/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Környezetbarát töltőállomás nyílt Budapesten

2012. január 19. 19:03   |   Autoblog
címkék:  

50 százalék feletti energia megtakarítás, alternatív energiahasznosítás, 10 tonna CO2 gáz kibocsátásának semlegesítése és az újrahasznosított anyagok tudatos alkalmazása a töltőállomás kialakításakor. Ezzel lehetne összefoglalni a fenntartható fejlődés iránt évek óta elkötelezett Mol most átadott, Istenhegyi úti (Budapest. XII. kerület) zöld töltőállomását. Az új benzinkút bizonyíték arra is, hogy a környezettudatosság és az előremutató design nem ellentmondás: a több mint 300 millió forintos beruházás nem csupán a jövő, de a jelen fogyasztóit is szolgálja.

A Mol-csoport arculati elemeire épülő megújult töltőállomás figyelemfelkeltő, de egyben megnyugtatóan barátságos külsővel rendelkezik, szinte beleolvad a „hegyvidéki" környezetbe. Az Istenhegyi úti Mol-kút homlokzatának jelentős részét és tetejét is örökzöld növények borítják, amelyek télen szigetelnek, meleg nyári napokon pedig csökkentik a hőmérsékletet az épületben, valamint egész évben, oxigénben dús friss levegőt biztosítanak a környezetnek, és nem mellesleg mintegy 10 tonna CO2 gázt semlegesítenek évente.

A Mol évek óta folytatja „A jövő töltőállomása" elnevezésű kutatást, s a most átadott kút megoldásai is erre épülnek. A Mol zöld megoldásainak egyik fő irányvonala a töltőállomások energiaháztartásának és alternatív energiahasznosításának fejlesztését veszi célba. A kútoszlopok feletti un. előtetőn, és a fölé magasodó „szolárfán" elhelyezett integrált napelemek a napenergiát átalakítják elektromos árammá, és ellátják vele a töltőállomást. Az így nyert energiát is példás hatékonysággal használják fel, hiszen az épület és a külső kiszolgáló területek megvilágítására Power LED lámpákat építettek be, melyek energiafelhasználásukat és élettartamukat tekintve a leggazdaságosabbak. Az önellátáshoz már csak az épület fűtését-hűtését és melegvíz ellátását kellett megoldani, amit az egyik legkorszerűbb „levegő-víz" hőszivattyús rendszer biztosít, mely messze költséghatékonyabb a modern kazánoknál és villanybojlereknél.

„Az alternatív energiaforrások bevonása és a hatékony energiafelhasználási technológiák önmagukban mintegy 20%-os többletköltséget okoztak a hagyományos építéshez képest, ugyanakkor több mint 7000 m3 gáz- és 120 ezer kWh elektromos energiát takarítunk meg évente. A töltőállomás napsütéses nyári napokon önállóan megtermeli a saját energiaszükségletét. „A jövő töltőállomása" kutatásunkat természetesen folytatjuk: a környező országokban is tervezünk további innovatív megoldásokkal rendelkező töltőállomásokat nyitni." – mondta el Horváth Dori Jenő, a MOL magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.

De nem csupán az energiafelhasználásban érhető tetten a kút zöld jellege. A shop kialakításakor igyekeztek minél inkább újrahasznosított alapanyagokra támaszkodni, és az élelmiszerkínálatból sem hiányozhatnak a biotermékek.

A külföldön egyre népszerűbb elektromos autók rohamos elterjedésére még várni kell, de az úttörőkre is gondol a MOL, karöltve az ABB-vel: az új töltőállomáson, Magyarországon elsőként helyeznek üzembe olyan gyorstöltőt, ami mindössze 20 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre.

Nem csak a kút külső megjelenése szokatlan, de a belsőépítészet terén is teljesen új irányvonalat követ.  A tervezés során, amely elsősorban az Európa Stúdió designereinek munkáját dicséri,  a magyar innováció bizonyítékai is teret kaptak. Az üzlet belső kialakításában pl az egyedi, újrahasznosított papírból készült berendezések, polcok, asztalok, sőt még a székek is (Terbe Design) magyar szellemi termék eredményei. Különlegességnek tekinthető a három darab zöld északi zuzmóval díszített gömb is, amely az eladótér páratartalmából nyeri táplálékát, miközben kellemes mikroklímát teremt a helyiségben.

Innovációk:

Az épület jelentősen megnövelt hőszigetelése, beleértve a háromrétegű speciális üvegfelületeket  jelentősen csökkenti a téli-nyári hő veszteségét és a fűtésre, illetve hűtésre fordítandó energiát.

Az örökzöld növényekkel borított zöldfal és -tető, évente 10 tonna CO2 gázt semlegesít, amellett hogy a szigetelés révén energiát takarít meg, csökkenti a téli-nyári nagy hőmérsékletingadozások épületre gyakorolt hatását. A megtakarított energia további kb 100 tonna CO2 kibocsájtásától mentesíti az energiaellátó hálózatot.

Az esővíz összegyűjtésével és ciszternában való tárolásával a tetőn és a falakon elhelyezett növények öntözése egyszerűbb, és ily módon minimális ivóvíz felhasználást igényel.

Az épület fűtését-hűtését és melegvíz ellátását az egyik legkorszerűbb „levegő-víz" hőszivattyús- és hőcserélővel ellátott rendszer biztosítja, amely teljesíti a zéró CO2 kibocsátást.

A kiszolgáló terület feletti  tető és a fölé magasodó egyedi kialakítású "szolárfa" ágain együttesen  250 m2 felületre integrált napelemes rendszer közel 31.000 kWh energiát termel évente, jelentősen csökkentve ezzel a töltőállomás üzemeltetéséhez szükséges kiegészítő energiaigényt.

Magyarországon elsőként üzembe helyezett gyorstöltő, ami mindössze 20 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait  menetkészre.

Az épületet és a külső kiszolgáló területet Power LED lámpákkal világítjuk meg. A beépített 355 darab LED lámpa jelentős, (évi 6000 KWh feletti) elektromos energia megtakarítást eredményez.

Környezetbarát anyagokból kialakított belső tér: újrahasznosított kartonpapírból készült egyedi üzlet berendezések, vinyl textile padlóburkolat, mennyezetről belógatott „dugó" lámpatest 512 darab használt parafa dugó felhasználásával készült – természetesen LED világítással, valamint három darab zöld északi zuzmóval díszített gömb elem.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/