/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
| Több

Intelligens járműtöltési infrastruktúra épül Magyarországon

2017. augusztus 17. 13:30   |   Autoblog
címkék:  

Az Európai Bizottság támogatását élvező NEXT-E projekt konzorciumtagjai Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában építik ki a 252 darab gyorstöltő állomásból álló közép- és délkelet-európai infrastruktúrát.

P90273931_highRes_bmw-i3-in-budapest-0

Az Európai Bizottság 2017. június 23-án jelentette be, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF – Connecting Europe Facility) keretében 18,84 millió euróval támogatja a hálózatról tölthető járművek elterjedését célzó NEXT-E projektet, amely Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában összesen 222 darab 50 kW teljesítményű, többféle szabvány szerint használható gyorstöltővel, 30 darab villámgyors, 150 – 350 kW teljesítményű töltőoszloppal, egy intelligens központi járműtöltési hálózattal és számos TEN-T kiegészítő ággal építi ki Közép- és Délkelet-Európában a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt gépkocsik járműtöltési infrastruktúráját.

A közlekedésfejlesztés témakörében benyújtott 349 darab pályázat közül a NEXT-E projekt azon 152 sikeres kezdeményezés egyike, amelyek együtt az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 7,5 milliárd euró összértékű támogatását élvezik.

A NEXT-E projekt a villamosipar, az autógyártás, valamint az olaj- és üzemanyag-szektor egyedülálló együttműködésének kiváló példája, amelynek célja egy olyan intelligens járműtöltési infrastruktúra kiépítése, amely gyártmánytól és szabványtól függetlenül mindegyik hálózatról tölthető gépkocsival kompatibilis, és így életképes háttértámogatásról biztosítja a belsőégésű erőforrással szerelt járművek alternatíváit. A konzorcium tagja a Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és Romániában is jelenlévő E.ON Group, a projekt által érintett mindegyik országban szereplő MOL-csoport, a horvátországi Hrvatska elektroprivreda villamosenergia-szolgáltató, a szlovéniai és a horvátországi PETROL töltőállomás-hálózat, valamint a Nissan és a BMW Csoport.

A NEXT-E projekt összefogja az érintett országok járműtöltési hálózatfejlesztési terveit és amellett, hogy a hosszútávon fenntartható töltőoszlopok telepítésére alapozva egy közös regionális infrastruktúrát épít ki, a megújuló erőforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázását, innovatív üzleti megoldások létrehozását és egyedülálló felhasználói csomagok kidolgozását is szorgalmazza. A projekt az egyes országok közlekedésfejlesztésért felelős minisztériumaival és az Európai Bizottsággal szorosan egyeztetve valósul meg.

A projekt a legjobban kidolgozott, hosszútávon fenntartható infrastruktúra-stratégiákat, a leggazdaságosabb töltési lehetőségeket és a leginkább ügyfélközpontú kiegészítő szolgáltatásokat részesíti előnyben, hogy az egyszerűen és kényelmesen használható hálózat tovább fokozza az elektromos autózás élményét és népszerűségét. A járműtöltési hálózat és a hozzá kapcsolódó intelligens kommunikációs technológia részleteit bemutató tervek kidolgozása után a gyors és a villámgyors töltők kifejlesztésére, tesztelésére és telepítésére is sor kerül. Az idén indult projekttel már kezdetét vette a konzorcium tagjai közötti többéves együttműködés, amelynek előirányzott céljai a tervek szerint 2020. december 31-ig kézzelfogható valósággá válnak.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

kovács Sándot
2017-08-17 - 19:51

Érdeklődve várom:)


*/