/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hét új elektromos hajtású Ford érkezik 2024-ig

2022. március 14. 15:35   |   Autoblog
címkék:  

A Ford újabb nagy lépése Európa elektromos jövője felé: 7 új teljesen elektromos modell segít abban, hogy 2026-ra a vállalat évente több mint 600 ezer elektromos hajtású autót adjon el.

A Ford ma jelentős előrelépésekről számolt be az elektromos autók európai jövője tekintetében: a vállalat 2024-ig hét új, tisztán elektromos hajtású, teljes egészében hálózatba kapcsolható személyautót és haszonjárművet mutat be, új lendületet adva ezzel a vállalat átalakulásának.

A mai hírek előtt néhány nappal jelentette be a cég, hogy Ford Model e néven létrehozott egy új, globális üzletágat, amelynek feladata az elektromos és hálózatba csatlakoztatott járművek tervezése, gyártása és forgalmazása lesz. A haszongépjárművekre specializált Ford Pro-val együtt ez a két új vállalati egység határozza majd meg a Ford jövőjét Európában.

A Ford arra számít, hogy elektromos hajtású személy- és haszonjárműveinek kibővített kínálatával 2026-ra az évi 600 ezer darabos értékesítési eredményt is meghaladja majd az európai piacon. A vállalat most újra megerősítette, hogy 2023-ra 6 százalékos EBIT rátát kíván elérni Európában. Az európai üzletmenet felpörgetésével a Ford azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2026-ra több mint 2 millió EV-t adjon el világszerte, és 10 százalékra növelje korrigált EBIT rátáját.

A fenti változások hozzájárulnak a Ford globális terveihez, amelyek a széndioxid-kibocsátás jelentős mérséklését szolgálják. A vállalat ma bejelentette, hogy 2035-re teljes európai járműértékesítésében meg akarja valósítani a nulla károsanyag-kibocsátást, illetve a karbonsemlegességet európai létesítményei, logisztikája és beszállítói működésében.

2024-ig hét új elektromos jármű

A tisztán elektromos hajtású Mach-E sikeresen mutatkozott be tavaly Európában; idén a Mach-E GT is megjelent a régió piacain, a következő negyedévben pedig az E-Transit is kapható lesz. A Ford ma hét újabb, tisztán elektromos autó bevezetéséről számolt be, így hamarosan három új elektromos személyautó és négy új haszonjármű gyarapítja majd a márka európai kínálatát.

2023-ban a Ford megkezdi egy tisztán elektromos hajtású személyautó gyártását, és a Kölnben készülő, közepes méretű crossover mellett 2024-ben egy második elektromos modell is megjelenik majd a németországi üzem termékpalettáján. Emellett 2024-től a vállalat legkelendőbb európai személyautójából, a Pumából is készül majd egy elektromos változat a romániai Krajovában.

A Ford az európai haszonjármű-piac éllovasa, és a márka piacvezető helyzetét tovább erősíti, hogy négy új elektromos modell is megjelenik az ikonikus Transit-családban: a vadonatúj, egytonnás Transit Custom áruszállító és a Tourneo Custom többcélú jármű 2023-ban, valamint a kisebb, új generációs Transit Courier áruszállító és a Tourneo Courier többcélú jármű 2024-ben.

EV-gyártás és beruházás Kölnben

A Ford ma megerősítette, hogy a Kölni EV Központban készülő első, nagy sorozatban gyártott, tisztán elektromos hajtású modell egy ötüléses, közepes méretű crossover lesz. 2021-ben az SUV-k és a crossoverek 58 százalékot tettek ki a Ford teljes személyautó-értékesítéséből a kontinensen, ami közel 20 százalékos növekedést jelent a 2020-as évhez képest.

A tisztán elektromos hajtású crossoverrel a Ford újabb határokat tör át. Az egy töltéssel akár 500 kilométer megtételére is képes autót (és a modell nevét) még idén megismerheti a nagyközönség, gyártása pedig 2023-ban kezdődik.

A vállalat ma azt is bejelentette, hogy egy második, tisztán elektromos hajtású jármű, egy sportos crossover is készül majd a Kölni EV Központban, így az üzem elektromosautó-termelése hat év alatt 1,2 millió darabra növekedik. Az új elektromos személyautók kölni gyártását várhatóan 2 milliárd dolláros beruházás alapozza meg, amely magában foglalja egy új akkumulátor-gyártó üzemegység felépítését is, ahol a tervek szerint 2024-ben kezdődik meg a termelés.

Új vegyesvállalat az európai akkumulátorgyártás kibővítésére

A Ford ambiciózus járművillamosítási tervének támogatására a Ford, az SK On Co., Ltd. és a Koç Holding nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írtak alá egy új törökországi vegyesvállalat létrehozásáról. A végleges megállapodás későbbi aláírásától függően a három partner azt tervezi, hogy a szélesebb értelemben vett európai régió egyik legnagyobb EV-akkumulátorgyártó üzemét építik majd fel.

A tervek szerint Ankara közelében működő vegyesvállalat magas nikkeltartalmú NMC cellákat gyárt, amelyekből moduláris akkumulátor-egységek állíthatók össze. A termelés az évtized közepén indulhat, és az éves kapacitás elérheti 30-45 gigawattórát.

A három partner (illetve a török kormány) beruházásával létrehozandó akkumulátorgyártó vegyesvállalat termelése egész Európában kézzelfogható előnyt jelent majd a nagy- és kisméretű haszonjárművek üzemeltetőinek, csökkentve energia- és üzemeltetési költségeket, illetve nagy mértékben hozzájárulva a CO₂-kibocsátás mérsékléséhez.

Az EV-gyártó kapacitás felpörgetése Krajovában

A Ford romániai Krajova gyártóüzemére fontos szerep vár a vállalat európai elektromos- és haszonjármű-gyártásának tervezett bővítésében.

2024-től az európai vásárlók megrendelhetik a Ford népszerű kompakt crossovere, a Ford Puma tisztán elektromos hajtású változatát. 2021-ben a Puma volt a márka legnagyobb darabszámban értékesített személyautója Európában, és a tisztán elektromos hajtású Puma révén még szélesebb európai vásárlóközönségre számíthat majd a modell, amint 2024-ben beindul a gyártása Krajovában.

Emellett 2023-tól Krajovában kezdik gyártani a vadonatúj Transit Courier haszonjárművet és a Tourneo Courier többcélú kompakt járművet, illetve tisztán elektromos hajtású változataikat is, amelyek 2024-ben érkeznek.

Az elektromos és haszonjármű-kapacitás további növelésével kapcsolatban a Ford ma azt is bejelentette, hogy – a tárgyalásokat és a hatóságok jóváhagyását követően – a Ford Otosan átveszi a krajovai üzem és gyártási üzletág tulajdonjogát. A Ford Motor Company és a Koç Holding vegyesvállalataként működő Ford Otosan a globális autóipar egyik legrégebben működő és legsikeresebb vegyesvállalata.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/