/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Európában is megjelenik a Ford elektromos pickupja

2023. április 21. 16:10   |   Autoblog
címkék:  

Amerika ikonikus pickupjának elektromos hajtású változata, az F-150 Lightning végre Európában is megjelenik; Norvégia az első itteni piac, ahol kapható a többszörösen díjnyertes pickup. A világ leggyorsabban bővülő EV-piacának vásárlói a szigorúan korlátozott mennyiségben gyártott F 150 Lightning Lariat Launch Edition modellváltozatot rendelhetik meg.

Ford_F-150Lightning_Norway_5

Az országúti- és terepképességek, a praktikum és a zéró helyszíni károsanyag-kibocsátás utánozhatatlan kombinációját kínáló F-150 Lightning hatalmas népszerűségre számíthat egy olyan országban, ahol az új autók mintegy kétharmada négykerék-hajtású; ahol a hatóságok arra törekednek, hogy 2025-re minden újonnan értékesített személyautó és kishaszonjármű tisztán elektromos hajtású legyen; és ahol a ‘friluftsliv’ (vagyis a kirándulás a vadonba) a nemzeti kultúra fontos része.

A Ford mindent megtesz az elektromos hajtások széles körű elterjesztéséért, ezért a vállalat tavaly bejelentette, hogy 2030-tól kizárólag elektromos hajtású személyautókat forgalmaz, 2035-től pedig teljes körű elektromos haszonjármű-portfóliót is kínál majd. Mindemellett a Ford 2035-re karbonsemlegessé akarja tenni európai üzemei, logisztikája és közvetlen beszállítói működését. A vállalat globális szinten 50 milliárd dollárt fordít arra, hogy 2026 végére a tisztán elektromos hajtású járművek éves termelési kapacitása meghaladja a 2 millió darabot. A Ford azt tervezi, hogy 2030-ra globális termelésének több mint a felét EV-modellek teszik majd ki, és hogy legkésőbb 2050-re globális szinten is megvalósítja a karbonsemlegességet.

A márka a múlt hónapban mutatta be Európában az új, tisztán elektromos Explorer crossovert, vagyis az egyikét annak a tíz elektromos autónak, amelyeket 2024-ig vezet be kínálatában.

Ford_F-150Lightning_Norway_29

Az F-150 Lightning tavaly májusban jelent meg az USA piacán, és addigra majdnem 200 ezer vásárló adta le a megrendelését az autóra. A Ford F-sorozata már zsinórban 46 éve Amerika legkelendőbb pickup-családja, az F-150 pedig sorozatban 41 éve vezeti az értékesítési listákat, így nem csoda, hogy az F-150 Lightning hihetetlen gyorsasággal vált az ország legnagyobb darabszámban eladott elektromos pickupjává.

Az EV-k aránya Norvégiában a legmagasabb az egész világon; ma már az északi ország útjain futó 2,9 millió jármű 21 százaléka elektromos hajtású. 2022-ben az itt eladott új autók közel 80 százaléka elektromos volt, és ez az arány még a haszonjárműveknél is meghaladta a 20 százalékot, sőt az előrejelzések alapján idén már a 40 százalékot is elérheti.

Az F-150 Lightning várhatóan 386 kilométeres hatótávolságot (EPA-becslés), 3493 kg vontató képességet és 805 kg hasznos teherbírást kínál majd, ami bőségesen elegendő lesz ahhoz, hogy a norvég vásárlók egy kiránduláson magukkal vigyék teljes sí- és horgászfelszerelésüket vagy vadvízi kajakjaikat, esetleg – ha céges vásárlók – a munkához szükséges összes szerszámot és anyagot.

Az elektromos pickup 4×4-es hajtásláncának lelke a két elektromotor, amelyek 485 LE teljesítményt és 1050 Nm forgatónyomatékot adnak le; az autó 5 másodpercnél rövidebb idő alatt gyorsul 100 km/órás sebességre, és Normal, Sport, Off-Road és Vontatás/Szállítás üzemmódjainak köszönhetően bármilyen terepen magabiztosan mozog.

Az autó új generációs, 98 kWh teljesítményű lítium-ion akkumulátora 39 perc alatt tölthető fel 15-ról 80 százalékos szintre egy 150 kW-os egyenáramú gyorstöltővel, amihez Norvégiában kiterjedt és egyre növekvő hálózat áll rendelkezésre 20 000 nyilvános töltőponttal, köztük 6000 gyorstöltővel.

Ford_F-150Lightning_Norway_8

Praktikus megoldás, hogy az F-150 Lightning akkumulátora mobil áramforrásként is használható. A beépített elektromos csatlakozók segítségével a Pro Power Onboard rendszer 2,3 kW teljesítményt kínál a szerszámok és elektromos berendezések működtetéséhez a lakott területektől távol, ahol nem áll rendelkezésre elektromos hálózat.

A gépháztető alatt található a vízálló, akár slaggal is kimosható Mega Power Frunk rekesz, amiben 400 liternyi vagy 180 kilogramm súlyú poggyász fér el, hasznos segítségként a munkavégzéshez vagy a kempingezéshez.

Az ötüléses utastér 15,5 colos központi érintőképernyőjéről kezelhető a SYNC 4A infotainment rendszer, amely vezeték nélküli csatlakozást kínál az Apple CarPlay és az Android Auto  szolgáltatásokhoz. A még tökéletesebb digitális élményt szolgálja a 12 colos műszeregység is, ahol a személyre szabható kezelőfelületen szinte maguktól értetődően jelennek meg a legfontosabb információk.

A tulajdonos a fejlett technológiák segítségével a lehető legtöbbet hozhatja ki a pickup vontató képességéből. Az utánfutó csatlakoztatását hátsó kamera könnyíti meg. A Beépített Mérleg és az Intelligens Vonóhorog a központi képernyőn jeleníti meg a plató terhelését és az utánfutó súlyelosztását. Az Utánfutó Asszisztens megkönnyíti a vontatmánnyal tolatást: a vezető a 15,5 colos kijelzőn követheti a járműszerelvény mozgását, miközben egy erre szolgáló kontrollerrel manőverezhet.

A norvég piacra szánt F-150 Lightning Lariat Launch Edition modellek kizárólag Super Crew Cab karosszériával és Antimatter Blue metálfényezéssel kaphatók.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/