/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Két év múlva érkezik a villanyhajtású BMW X3

2018. április 25. 11:35   |   Autoblog
címkék:  

A BMW márka modellpalettáján 2020-ban debütál az első, sorozatgyártásban kínált, tisztán elektromos hajtáslánccal felszerelt szabadidőautó. A tanulmányautó már elkészült; a BMW Concept iX3 első ízben Pekingben, az április 25. és május 4. között nyitva álló 2018-as Kínai Autószalonon gurul ki a nagyközönség elé.

A BMW Concept iX3 tanulmányautó világpremierjével a BMW Group új fejezetet nyit hálózatról tölthető vállalati stratégiájában. A vállalatcsoport rugalmasan alakítható járműstruktúráinak és moduláris modellépítési szisztémájának köszönhetően a jövőben a BMW Group elsőkerék-meghajtású, összkerékhajtású és hátsókerék-meghajtású platformjainak bármelyike hálózatról tölthető hajtáslánccal is felszerelhető lesz, amely azt jelenti, hogy az elkövetkező években a BMW bármelyik modelljét tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánccal is elláthatja.

Az iX3 tanulmányautó egyik legjelentősebb innovációja a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációjának premierje. A forradalmian új megoldás az elektromos motort, a váltót és a vezérlőelektronikát egy különálló, elektromos meghajtású házban egyesíti, amely kompakt méretei okán nem csupán egyszerűbben beépíthető, de a korábban alkalmazott három önálló alkatrészhez képest jelentős mértékben könnyebb is lesz. Az ötödik generációs hajtáslánc energiaellátásáról ráadásul vadonatúj, minden korábbinál kitartóbb akkumulátorok gondoskodnak. Az átfogó járműtechnológiai innovációk nem csupán a menetteljesítmény és a hatótávolság terén, de a beépíthetőség tekintetében is jelentős fejlődést garantálnak.

Az ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológia alkatrészei könnyű önsúlyuknak, végtelenül kompakt méretüknek és eltérő teljesítményszintjüknek köszönhetően minden korábbinál egyszerűbben építhetők be a különböző járműstruktúrákba, amelyet a moduláris modellépítési szisztéma rugalmas megoldásai még tovább könnyítenek. A BMW Group a jövőben így szinte bármelyik modelljébe képes lesz beépíteni a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációját.

A moduláris felépítés ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy a mérnökök a hajtáslánc teljesítményszintjét az adott modell karakteréhez hangolják, az egyes alkatrészek elrendezését pedig a rendelkezésre álló hely függvényében módosítsák. Az ötödik generációs hajtáslánc másik legnagyobb előnye, hogy előállításához nem lesz szükség ritka nyersanyagok kitermelésére, amellyel a BMW újabb lépést tesz a környezetvédelem és a véges nyersanyagkészlettől független, hosszú távon fenntartható működés felé.

Az iX3 tanulmányautó a BMW X modellcsaládra jellemző, sokoldalú vezetési élmény és a károsanyag-kibocsátástól mentes mobilitás egyedülálló kombinációjának előfutára. A Concept iX3 villanymotorja 200 kW/270 LE maximális teljesítményre képes. Az ugyancsak típus-specifikus, nagyfeszültségű akkumulátor nettó kapacitása 70 kWh, amelynek köszönhetően a tanulmányautó a WLTP tesztciklus mérései szerint egyetlen feltöltéssel több mint 400 kilométer megtételére képes. Az energiatároló rendszer működését egy vadonatúj fejlesztésű töltésvezérlő egység szabályozza, amely azt is lehetővé teszi, hogy a BMW ügyfele akár 150 kW teljesítményű gyorstöltőhöz is csatlakoztassa járművét. A nagyfeszültségű akkumulátor maximális töltöttségi szintje ez esetben mindössze 30 perc alatt elérhető.

Az iX3 tanulmányautó frontrészén a jellegzetes „hűtőrács” és a BMW i divízió márkalogója utal a tisztán elektromos meghajtásra. Az összefüggő kék keretbe foglalt, teljesen zárt „hűtőrács” a 2017-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon bemutatott BMW i Vision Dynamics tanulmányautó klasszikus stílusjegyét idézi. A „hűtőrács-pár” lezárásával a mérnökök jelentős mértékben csökkentették a modell légellenállását.

A 2018-as Kínai Autószalonon debütáló tanulmányautó egyedi karosszériajegyeit a BMW i divízió kék árnyalata szegélyezi, így a zárt „hűtőrács” kerete mellett a márkalogó körvonala, a két oldalsó küszöbtoldat és a hátsó lökhárító diffúzorbetétje is ebben a színben pompázik. A karosszériajegyek kiválóan harmonizálnak a Moonstone Silver árnyalatú matt karosszéria-fényezéssel. A modell alatt mindemellett aerodinamikailag optimalizált könnyűfém keréktárcsák gurulnak.

A BMW Concept iX3 sorozatgyártású változata a kínai Senjang városában, a BMW Brilliance Automotive üzemében készül majd.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/