/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Leleplezték a Hyundai Ioniq 5-öt

2021. február 23. 18:10   |   Autoblog
címkék:  

A Hyundai bemutatta a formabontó Ioniq 5 kompakt szabadidőjárművet. A Hyundai új, akkumulátoros elektromos járműveket felvonultató Ioniq almárkájának első tagjaként az Ioniq 5 fenntartható megoldásaival és innovatív funkcionalitásával új mércét állít az elektromobilitás életstílusának.

Az Ioniq 5 alapját a Hyundai kifejezetten akkumulátoros elektromos járművekhez tervezett E-GMP padlólemeze adja: az ebből adódó, nyújtott tengelytáv határozta meg a modell egyedi arányait. Az Ioniq 5 4635 mm hosszú, 1890 mm széles, 1605 mm magas, tengelytávja pedig kereken 3 méteres, így rendkívül tágas belső teret kínál.

Az Ioniq 5 progresszív formaterve szakít a múlt bevett szokásaival, és kihasználja a kifejezetten akkumulátoros elektromos járművekhez tervezett padlólemezből adódó, új formatervezési szabadságot. Az Ioniq 5 a Hyundai első sorozatgyártású modellje, a Pony által ihletett sziluett és a 3000 mm-es tengelytáv társításának köszönheti egyedülálló külső stílusát. Ahhoz, hogy a nyújtott tengelytávból adódó, újszerű arányokat a modern elektromos járművek tipológiához igazítsák, a formatervezőknek különösen kifinomult megközelítést kellett alkalmazniuk.

Elöl a kerékívekre rázáródó motorházfedéllel találkozunk; ez a Hyundai történetében most először alkalmazott megoldás rendkívül szűk illesztési hézagokat, és ezáltal optimális aerodinamikai teljesítményt eredményez. Az első lökhárító hangulatát az a látványos V-alak határozza meg, amely az Ioniq 5 összetéveszthetetlen fénykarakterét megteremtő, jellegzetes nappali világítást is magában foglalja. Az apró, pixelszerű LED-csoportok a jármű faránál is visszaköszönnek.

Oldalt a karosszéria síkjába simuló, onnan automatikusan kiemelkedő kilincsek nem csak letisztult felületet, de jobb aerodinamikai hatásfokot is eredményeznek. Az orr és a far formai elemei az ajtóknál olvadnak egységbe, megvalósítva az új Hyundai Tucsonnál bevezetett ‘parametrikus dinamika’ formanyelvet. A Hyundai 45 elektromos tanulmányautót idéző, robusztus C-oszlop messziről felismerhető. Az aerodinamikailag optimalizált keréktárcsákon is visszaköszön a parametrikus pixel dizájntematika: 20 colos átmérőjükkel ezek a legnagyobb keréktárcsák, amelyeket a Hyundai valaha elektromos járműre szerelt.

Az „élettér” tematika határozza meg a belső minden elemét, mindenekelőtt azt az „univerzális sziget” névre keresztelt padlókonzolt, amely akár 140 mm-rel hátrébb tolható. Az univerzális sziget, valamint az akkumulátoroknak otthont adó, teljesen sík padló szabadabb mozgást tesz lehetővé a fedélzeten. Az Ioniq 5 első ülései elektronikusan szabályozhatók. Az ülések optimális szögben dönthetők hátra, ráadásul 30 százalékkal keskenyebbek, így még több helyet biztosítanak a hátul utazóknak. Az Ioniq 5-ben elöl és hátul is van csomagtartó. A hátsó 531 literes, a második sori üléseket teljesen ledöntve pedig 1591 literrel lehet gazdálkodni. Az első raktér 57 (2WD), illetve 24 literes (AWD).

A belső tér számos tapintási pontját – az üléseket, a tetőkárpitot, az ajtóburkolatokat, a padlót és a kartámaszokat – fenntartható forrásból származó, környezetbarát anyagok borítják, az újrahasznosított PET-palackoktól kezdve a növényi alapú (bio-PET) fonalakig és természetes gyapjúfonalakig; a környezetbarát módon feldolgozott, növényi cserzésű bőrtől kezdve a növényi alapú biofestékekig. Az ügyfelek kilencféle karosszériaszín közül választhatnak; ezek közül öt, természeti ihletésű árnyalat kizárólag az Ioniq 5-höz rendelhető. A beltérben háromféle színharmónia áll rendelkezésre.

Az Ioniq 5-höz elérhető, elektromos hajtási konfigurációk minden ügyfél mobilitási igényeihez igazodnak, anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni a teljesítmény terén. Az ügyfelek kétféle akkumulátorcsomag – 58 kWh vagy 72,6 kWh – közül választhatnak, ahogy villanymotor-konfigurációból is kettő áll rendelkezésre: az egyiknél csak a hátsó tengelyen, a másiknál elöl és hátul egyaránt található villanymotor. Az összes elérhető konfiguráció kiemelkedő hatótávolságot kínál; a végsebesség minden esetben 185 km/óra.

A hajtáslánc-kínálat csúcsán a 72,6 kWh-os akkumulátorral társított összkerékhajtású konfiguráció áll: ennek rendszerteljesítménye 225 kW (306 LE); maximális kombinált forgatónyomatéka 605 Nm. Ezzel a hajtáslánccal az Ioniq 5 5,2 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára. Ugyanez a 72,6 kWh kapacitású akkumulátor kétkerék-hajtással társítva 470-480 kilométeres elektromos hatótávolsággal vértezi fel az Ioniq 5-öst (WLTP norma szerint.)

Az 58 kWh-s akkumulátorral szerelt, egymotoros, kétkerék-hajtású alapváltozat 125 kW (170 LE) teljesítményt és 350 Nm nyomatékot kínál, a gyorsulás 8,5 másodperc. Ugyanez a modell összkerékhajtással és két motorral 235 lóerős és 605 Nm nyomatékú. A nulla-százas gyorsulás ez esetben 6,1 másodperc. A nagyobbik teleppel szerelt modell is elérhető kétkerék-hajtással, akkor egy 160 kW (217 LE) teljesítményű és 350 Nm nyomatékú hátsó tengelyre szerelt villanymotor hajt. A nulla-százas sprint ekkor 7,4 másodperc.

Az Ioniq 5 E-GMP padlólemeze 400V és 800V töltési rendszereket is képes kezelni. A platform alapértelmezésben a 800 voltos töltést is támogatja, ám további komponensek vagy adapterek nélkül is alkalmas a 400V-os töltés fogadására. A többféle feszültségű töltőrendszer világelső, szabadalmaztatott technológiája a villanymotort és az invertert felhasználva alakítja át a 400V-ot 800V-ra, így gondoskodva a kiszámítható töltési kompatibilitásról.

350 kW teljesítményű töltőt használva az Ioniq 5 mindössze 18 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra tölthető. Az auto 5 perc alatt 100 kilométer megtételére elegendő töltést képes felvenni. Emellett az Ioniq 5 V2L funkciójának köszönhetően a felhasználók bármilyen elektromos berendezést (pl. elektromos kerékpár, elektromos robogó vagy kempingfelszerelés) tölthetnek vagy működtethetnek a járműről, amely így guruló töltőként szolgál.

A V2L funkció legnagyobb kimenő teljesítménye 3,6 kW. A V2L csatlakozó aljzat a második üléssor alatt található, és a jármű aktív állapotában használható. Kívül, az akkumulátor töltésére szolgáló aljzat mellett egy másik V2L csatlakozót is elhelyeztek. A felhasználók konverter segítségével tölthetik nagyteljesítményű elektromos berendezéseiket. A külső csatlakozóról a jármű lekapcsolt állapotában is vételezhető elektromos áram.

Az Ioniq 5 fejlett technológiák alkalmazásával biztosít fokozott digitális felhasználói élményt. A széles, konfigurálható, kettős vezetői környezet egy 12 colos (30,48 cm) infotainment érintőképernyőből, valamint egy árnyékoló nélküli, 12 colos digitális műszeregységből áll, amely a felhasználók igényei szerint testre szabható. Az Ioniq 5 az első Hyundai, amely kiterjesztett valóságú Head-Up kijelzőt (AR HUD) is alkalmaz, gyakorlatilag kijelzővé alakítva át a szélvédőt.

Az Ioniq 5 a Hyundai SmartSense fejlett vezetőtámogató rendszer következő generációját is megkapta, és ezáltal a legmagasabb szintű biztonságot és kényelmet kínálja vezetőjének.

Az Ioniq 5 európai forgalmazása 2021. első félévében veszi kezdetét egyes kiválasztott régiókban. Az Ioniq 5 bevezetését követően a Hyundai az Ioniq 6 elektromos szedánnal, majd az Ioniq 7 felsőkategóriás elektromos szabadidőjárművel bővíti akkumulátoros elektromos típusainak kínálatát.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/