/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Európa egyik legnagyobb akkumulátorgyára épül Göteborgban

2022. február 07. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

A Volvo Cars és a Northvolt a svédországi Göteborgot jelölték ki új akkumulátorgyáruk helyszínéül. Az üzem, amely 2025-ben kezdi meg a termelést, akár háromezer embernek ad majd munkát. A gyártólétesítmény ahhoz a mintegy 30 milliárd svéd korona összértékű beruházás keretében megvalósuló kutatási-fejlesztési központhoz kapcsolódik majd, amelynek létrehozásáról tavaly decemberben döntöttek a felek.

294117_Volvo_Cars_and_Northvolt_accelerate_shift_to_electrification_with_new_3

Az új gyártóüzem, valamint a Northvolttal ápolt, szoros kapcsolat jelentős mértékben erősíti a Volvo Cars villamosításai stratégiáját, amelynek értelmében az autógyártó 2030-tól kizárólag tisztán elektromos járműveket állít elő és értékesít.

Az akkumulátorgyár építése 2023-ban veszi kezdetét. Az üzemben kifejezetten az új generációs, tisztán elektromos Volvo és Polestar modellekbe szánt, ultramodern akkumulátorcellák készülnek majd.

A gyár évente akár 50 gigawattóra (GWh) összkapacitású akkumulátorcellát lesz képes előállítani; ezzel a termelési kapacitással éves szinten mintegy félmillió gépkocsit tud majd kiszolgálni.

A partnerek azért választották a leendő gyár helyszínéül a svédországi Göteborg város Torslanda kerületét, mert így az közvetlen kapcsolatban lehet a Volvo Cars legnagyobb autógyárával, hozzáférhet annak infrastruktúrájához, megújuló energiaellátásához, valamint kompetens munkaerejéhez. Az akkumulátorgyár a Volvo Cars és a Northvolt K+F központjaihoz is közel fekszik majd.

A fenntartható gyártás alapvető eleme a Volvo Cars és a Northvolt között létrejött együttműködésnek. A gyár energiaellátását ezért szénmentes forrásokból biztosítják; ennek kapcsán egyrészt meg kívánják erősíteni a térség megújulóenergia-előállító kapacitását, másrészt olyan műszaki megoldásokat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik a körkörös gazdaság bevezetését, az erőforrások nagy hatásfokú felhasználását.

294118_Volvo_Cars_and_Northvolt_accelerate_shift_to_electrification_with_new_3

A Volvo Cars és a Polestar tisztán elektromos típusaiba szánt akkumulátorok gyártása jelentős mértékben hozzájárul az érintett járművek teljes élettartamára vonatkozó szénkibocsátáshoz. Azzal, hogy a fenntartható akkumulátorok gyártásában vezető szerepet betöltő Northvolttal léptek együttműködésre, valamint hogy az akkumulátorokat európai autógyártó létesítményeikhez közel fogják előállítani, a Volvo Cars és a Polestar jelentős mértékben csökkenti az elektromos járműveikbe szánt akkumulátorok beszerzéséhez és gyártásához köthető környezeti terhelést.

A Northvolt és a Volvo Cars akkumulátorgyártó vegyes vállalata az európai akkumulátor-gyártó ipar meghatározó szereplője, a gyártóüzem pedig Európa egyik legnagyobb akkumulátorcella-előállító létesítménye lesz. A Volvo Cars és a Northvolt a Tesla korábbi vezetőjét, Adrian Clarke-ot nevezte ki a gyár igazgatójának.

A több száz munkahelyet teremtő kutatás-fejlesztési központ 2022-ben kezdi meg működését, létrejöttével a Volvo Cars azon kevés autóipari szereplők egyikévé válik, amelyek saját tevékenységeik keretében képesek akkumulátorcellákat fejleszteni és gyártani.

A Volvo Cars és a Northvolt közötti együttműködés elsődleges célja olyan testre szabott akkumulátorok és járműintegrációs megoldások kifejlesztése, amelyek maximálisan kielégítik a Volvo és Polestar ügyfelek elvárásait, a hosszú hatótávolságtól kezdve a gyors tölthetőségig.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/