/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Itt az új generációs elektromos Volvók előfutára

2021. július 05. 17:20   |   Autoblog
címkék:  

A Volvo megítélése szerint a villamosítás többet jelent a hajtáslánc módosításánál. A villamosítás paradigmaváltást hoz az autók tervezésében, a Volvo Concept Recharge pedig ezeknek az új generációs, tisztán elektromos Volvo modelleknek az előfutára.

A skandináv formatervezés hagyományaihoz híven a Concept Recharge a ‘kevesebbet, jobban’ filozófiáját követi. A belső égésű motorral járó, összetett mechanikus szerkezet eltávolítása például lehetővé tette a modell arányainak tökéletesítését: egyszerre nőhetett meg a belső helykínálat és javulhatott a közegellenállás. Az eredmény egy olyan autó, amely minden téren jobban támogatja a fenntartható családi életvitelt.

A Volvo első generációs elektromos járművei ugyanarra a padlólemezre épülnek, mint belső égésű motorral szerelt társaik. Így ezeknél a belső égésű hajtáslánc és az akkumulátorcsomag helyigényére egyaránt gondolva kellett kialakítani a modellek arányait és a belső teret. Az új generációs, tisztán elektromos Volvo modellek – amelyek első képviselője egy vadonatúj, tisztán elektromos platformra épülő szabadidőjármű lesz – ezzel szemben teljesen sík padlót kapnak majd, ahogy a most bemutatott Concept Recharge tanulmányautó is.

A tervezők eltávolították a belső égésű motort, az akkumulátorcsomagot pedig a sík padló alatt helyezték el. Ez a kettős változás lehetővé tette, hogy megnyújtsák a tengelytávot, és nagyobb kerekeket szereljenek az autóra. Az eredmény: rövidebb túlnyúlások, valamint sokkal tágasabb belső tér, amelyben az első ülések közötti, nagyméretű tárolóhely is elfért.

A Concept Recharge tervezői a fent felsorolt módosítások nyomán áthelyezték a tanulmányautó üléseit, optimalizálták a tető profilját, valamint mélyebbre húzták az autó gépházfedelét. Eközben megtartották azt a magas kitekintési pozíciót, amelyet oly nagyra értékelnek a Volvo szabadidőjárművek vezetői. Ezek a módosítások ugyanakkor a tradicionális szabadidőjárműveknél áramvonalasabb kialakítást tettek lehetővé, ami javítja a hatásfokot, ezáltal növeli a hatótávolságot.

A tanulmányautón mutatkozik be a Volvo új formanyelve. A ‘kevesebbet, jobban’ tematikáját folytatva a tervezők minden felesleges komponenst eltávolítottak; a fennmaradó elemeket viszont rendkívül pontos kivitelezés és precíz illesztés jellemzi.

A hagyományos hűtőmaszkot egy pajzsszerű felület váltotta ki, amelyhez a Volvo ‘Thor pörölye’ lámpatest-kialakításának újszerű értelmezése társul. A lámpatestek a legújabb nagyfelbontású világítástechnológiát alkalmazó, letisztult grafikai megjelenítést alkalmazták: a szerkezet éjjel felnyílva teszi láthatóvá az elsődleges fényforrásokat. A jellegzetes, függőleges hátsó lámpatestek szorosan kapcsolódnak a márka erőteljes formai hagyatékához, ugyanakkor olyan szárnyakkal egészítették ki azokat, melyek nagy sebességű haladáskor még kedvezőbb aerodinamikát eredményeznek.

A Concept Recharge belső terében is a Volvo vadonatúj formanyelve érvényesül. A sík padló több helyet és kedvezőbb üléshelyzetet tesz lehetővé az autó összes utasa számára. A megújult, tökéletesített felhasználói élményről az új generációs, online infotainment rendszer központi eleme, a 15 colos, portré formátumú érintőképernyő gondoskodik. A legmodernebb infotainment technológia szorosan kapcsolódik a skandináv formatervezés jellegzetességeivel, a letisztult vonalakkal, valamint a fenntartható és természetes anyagok széles körű használatával.

Végezetül a Concept Recharge a Volvo középtávú biztonsági célkitűzéseit is szemlélteti. A jármű tetején a Luminar technológiai vállalat által fejlesztett és gyártott LiDAR szenzor helyezkedik el, optimális pozícióban ahhoz, hogy adatokat gyűjtsön a gépkocsi környezetéről.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/