új modell műszaki adatairól egyelőre csak részlegesen alkothatunk képet. Biztosra vehető, hogy minden kivitele összkerékhajtású lesz, egy-egy villanymotorral mindkét tengelyen. A TZ 450e paraméterei várhatóan közel állnak majd az RZ 450e értékeihez – 230 kW/313 LE rendszerteljesítmény –, míg a TZ 550e alighanem új generációs akkumulátor- és motortechnológiákat alkalmaz majd.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/