/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jövőre jön az elektromos Peugeot Partner

2012. szeptember 13. 16:54   |   Autoblog
címkék:  

2013 második negyedévében megkezdődik a villanyhajtású Peugeot Partner Electrique forgalmazása. Olyan területekre és városrészekbe is be lehet majd hajtani vele, ahová kizárólag alacsony kibocsátású járművek mehetnek. Raktérfogata pedig pontosan akkora, mint a belső égésű motorokkal hajtott változatoké.

A Partner Electrique az elektromos technikák legújabb műszaki vívmányait vonultatja fel. A motorterében elhelyezett elektromos hajtásláncot két, nagy energiasűrűségű lítium-ion akkumulátor csomag táplálja, teljesítményük 22,5 kW/h. Az akkumulátorok a karosszéria alján, a hátsó futómű előtt és mögött találhatók. Optimális elhelyezésük következtében az elektromos Partner megőrzi az alapváltozat jó útfekvését, és nem csökken a hasznos raktérfogat sem.

Az elektromos Partnert nagyteljesítményű, állandó mágneses szinkronmotor hajtja. A motor névleges teljesítménye 67 LE, folyamatosan rendelkezésre álló nyomatéka pedig 200 Nm. Tengelykapcsoló (kuplung) nélküli állandó áttétele lendületet és rugalmasságot biztosít az indulástól a gyorsítás végéig.

A Partner Electrique az európai vezetési ciklus (NEDC) szerinti 170 km-es hatótávolsággal mércét állít az elektromos kishaszonjárművek kategóriájában. Az akkumulátorok kétféleképpen tölthetők fel: a normál feltöltés (akár 16A) 6-9 óráig tart, míg gyorstöltéssel (125 amperig) mindössze fél óra alatt el lehet érni a 80 százalékos feltöltöttséget. A normál töltő fedele az autó első, jobboldali sárvédőjén nyitható, a gyorstöltő csatlakozója pedig hátul, a tanksapka helyén, a vezetőoldalon található.

Az új Partner Electrique az elektromos kishaszonjárművek szegmensében egyedülálló funkciókat kínál:

Innovatív ökovezetés: a műszerfalon jól látható az energia fogyasztását, illetve visszanyerését jelző mutató, amely folyamatosan ösztönzi a vezetőt a gazdaságos vezetésre. A sofőr egy külön fogyasztásmérőn a fűtés és a légkondicionálás által felhasznált energiát is követheti, a fedélzeti számítógépről pedig leolvashatja a maradék hatótávot és az átlagos energiafogyasztást kW-ban.

Kettős energiavisszanyerés: a Partner Electrique a gázelvételkor és a fékezéskor visszanyert mozgási energiát elektromos energiává alakítja át. A visszanyert energiával menet közben is növelhető a hatótáv.

Hatásos hőkomfort: a 100 százalékig elektromos fűtésnek köszönhetően az utastér gyorsan felmelegszik. A gazdaságos üzemmód funkció takarékosan gondoskodik az utastér szellőzéséről, ami szintén hozzájárul a hatótáv megőrzéséhez.

Alapfelszerelés az elektronikus menetstabilizáló (ESP) és az ahhoz kapcsolódó  dombsegéd emelkedőn.

Az elektromos változatból sem hiányozhatnak a Partner modellcsalád népszerűségét megalapozó erények, a kiváló variálhatóság és raksúly. A kétféle hosszúsággal (4,38 m és 4,63 m) kialakított Partner Electrique a kategória egyik legjobbja a raktér méretei tekintetében. A hasznos raktérfogat 3,3 köbméter a rövidebb, 3,7 köbméter a hosszabb változatban, míg a hasznos hosszúság az első változatban 1,8 m, a másodikban 2,05 m. A hasznos teherbírás maximuma 685 kg.

Az elöl elhelyezett, háromszemélyes Multi-flex üléspadnak köszönhetően a hasznos térfogat 400 literrel megnövelhető. Ezzel az első változatban 3,7 köbméterre, a másodikban 4,1 köbméterre növelhető a raktérfogat, a hasznos hosszúság 3,25 m.

A Peugeot úgy alakította ki az elektromos Partnerhez kínált szolgáltatások körét, hogy azok megfeleljenek a sokrétű igénybevételnek és a változatos ügyféligényeknek. Ezek a következők:

– megvásárolható, illetve bérelhető akkumulátorok,
– külön gyártói garancia az akkumulátorra és a hajtásláncra, mind az időtartam, mind a futásteljesítmény vonatkozásában,
– modellsepcifikus assistance szolgáltatás,
– könnyen elérhető töltőhálózat az európai országok nagy szolgáltatóival kötött együttműködési megállapodásoknak köszönhetően.

Az új elektromos Partner a Peugeot és a Mitsubishi Motors Corporation között 2010-ben aláírt, a kishaszonjárművekhez adaptált elektromos hajtáslánc kifejlesztéséről szóló együttműködési megállapodás eredményeként született meg. Akárcsak a megújult Partnert, a Partner Electrique modelleket is a PSA Peugeot-Citroën vigói üzemében gyártják majd, Galícia régió támogatásával.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/