/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Itt az első elektromos Aston Martin

2019. április 17. 17:00   |   Autoblog
címkék:  

Az Aston Martin a Sanghaji Autószalonon leleplezte történetének első tisztán elektromos modelljét, a Rapide E-t. A Williams Advanced Engineering vállalattal közösen kifejlesztett Rapide E útjára indítja a brit márka széleskörű villamosítási stratégiáját és megágyaz a világ első prémium elektromos automárkájának, a Lagondának is. A 612 lóerős Rapide E-ből első körben 155 darabot fognak gyártani.

Az elektromos hajtáslánc jóval nagyobb szabadságot adott az Aston Martin tervezőinek, az aerodinamikát például tökélyre tudták fejleszteni. Az elektromos hajtáslánc hűtési igénye kisebb, mint egy belső égésűé, így lenyűgöző orr-részt faragtak az autóra, a padlólemezt pedig teljesen leburkolták. Mivel nincsen kipufogórendszer, hátulra nagyméretű diffúzort szerelhettek fel – a légáramlatokat immár semmi sem zavarja. A 21 colos kovácsolt alumínium kerekek is növelik a hatékonyságot. Összességében a Rapide E aerodinamikai hatékonysága 8 százalékkal meghaladja a benzines modellét.

Az utastérben is új kor köszöntött be, az analóg kijelzők már a múlté. A sofőr 25 centiméter átmérőjű digitális műszeregységről olvashat le minden lényeges információt, az aktuális töltöttségtől a motorteljesítményen át a regeneratív teljesítményig és a valós energiafogyasztásig. Egy dedikált applikáció segítségével távolról is ellenőrizhetők a főbb járműparaméterek.

A Rapide E 800V feszültségű, 65 kWh kapacitású akkumulátorait elöl helyezték el egy karbon-kevlár házban, ott, ahol előtte a 6 literes V12-es erőforrás lakott. Az akkucsomag két darab hátulra beépített villanymotort táplál, amelyek együttes teljesítménye 612 lóerő és 950 Nm nyomaték. A WLTP mérési eljárás szerint a Rapide E egy felöltéssel 320 kilométert tud megtenni, és az elterjedt 50 kW-os gyorstöltővel egy óra alatt 300 kilométerre elegendő energiát vehet fel. A 800V-os akkumulátor-rendszere ugyanakkor lehetővé teszi a még gyorsabb töltést is – 100 kW-os töltővel egy óra alatt akár 500 kilométerre elegendő áramot “tankolhat”.

A hátsókerék-hajtású, korlátozottan önzáró differenciálművel és sportosra hangolt felfüggesztéssel ellátott Rapide E rendkívül fürge jármű, 4,2 másodperc alatt sprintel százra, a csúcssebessége pedig 250 km/óra elektronikusan korlátozva. A sofőr három különböző vezetési üzemmód közül is választhat, így az elektromos limuzin vezetése hasonlóan nagy élmény, mint a benzines Rapide AMR modellé.

Az Aston Martin első elektromos autója, a Rapide E máris megrendelhető.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/